Більське золото

“Ошатні будиночки, охайні селянські подвір’я, оброблені присадибні ділянки, відремонтовані дороги, впорядковані школа, дитячий садочок… Беззаперечно, це – ознака стабільності територіальної громади”, – подумав я, коли ми в’їхали до Більська Котелевського району, відомого нині своєю історією та археологічними знахідками (зокрема скіфським золотом) чи не в усьому світі.
Гроші, як відомо, з неба не падають. Все побачене, безумовно, – результат невтомної селянської праці, яка через свої специфіки не знає ні свят, ні вихідних. Тож таємниці, де беруться гроші, в громаді ніякої немає, бо на місцевих землях господарює відоме своїми здобутками СТОВ “Скіф”, яке очолює знаний аграрій, депутат районної ради Олексій Бовдир. Хоча агропідприємство порівняно невелике (2,5 тисячі гектарів землі), однак “Скіф” – один із найбільших в районі наповнювачів бюджетів усіх рівнів і практично єдиний наповнювач бюджету сільської ради.
Магістральний напрямок
У першу чергу господарство славиться найбільшими на Полтавщині надоями на корову, а регіон за цим показником тримає перше місце в Україні. Складовими успіху діляться головний зоотехнік Микола Щербань та головний лікар ветеринарної медицини Олександр Кармазін. Вони наголошують, що особливий акцент робиться на генетичний потенціал стада. З 2007 року в господарство надходить високоякісний біоматеріал з Канади. Для різних груп поголів’я розроблено окремі раціони годівлі, в основі яких – монокорм. Закладено достатньо кормів високої якості. Для ефективного збалансування раціону в американських та бельгійських лабораторіях проводяться дослідження кормів на якість. Ветеринарна служба приділяє велику увагу здоров’ю тварин та профілактичним заходам. У комп’ютері є повна база даних на кожну корову, детальні технологічні карти. Для цього у Німеччині закуплено спеціальну програму підтримки доїльного залу “Dairy plan”. До речі, з кімнати менеджменту управління стадом можна керувати усіма технологічними процесами в господарстві, а необхідна інформація надходить на численні монітори. Для Олексія Бовдиря тваринництво – ще й великий соціальний проект. Нині тут зайнято понад 50 працівників. У селі більше тисячі жителів, багато людей працездатного віку. Їм же треба надати роботу?!.
Головна складова успіху
Але головна складова успіху, як вважає директор СТОВ Олексій Бовдир, – в команді професіоналів. “Працюємо єдиною командою, кожен на своєму місці відповідає за свою ділянку і допомагає іншому, головне – мета, ідея, новаторський дух, у нас повинно бути усе передове, усе найкраще”, – говорить він.
Постійно вивчається передовий досвід, у тому числі й за кордоном. Такі відрядження стали правилом. Не випадково голова райдержадміністрації Віктор Колос розповідав нам, що цей керівник не боїться робити ставку на молодь, яка повна енергії і має передове мислення. Для неї створюються відповідні умови, надаються житло та кредити. Олексій Бовдир очолив господарство у двадцять п’ять років. Становлення керівника і господарства відбувалося одночасно. Починали з нуля, чимало проведено безсонних ночей. І про те, що є сьогодні по матеріальній базі, технічному забезпеченню (а це – європейський рівень) та результатам, люди тоді не могли і мріяти. До речі, директор СТОВ не робив у своєму кабінеті ремонт, доки не було створено належних побутових умов у підрозділах, на фермах, в тракторній бригаді. Працьовитість керівника, скромність, любов до землі, до людей – усе це зіграло свою роль, додав очільник району.
Молоко і не тільки
З гордістю говорять у господарстві й про новий елеваторний комплекс потужністю 100 тонн очистки зерна на годину та сушки 300 тонн на добу. Кошторисна вартість об’єкта – понад 50 мільйонів гривень, будували його власними силами, і від ідеї до реалізації пройшло лише півтора року. Інженер з механізації та автоматизації виробничих процесів Сергій Білоус впевнений, що затрати окупляться швидко, адже господарство нині незалежне від посередників, матиме висококондиційне зерно і зберігатиме його до сприятливих умов на ринку, прибуток йтиме в господарство, а не перекупникам.
Яскравим свідченням зростаючого добробуту села стала і розмова з директором місцевої школи Сергієм Лозком. Завдяки збільшенню кількості робочих місць, населення Більська постійно збільшується й кількість учнів школи. До речі, каже він, якщо раніше в селі свого часу було чимало покинутих осель, то нині купити будинок – проблема. За участю господарства в школі відремонтовано їдальню, замінено каналізацію, в класах – нові меблі, освітлення… Агроформування надає значну допомогу в організації харчування учнів. Тож тут думають про людей, про майбутнє. І не випадково свої паї господарству нещодавно довірили селяни громад сусідньої області.
Плани й перспективи
Олексій Васильович Бовдир ділиться планами. “Ми навчилися заробляти, розвиваючи тваринницьку галузь, – говорить він. – Реконструювали вівчарник. Лише за останні роки у молочний комплекс інвестували понад 12 мільйонів гривень власних коштів. Побудували приміщення для утримання молодняку ВРХ, доїльний зал, встановили німецьке обладнання “Westfalia”. Щоб бути незалежними від чужої логістики, закупили молоковози-термоси. Цього року встановили черговий рекорд із надоїв на корову. Наше наступне завдання, – наголошує Олексій Бовдир, – досягти в зимовий період добового валу надоїв у 20 тонн”. Планують також добудувати тваринницький комплекс на 200 голів і довести чисельність дійного стада до 750 голів. Тож доїльний зал буде використовуватися з максимальною ефективністю – двадцять одну годину на добу. В планах – побудувати новий телятник на 250–300 голів. Прагнуть змонтувати систему автоматизованого випоювання телят.
“Золота мрія” керівника – налагодити власну переробку. Продавати не сировину, а високоякісну готову продукцію, мати свою торговельну марку. Це – реальні прибутки. Додаткова вартість повинна залишатися в господарстві, каже керівник.
Розвиток тваринництва повинен слугувати подальшому поліпшенню стану грунтів, якість яких у господарстві щороку покращується. Тож створюються умови для підвищення культури землеробства і збільшення врожайності зернових культур. Треба побудувати другу чергу елеваторного комплексу і довести максимальну потужність складських приміщень до дванадцяти з половиною тисяч тонн зерна.
Олексій Бовдир упевнений в реальності планів, бо головний здобуток усіх цих років – потужна команда однодумців.
Економічні здобутки – підгрунтя активної соціальної  політики. Варто сказати про постійне зростання заробітної плати. Так, з початку минулого року вона підвищилася на 20 відсотків, а з квітня – на 27.
Як керівник сільгосппідприємства, депутат районної ради, Олексій Бовдир думає про те, щоб зробити Більськ туристичним центром, розраховує на ухвалення закону, за яким збільшиться відрахування рентної плати за користування надрами підприємствами нафтогазового комплексу місцевим громадам. Олексій Бовдир бачить перспективу. Головне для нього, щоб людина із задоволенням ходила на роботу, отримуючи не лише гідну заробітну плату, а й моральний стимул.

Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст
Микола Безнос (фото)
“Зоря Полтавщини”

Оператори машинного доїння Таміла Чупилко та Галина Верблюд.

Головний ветлікар Олександр Кармазін та головний зоотехнік Микола Щербань в кімнаті менеджменту управління стадом.

Зоотехнік Катерина Авдєєва, телятниця Світлана Фецинець.

Механізатор Олександр Кордюков.

Інженер з механізації та автоматизації виробничих процесів Сергій Білоус.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.