Початок Різдвяного посту

Оскільки заговини на Різдвяний піст припадають на день пам’яті святого апостола Филипа (27 листопада), то цей піст називають також Филиповим, або Пилипівкою. Установлений він Церквою для гідного приготування вірян до свята Різдва Христового. Триває 40 днів.

Святитель Лев Великий називав Різдвяний піст жертвою Богу за зібрані плоди. “Як Господь ущедрив нас плодами землі, – писав він, – так і ми під час цього посту повинні бути щедрими до бідних”. Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистими серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти явлення у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.
У дні посту християни не вживають м’ясних та молочних продуктів, а також яєць. Їжа з олією дозволяється в усі дні, крім середи і п’ятниці. У суботу, неділю та в свята можна вживати рибу. Суворість посту посилюється в останній тиждень перед Різдвом.
Звісно, харчові обмеження не стосуються тих, хто має певні потреби через стан здоров’я, – вагітних жінок, літніх та хворих людей, тих, хто важко працює, а також малих дітей. У всіх цих випадках варто обмежувати себе в іншому – в розвагах та задоволеннях. А також більше зосереджуватися на духовній праці, тобто на молитві за ближніх, щоденному читанні Слова Божого, ретельному аналізі відповідності Євангельській Правді власних слів та вчинків. Повсякчас варто пам’ятати слова Іоанна Златоуста: “І молитва, і піст даремні для тебе, коли ти не прикрашений вірою, надією та любов’ю”.
Завдання посту полягає не в сортуванні харчів за ознакою “православної дозволеності”, а в здобутті незалежності від їжі з одночасним збереженням дарованого Богом тілесного храму нашої душі, пошкоджувати який ревністю не по розуму – гріх.
У давні часи 27 листопада, на Пилипа, починалися заговини на Різдвяний піст. Увечері цього дня готували смачну обрядову вечерю: борщ, пиріжки, вареники; смажили м’ясо та птицю. За звичаєм, на вечерю у батьківську хату збирався весь рід, а залишки зі столу віддавали бідним людям. І вже зранку 28 листопада за новим стилем починали постувати.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.