Перший безпілотний КрАЗ – перший «розумний» український автомобіль

КрАЗ, обладнаний автопілотом, готовий поповнити лави української військової техніки. Нині завершено всі налагоджувально-випробувальні роботи по проекту «Безпілотний автомобіль КрАЗ». Перший «розумний» вітчизняний автомобіль спеціального призначення створено на базі армійського броньованого автомобіля КрАЗа-Спартана. Новаторський для країни проект вдалося реалізувати завдяки тісній співпраці єдиного українського виробника вантажної техніки – ПАТ «АвтоКрАЗ» – і Запорізької інжинірингової компанії «Інфоком Лтд».

Вітчизняний автопілот Pilotdrive, встановлений на КрАЗі-Спартані, оснащений комплексом спеціальних датчиків, що дозволяють автомобілю легко орієнтуватися в дорозі. У їх числі – тепловізор із системою автоматичної цілевказівки і захоплення, відеокамера з охопленням під кутом триста шістдесят градусів, передній і задній радари для виявлення перешкод, далекомір, ємнісний датчик присутності людини в радіусі 18 метрів. Завдяки системі Pilotdrive КрАЗ-Спартан легко розпізнає ширину дороги, а також перешкоди, що знаходяться навколо нього. Система аналізу і прийняття рішень спрацьовує за частки секунди, що дозволяє автомобілю миттєво реагувати на перешкоди.
Управління безпілотним КрАЗом-Спартаном може здійснюватися за допомогою планшета, «розумної» рукавички або операторської станції.
Зв’язок із автомобілем здійснюється за цифровими радіоканалами передачі даних WiFi/Wimax, радіус зв’язку від 10 до 50 кілометрів. Додатково безпілотник оснащений програмно-апаратним комплексом «SmartDrive» і навчанням у реальному режимі часу «Teach-inDrive», в якому система запам’ятовує заданий маршрут. Координати проходження для занесення в базу передаються по GPS через супутник.
Основна мета створення безпілотного броньованого автомобіля КрАЗ – допомога військовим у зоні бойових дій для мінімізації ризиків і збереження життя особового складу при виконанні різних тактичних завдань. КрАЗи на автопілоті відмінно впораються із перевезенням боєприпасів, продовольства, пального, медикаментів у зону бойових дій і поранених із цієї зони. Як правило, такі пересування пов’язані з підвищеним ризиком, а в невеликий і маневрений безпілотник КрАЗ-Спартан поцілити буде непросто.
Презентація інноваційного українського продукту – першого вітчизняного «безпілотника» КрАЗа-Спартана, відбудеться на виставці «Зброя та безпека», яка проходитиме в Києві.

Діна СТЕГАНЦЕВА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.