Перший крок у професію – відвідини унікального музею преси

Доброю традицією стали гостини майбутніх журналістів у зорян. Ось уже котрий рік поспіль у редакцію Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини” завітали студенти-першокурсники факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка. Вони відвідали Музей історії полтавської преси, якому, до слова, у листопаді виповнюється 22 роки.
– Коли працюємо із першим курсом, відбуваються такі ознайомчі екскурсії. Цьогорічний набір невеликий – 14 осіб. Мабуть, ця цифра спонукала більше й активніше відразу занурювати студентів у процес журналістики, входження у професію. Цей музей, по-перше, унікальний, а по-друге, діє поруч, – справжня історія для наших першокурсників, мотив для активізації, залучення їх до фаху й ознайомлення, якою була журналістика, як вона розпочиналася у нашому краї. Цей музей – перший крок у професію, – розповіла куратор групи Ж-11, доцент кафедри журналістики Марина Свалова.
Студенти дізналися про становлення регіональної преси на тлі загальнодержавних процесів, розвиток видань протягом десятиліть ХІХ–ХХ століть, зміну тематичних векторів періодики відповідно до викликів часу, історію “Зорі Полтавщини” – від її виникнення до сьогодення. Молодь ознайомилася з експонатами музею, деякі фотографували на згадку й для того, щоб потім використати інформацію зі світлин у тематичному коментарі. Саме таке завдання отримали студенти від куратора. Потім спільними зусиллями зроблять матеріал для газети вишу “Університетський час” і таким чином відчують себе журналістами-практиками.
– Історія видання вразила мене своєю унікальністю, цікавими фактами та тим, що її творили багато видатних людей. Газета, відома в полтавському краї ще з ХІХ століття, змогла примножити власну спадщину, а в її створенні беруть участь люди, які показують високий професіоналізм і любов до своєї справи. “Зоря Полтавщини” відзначена високими нагородами й користується популярністю серед читачів, – зазначила студентка Олена Кальницька.
– “Зоря Полтавщини” – це своєрідний бренд нашої області. Моїй групі пощастило відвідати музей, де збережені найперші числа й нагороди цього видання. На деякий час ми перенеслись у минуле. Мали змогу почитати новини, які були актуальними в період із 1838 року до сьогодення. Також мою увагу привернув стенд під назвою “Зоря” і зоряни”. На ньому зібрані фото людей, які працювали у виданні. Саме їм маємо сказати спасибі. Від усієї групи хочу подякувати людям, які створили, бережуть і примножують експонати музею, влаштовують екскурсії в минуле як запоруку розвитку сучасності, – поділилася враженнями студентка Анна Хмара.
Наші юні колеги подякували за екскурс в історію регіональної преси й сфотографувалися на згадку про відвідини унікального музею.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.