Кілька запитань і відповідей про субсидію

До департаменту соціального захисту населення ОДА надходять запитання від населення щодо права громадян на цей вид державної допомоги. Продовжуємо наші консультації.
– Чи впливає заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг на можливість отримання субсидії для відшкодування витрат з оплати житлово-комунальних послуг?
– Наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг не є підставою для відмови у призначенні субсидії. Це дозволяє сім’ям вийти із замкнутого кола накопичення нових боргів за комунальні послуги.
Разом із тим слід знати, що одержувач субсидії має щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії. Якщо вартість фактично використаної послуги менша, ніж встановлена при розрахунку субсидії обов’язкова частка плати за цю послугу, сплачується фактична вартість послуги.
Якщо громадянин, якому призначено субсидію, не сплачує вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії, організації – надавачі послуг повідомляють про це орган соціального захисту. В такому разі надання субсидії може бути припинено, за винятком випадків, коли несплата за послуги пов’язана із затримкою у виплаті заробітної плати, пенсії тощо.
У разі, коли через несплату громадянином вартості фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії надання субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг припинено, громадянин набуває права на її призначення на наступний період після подання документів, що підтверджують погашення заборгованості, яка виникла за період отримання субсидії.
– Чи необхідно при оформленні субсидії вказувати відсотки від депозиту як один із видів доходу?
– Постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 року № 475 (набрала чинності 21 липня 2015 року) до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій внесено зміни, якими встановлено, що: “до сукупного доходу не враховуються, зокрема, доходи від розміщення депозитів”.
Отже, депозити і відсотки по них не враховуються як доходи і не входять в перелік критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено в призначенні житлової субсидії або припинено її надання.

Людмила КОРНІЄНКО,
директор департаменту соціального захисту
населення облдержадміністрації.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.