“…Той, хто читає книги, розмовляє з Самим Богом або святими мужами”

Він належить до великого сонму отців Києво-Печерських і вважається небесним покровителем учених, учителів та учнів. Пам’ять преподобного віряни молитовно вшановують 9 листопада.
Народився майбутній подвижник у 50-х роках XI століття в Києві. Юнаком прийшов до преподобного Феодосія і став послушником у Печерському монастирі. Молитвою та послухом новачок невдовзі перевершив найвидатніших старців. У чернецтво його постриг наступник преподобного Феодосія ігумен Стефан. При ньому ж він був висвячений на ієродиякона.
Преподобний Нестор дуже цінував істинне знання, поєднане зі смиренням і покаянням. Книжкова справа стала змістом його життя. “У книгах незліченна глибина, ними утішаємося в печалі, вони – вузда стримання. Якщо старанно пошукаєш в книгах мудрості, то набудеш велику користь для своєї душі. Тому що той, хто читає книги, розмовляє з Самим Богом або святими мужами”, – писав подвижник. У монастирі преподобний ніс послух літописця. У 1080-х склав житіє страстотерпців Бориса і Гліба, житіє преподобного Феодосія Печерського.
Найвизначнішою працею Нестора Літописця є “Повість временних літ” – літописне зведення, складене в Києві на початку XII століття. Це перша в Київській Русі пам’ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Преподобний Нестор довів розповідь з літописних зведень кінця XI століття до 1113 року. Саме від нього ми дізнаємось про перших митрополитів в Україні-Русі, про перші храми, про Хрещення Київської Русі та багато іншої безцінної інформації. Наступні літописці лише переписували уривки з праць преподобного Нестора, наслідуючи його. Але перевершити так і не змогли. “Повість временних літ” була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської і світової культури. Тому преподобного Нестора Літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.
Утім не варто забувати, що преподобний був передусім аскетом-подвижником. Закінчивши свій многотрудний земний шлях, він відійшов до Господа, найімовірніше, в 1114 році. Похований преподобний Нестор у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври, де і нині спочивають його мощі.
З 1997 року в день пам’яті Нестора Літописця у нашій країні на державному рівні відзначається свято української писемності та мови.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.