Пенсії зростатимуть

Про механізм збільшення пенсій з 1 грудня 2016 року та інші актуальні питання пенсійного законодавства йшлося на прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” начальника головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Володимира Тараторіна і першого заступника керівника відомства Володимира Носенка.

– Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», із 1 грудня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зросте з 1130 до 1247 гривень, тобто на 117 гривень, – повідомив Володимир Тараторін. – Підвищення пенсій стосуватиметься 75 відсотків пенсіонерів області, приблизно  330 тисяч громадян. Це – планове підвищення. Пенсійні виплати зростуть для кожного індивідуально. Розмір підвищення залежатиме від багатьох чинників, зокрема від трудового стажу, зарплати, надбавок.
Органи Пенсійного фонду області проводять перерахунок пенсій, а також надбавок і підвищень до пенсій, розміри яких визначають від прожиткового мінімуму. Це зокрема мінімальні розміри пенсій за віком (за наявності повного стажу) та пенсій у зв’язку з втратою годувальника, надбавки за понаднормовий стаж, обчислені, виходячи з розміру прожиткового мінімуму  непрацюючим пенсіонерам; мінімальні пенсії шахтарям, інвалідам війни та інвалідам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;  надбавок, підвищень та інших виплат, розмір яких обчислюється, виходячи з розміру прожиткового мінімуму (підвищення до пенсії ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, надбавки до пенсії донорам, пенсії за особливі заслуги), тощо.
Наголошувалося, що усі перерахунки будуть здійснені автоматично, за матеріалами пенсійних справ.
Середній розмір підвищення пенсій у містах становить 108 гривень, а в сільській місцевості – 121 гривню.
Пенсіонери, яким гроші виплачуються поштою до 10 числа місяця, і ті, котрим кошти надходять через банки до 15 числа, виплати за січень отримають із 25 грудня до 1 січня, тобто до новорічних свят, як і минулого року. Хто не встигне отримати гроші достроково, одержить їх після вихідних.
Правильність і законність нарахування і перерахунків пенсій постійно перевіряється і внутрішнім контролем головного управління Пенсійного фонду в області, й іншими структурами, включаючи Мінфін та органи соціального захисту населення. Проводяться моніторинги і верифікація виплат державних коштів. Пенсіонери зобов’язані самостійно повідомляти органи ПФ про обставини, які впливають на виплату пенсій, – зміну місця проживання, влаштування на роботу чи звільнення, втрату паспорта тощо.
Від анонсованого урядом зростання мінімальної зарплати працівники фонду очікують збільшення надходжень до пенсійного бюджету. Зокрема додатковий ресурс можна отримати від легалізації тіньової зайнятості і, як результат,  скоротити дефіцит Пенсійного фонду й обсяг державних дотацій.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.