Заступниця і Похвала землі Полтавської

Так називається у церковних піснеспівах Горбанівська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці. Раз на тиждень перед святинею, яка зберігається у Свято-Макаріївському кафедральному соборі УПЦ в Полтаві, співається акафіст (гімн). Присвячені чудотворному образу урочисті архієрейські богослужіння звершуються двічі на рік – 13 червня і 12 жовтня.
Літні урочистості значно пишніші, адже супроводжуються багатолюдним хресним ходом до Джерела Божої Матері, що в селі Горбанівка поблизу Полтави.  Воно вказує на те місце, де на початку ХVIII (за іншими даними – в першій половині ХVII століття) Пресвята Владичиця явила Свій чудотворний образ. Але переповнений Свято-Макаріївський храм і в день осіннього вшанування ікони – 12 жовтня. Люди приходять подякувати Божій Матері за невсипуще заступництво й попросити в молитвах допомоги на всі майбутні дні.
Доля образу непроста. Спочатку він перебував у збудованій на місці явлення дерев’яній церкві, згодом там звели мурований храм Різдва Пресвятої Богородиці. Але в радянські часи безбожництва Горбанівську церкву було зруйновано. Чудотворний образ тривалий час доводилося переховувати від бузувірів. Із 1962 року й донині він знаходиться у Свято-Макаріївському кафедральному соборі. Щодня до нього прикладаються десятки й сотні людей, які відчувають цілющу силу молитов до Пресвятої Богородиці.

Підготувала  Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.