Куди подітися, треба платити…

Що буде в квитанціях на оплату комунальних послуг за жовтень?! Очевидно, сума з трьома нулями… А за листопад?! Чи вистачить пенсії? І що залишиться від зарплати? Тривога в ці осінні дні погнала людей в управління праці та соціального захисту населення. Погнала не лише тих, у кого мінімальні доходи, а й тих, хто минулого опалювального сезону ще міг якось сплачувати за тепло й інші послуги, хоч суми були теж немаленькі. Отож у довжелезній черзі наслухаєшся всього…

– Моя пенсія складала триста доларів, а тепер сто, ще й ціни на продукти зросли втричі… Про ліки вже мовчу… – почувся невдоволений голос однієї з пенсіонерок.
– Е, так ви ще й багата, спробували б на півтори тисячі гривень прожити!
Справді, у більшості людей похилого віку пенсія мінімальна. Зарплати теж не набагато більші. А платити треба за обігрів кожного квадратного метра житла більше 30 гривень та за кубометр гарячої води понад 75. Подорожчали електроенергія, інші послуги. Ось і поспішають всі за субсидіями. Але чи всім їх нарахують?!
– Я живу в трикімнатній квартирі одна, площа – 68 квадратних метрів, – бідкається 75-річна жінка. – А зареєстровані в ній ще донька і внучка. Пенсія – мінімальна, її не вистачить і на опалення, не те що на все інше…
– Так хай діти допоможуть! – порадив хтось.
– Вони такі багаті, що якби їм допомагав. Дочка живе далеко в Росії, приїжджає хіба раз у п’ять років, а внучка отримує низьку зарплату. Живе окремо з синочком дев’яти років, із чоловіком розлучена… Зняти з реєстрації їх не можу. І що мені робити?
– А на яку субсидію розраховуєте?
– Навіть не уявляю. Торік не зверталась, оплачувала з пенсії всі нараховані суми, якось викручувалась, бо було трохи зекономлених грошей. А цього року на саме опалення пенсії не вистачить. Надіюсь на субсидію…
– Я навіть цукерки правнукові тільки на день народження купую, – додала інша, – та він і не просить. Навпаки. Про наші «тарифні» проблеми знає. Оце зателефонував і каже: «Не бійся, бабусю, я тебе врятую…»
При цих словах в очах літньої жінки з’явилися сльози.
Зрозуміло, що субсидію пенсіонерці нарахують, але не на всю житлову площу. Ото хіба правнук виручить…
Одиноких людей, котрі живуть у кількакімнатних квартирах, немало. Суми нарахувань за комунальні послуги будуть такими великими, що на них не вистачить жодних субсидій разом з пенсіями! Та чи думали про це в Кабміні, встановлюючи захмарну ціну на газ?! Чи замислювались над тим, що позбавляють пенсіонерів можливості час від часу радувати внуків або правнуків хоча б дешевими цукерками?! Тішать людей субсидіями, які доступні далеко не всім! Мабуть, їхні батьки, дідусі й бабусі одержують інші пенсії, а працюючі родичі – інші зарплати! Чи то  пак вони самі мають можливість оплатити не лише власні котеджі й квартири, а ще й житло своїх рідних. Зате ж корупційної схеми не буде на «газовій трубі»! Як говорять з телеекранів окремі депутати й політики, купують газ по ціні 150 доларів за тисячу кубів, а продають населенню по 280! Ну яка ж це корупція?! Усе прозоро!!!

Євгенія ЛОГВИНЕНКО
Член Національної спілки
журналістів України

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.