“Урок” дорослим і школярам

В  області спостерігається зменшення кількості кримінальних проявів, скоєних неповнолітніми або за їхньою участю, порівняно з минулим роком. Та в шести районах і містах – Зіньківському, Кременчуцькому, Лохвицькому, Машівському, Хорольському та Лубнах – фахівці констатують їх зростання. Крім того, у ході рейду “Урок” виявлено дітей, які не приступили до занять у новому навчальному році. Ці  факти навели на засіданні Координаційної ради у справах дітей ОДА.
– Під час проведення всеукраїнського профілактичного заходу “Урок” виявили 25 дітей шкільного віку, які не відвідують навчальні заклади. Минулого року таких було  41,  – зазначив заступник голови ОДА Роман Товстий, який провів засідання ради.
– Ми завжди в цей період аналізуємо кількість дітей, які з різних причин не приступили до навчання, а також стан дитячої злочинності, який також впливає на те, що діти не прийшли до школи. Є діти, які не навчаються тому, що батьки не виконували належним чином свої обов’язки, і є такі, хто самовільно залишив навчальний заклад, є й інші причини, – розповіла начальник служби у справах дітей ОДА Інна Конончук. – Минулого року це було пов’язано з тим, що діти, які прибули з території АТО, поверталися додому з батьками. Тобто попередній рік вони навчалися, потім виїхали.
Головне при протидії дитячій бездоглядності й  злочинності  – координація роботи всіх причетних структур, своєчасне виявлення проблемних сімей, інформування про дітей, які потрапили в скрутні ситуації чи тенета дорослих зловмисників.
Показник дитячої злочинності зменшився  майже на 28 відсотків, відзначила інспектор управління превентивної діяльності ГУ НП у Полтавській області Ірина Карюк.  За 8 місяців поточного року зафіксовано 250 кримінальних правопорушень, вчинених дітьми або за їхньою  участю. Число неповнолітніх зловмисників зменшилося. Виявлено 7 фактів втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність. За вчинення насильства в сім’ї складено 139 адміністративних протоколів на дорослих осіб. Це майже у 3 рази більше, ніж минулого року.
Серед причин зростання підліткової злочинності – недостатня профілактична робота, кадровий некомплект дільничних інспекторів поліції, значне навантаження на працівників служб у справах дітей, яких працює по 2–3 особи на район, почасти відсутність правової основи вплинути на власників кафе і ресторанів, де у нічний час перебувають неповнолітні, через мораторій на перевірки тощо. У Кременчуцькому районі злочини скоїли підлітки з благополучних сімей, які ніколи не перебували на обліку і раніше не потрапляли в поле зору правоохоронців чи “дитячих” служб. У Хорольському районі діти скоювали крадіжки горіхів, сільгосппродукції, металобрухту, здавали і за це жили. Викликано це бідністю родин. На всі надзвичайні події за участю дітей у районі реагують оперативно. Кожній причетній до цієї сфери структурі треба організовувати ефективну роботу. Чим більше дітей буде залучено до спорту, зацікавлено іншими корисними справами, тим менше стане негативних фактів прогулів занять чи злочинів, констатували учасники зібрання.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.