“Іде прозорий вересень врочисто над Ворсклою слідами переправ…”

Полтавщина відзначила чергову річницю визволення краю від гітлерівських окупантів. Відбулося чимало меморіальних, урочистих заходів, фестивалів, концертів, виставок.

Сотні полтавців 23 вересня за традицією прийшли до меморіалу Солдатської слави, щоб вклонитися світлій пам’яті полеглих воїнів-визволителів. У церемонії покладання квітів і гірлянд до меморіалу взяли участь визволитель Полтави Олександр Заікін, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Пісоцький, перший заступник голови облради Євгеній Холод, міський голова Полтави Олександр Мамай, ветерани, представники духовенства, депутатського корпусу, трудових колективів, громадськості. Сьогоднішні воїни застигли в почесній варті. Прозвучали Державний Гімн України і залпи військових почестей. Полеглих вшанували хвилиною мовчання.
На меморіалі поховані понад три тисячі радянських воїнів, партизанів і підпільників, які загинули у боротьбі з нацизмом. За подвиги на полтавській землі більше сотні воїнів отримали звання Героя Радянського Союзу, 27 з них – посмертно.
Традиційно до пам’ятників героям-авіаторам, генералам Олексію Зигіну, Миколі Ватутіну, братських могил, інших пам’ятних місць також було покладено вінки і квіти.
В обласній державній адміністрації ветерани Великої Вітчизняної, “афганці”, учасники військових операцій в інших гарячих точках, інваліди Чорнобиля, воїни АТО зібралися за “круглим столом”, який провів голова облорганізації інвалідів війни, Збройних сил, учасників бойових дій та силових структур Борис Гонза. Йшлося про соціальні, медичні та інші проблеми. Представникам ветеранських осередків вручили пам’ятні медалі “25 років Незалежності України”.
Найстарший на зібранні 98-річний фронтовик, професор Української медичної стоматологічної академії Максим Дудченко акцентував увагу на дуже важливому аспекті – збереженні історичної пам’яті.
Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провів мистецьку програму “Зустріч поколінь” за участю фронтовиків різних поколінь. Про трагічні сторінки історії, зокрема про події вересня 1943 року, школярам розповів ветеран Василь Глущенко.

imgp1785

Ветерани Олексій Максимов, Василь Глущенко, котрий визволяв Харків, Полтаву, Київ, Мінськ, Варшаву і залишив свій автограф на Рейхстазі, Олександр Зенін, Валентин Шанько.

В обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського в рамках відзначення Дня визволення Полтави від фашистських загарбників та 75-ї річниці трагедії Бабиного Яру відкрилася виставка «Українська Друга світова». У центрі експозиції – внесок українського народу в перемогу над нацизмом на всіх фронтах – від Атлантики до Тихого океану.
З нагоди 1117-ї річниці Полтави на Театральній площі обласного центру пройшов загальноміський культурно-мистецький захід «У щасті єдина полтавська родина» з великою концертною програмою. Вздовж пішохідної частини вулиці Соборності діяло кілька концертних і фестивальних майданчиків.
У день народження міста полтавці поклали квіти до погруддя першого міського голови Незалежної України Анатолія Кукоби на вулиці, що носить його ім’я.
В обласному центрі вперше провели чотириденний фестиваль урбаністики “Майстерня міста”.
Відбулися VII Всеукраїнський екологічний фестиваль документального кіно «Полтава ДОК», традиційні відкриті змагання зі спортивних бальних танців “Кубок Полтави-2016”. У цьогорічному, п’ятому, арт-проекті «Полтава вишивана», за інформацією міської ради, взяли участь близько 7 тисяч представників навчальних закладів, підприємств, організацій, пісенно-танцювальних колективів. Дійство включало святкову концертну програму, виставку-ярмарок виробів та майстер-класи рукодільниць і народних умільців, виставку ретро-автомобілів, показ дитячої моди, розіграш подарунків. У Корпусному парку пройшло спортивно-масове свято «Молодь обирає здоровий спосіб життя». Загалом з нагоди Дня Полтави відбулося чимало презентацій, виставок, екскурсій, розважальних та інших заходів.
***
Загальноміські урочистості під назвою «України рідної окраса – чарівна лубенська сторона» з нагоди відзначення 1028-ї річниці заснування Лубен та 73-ї річниці визволення міста від нацистських окупантів пройшли в кінотеатрі «Київська Русь». За традицією свято розпочалося «Піснею про Лубни», яка стала візитівкою древнього міста над Сулою. Група лубенців отримала на урочистостях пам’ятні відзнаки. Святкову програму продовжив тематичний концерт.
У святкові дні лубенці вшанували пам’ять полеглих у 1941–1943 роках солдатів, які захищали Лубенський край. Городяни пам’ятають, що в місті був концтабір, де стратили 19,5 тисячі полонених червоноармійців, кілька тисяч мирних жителів, учасників підпільної боротьби. На примусові роботи до Німеччини вивезли понад 500 людей… У ніч з 18 на 19 вересня 1943 року Лубни були визволені від німецько-фашистських загарбників частинами 337-ї стрілецької дивізії. Нащадки пишаються тим, що 14 лубенців удостоєні звання Героя Радянського Союзу, троє стали повними кавалерами ордена Слави. Близько 6,5 тисячі вихідців із Лубенського краю нагороджені орденами і медалями в роки Великої Вітчизняної війни. Мітинги та покладання квітів відбулися біля місця розстрілу і могили жертв фашизму в урочищі Рибки, біля пам’ятного знака на честь Героїв Радянського Союзу 25-ї гвардійської мотострілецької дивізії, інших меморіальних місць.
***
Річницю визволення Гоголівського краю від німецько-фашистських загарбників у Миргороді традиційно відзначали і як день міста. У парку Слави на березі Хоролу, де як символ вічної вдячності й шани визволителям, учасникам Великої Вітчизняної війни та сучасним захисникам України палахкотить Вічний вогонь, відбулися святкові урочистості.
Жителів та гостей міста-курорту сердечно привітали представники влади. Спогадами про мужність льотчиків у роки війни поділився повітряний стрілок-радист Петро Ярмоленко. Голова міської організації ветеранів України Василь Вертелецький закликав молодь достойно берегти пам’ять про славні справи своїх батьків та дідів. Слова щирої вдячності ветеранам звучали у виступах учасників АТО, школярів, представників громадських організацій міста і району.
Разом із миргородцями у святкових заходах взяли участь делегації міст-побратимів Миргорода – Горної Оряховиці з Болгарії, Екабпілс із Латвії, Згожелець із Польщі.
У парку Слави урочисто закладено наріжний камінь майбутнього пам’ятника полеглим за свободу і незалежність України миргородцям. Ветеранів та воїнів Збройних сил вітали народний депутат України Олег Кулініч, депутати обласної ради Костянтин Кірпосенко та Володимир Цибенко. Групі активістів ветеранської та волонтерської роботи вручені Почесні грамоти Полтавської обласної та Миргородських міської і районної рад.
“Коса моя, краса моя” – вдруге під такою назвою у Миргороді організували конкурс у рамках відзначення Дня міста. Володарки довгих кіс змагалися у кількох творчих конкурсах, привертали увагу глядачів і своєю акторською майстерністю. Крім того, працівники місцевого хлібозаводу і підприємці спекли 140-кілограмовий коровай, яким пригощали миргородців.
***
З нагоди відзначення Дня міста у Пирятині пройшов святковий ярмарок, де свою продукцію пропонували півсотні виробників. Тут можна було придбати вироби з дерева, швейні, трикотажні, текстильні, вишиті, плетені вироби, одяг, овочі, фрукти, мед. Доки дорослі ярмаркували, дітвора милувалася виставкою домашніх тварин і веселилася на атракціонах пересувного “Луна-парку”. Святкової атмосфери додали колективи художньої самодіяльності з сіл Олександрівки та Теплівки.
***
Представники навчальних закладів, установ, територіальних громад Шишацького району з нагоди 73-ї річниці з Дня визволення краю, Полтавщини та Дня партизанської слави, крім урочистого мітингу, організували яскраву виставку квітів. Найкращою визнано композицію учнів Ковердинобалківської школи.
Урочисті заходи відбулися в усіх містах, селищах і районах області.

Ганна ЯЛОВЕГІНА,
Леонард НІКОЛАЄНКО,
Микола БЕЗНОС (фото).

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.