Відкритий діалог із виборцями

У  ході прес-конференції, що відбулася у Кременчуці, народний депутат України Костянтин Жеваго оприлюднив власну позицію щодо економічного становища України, окреслив перспективи розвитку підприємств “АвтоКрАЗ”, Біланівський ГЗК, розповів, як триває процес повернення грошей вкладникам банку “Фінанси та кредит”, і відповів на низку запитань представників регіональних ЗМІ.

– Костянтине Валентиновичу, чому так сталося, що один із найбільших і найнадійніших банків у складі української банківської системи – “Фінанси та кредит” – не втримався на плаву, і хто в цьому винен?
– Сумна доля цього банку – це результат величезного непрофесіоналізму тих, хто керує вітчизняною банківською системою в умовах війни, що нині точиться на Донбасі. В Криму, в східному регіоні відділення банку “Фінанси та кредит” були розграбовані так само, як був знищений Стаханівський вагонобудівний завод. На цьому підприємстві колись працювали майже шість тисяч чоловік, завод мав величезний виробничий потенціал. Нині ж там числиться близько 50 чоловік, на ньому зараз вирізають високотехнологічне обладнання, тож фактично ми втратили цей завод. Те саме – і з банком “Фінанси та кредит”. Він втратив чималу частку своїх активів внаслідок анексії Криму й війни на Донбасі. Загалом якби Центробанк України приймав більш професійні й виважені рішення, вітчизняна банківська система, в тім числі й банк “Фінанси та кредит”, не перебувала б зараз у настільки складному становищі.
– У 2014 році на Біланівському ГЗК мала бути проведена експертиза щодо визначення безпечності продукції. Які її результати?
– Справді, така експертиза була проведена. Згідно з висновками спеціалістів продукція Біланівського ГЗК цілком безпечна. Та й якби справді існувала бодай найменша вірогідність зараження її радіацією, чи стали б японці, німці її купувати? Питання риторичне.
– У чому, на Вашу думку, полягає секрет успіху й процвітання міста, держави?
– Це – працюючі підприємства, люди, які отримують гідну зарплату й сплачують податки, це – відкриті можливості для самореалізації й отримання результату, що є мірилом успіху. Наприклад, “АвтоКрАЗ” – єдиний в Україні діючий автомобільний завод, 85 відсотків продукції якого йде на експорт. Це свідчить про високу конкурентоспроможність автомобілів і комплектуючих, що знаходять своїх покупців за кордоном. Ми продаємо автомобілі “АвтоКрАЗу” у більш ніж 80 країн світу, і це – показник високої довіри до виробника. Інший приклад – залучення інвестиційних коштів. Так, обсяг прямих іноземних інвестицій станом на 1 липня 2016 року в розвиток обласного центру за всі роки незалежності України склав 105 мільйонів доларів, в той час як Горішніх Плавнів – 738 мільйонів доларів, що становить більше 70 відсотків інвестицій у Полтавську область.
Справжня турбота про свою землю і людей, які на ній живуть, – це не порожні обіцянки і показові суботники. Це – відродження підприємств, створення реальних робочих місць, це відрахування до місцевих бюджетів.
 – Яка зараз цінова ситуація на світовому ринку окатків, і які найближчі перспективи розвитку гірничо-збагачувальних комбінатів, зокрема Біланівського ГЗК?
– Вартість окатків продовжує поступово знижуватися, і це – об’єктивний процес. Це не найкращим чином відображається на прибутковості комбінату. Але попри здешевлення нашої продукції нам вдалося впевнено заявити про себе в Європі й Азії – великий обсяг продукції ГЗК нині відправляємо в Японію й Німеччину. В результаті цього заробітна плата в середньому по Горішніх Плавнях на 42 відсотки вища, ніж у цілому по Полтавській області, й на 24 відсотки вища, ніж середня по Україні. Такі показники може демонструвати тільки успішне підприємство, що динамічно розвивається й забезпечує гідний рівень життя своїм працівникам.
Щодо Біланівського ГЗК. У нас уже є всі необхідні дозволи на продовження робіт, що відповідають міжнародним стандартам. Фінанси, які будемо залучати для розбудови Біланівського ГЗК, це – кредити західних банків. Ми плануємо створити близько 3 тисяч нових робочих місць безпосередньо на комбінаті, ще 30 тисяч – по всій Україні в рамках масштабного забезпечення життєдіяльності комбінату. Робота буде для залізничників, енергетиків. Очікуємо серйозної економічної активності в регіоні у зв’язку із запуском Біланівського ГЗК. Єдина суттєва перешкода на шляху будівництва комбінату – надзвичайно низький суверенний рейтинг, внаслідок чого ми поки що не можемо залучити необхідні фінансові ресурси, а це не менше 1,2 мільярда доларів.
– Народний депутат України Костянтин Жеваго планує стати під знамена котроїсь із політичних партій чи залишатися позафракційним?
– Я обираю позафракційність, бо не вірю в політичні обіцянки й не сприймаю популізму. Моє завдання – не партійні гасла, а реальна підтримка в своєму окрузі виробництва, створення нових робочих місць, сплата податків. Це не означає, що я проти партійної приналежності як такої, але в українському політикумі наразі не бачу партій, що справді б обстоювали ті ідеали, які проголошують.
– Костянтине Валентиновичу, широковідома Ваша активна благодійна діяльність. На жаль, людей, котрі потребують допомоги, в нашому суспільстві стає дедалі більше. Допомога яким саме категоріям населення нині є для вас пріоритетною?
– В першу чергу у фокусі моєї уваги – ветерани. Це ті люди, які пропрацювали на державу все своє трудове життя, закладаючи підвалини благополуччя нашого покоління і наступних. Наш обов’язок – підтримувати їх, оберігати і поважати. Інший мій пріоритет – це освіта, бо вона є інструментом для формування майбутнього нації, майбутнього країни. Я хочу докладати зусиль до того, щоб діти й молодь вчилися орієнтуватися на результати – свої й інших, аналізувати й робити свідомий вибір. Я хочу створювати такі умови в тому числі й для своїх дітей, які хочуть жити й реалізувати себе в Україні.
– Костянтине Валентиновичу, подейкують, що Ви з сім’єю переїхали на постійне проживання за кордон. Чи так це?
– Говорять, що дім там, де діти відвідують школу. Так-от, моя донька навчається в Києві, моя дружина – доцент столичного вузу, а я ходжу на роботу у Верховну Раду. Так, я часто буваю в інших країнах, але ж нам потрібно шукати й залучати інвестиції для української економіки, освоювати нові ринки збуту для якісної української продукції… Зізнаюся, я втомився від перельотів і поїздок, хотів би більше часу проводити вдома, зі своєю сім’єю, але робота зобов’язує.
– У самісінькому центрі Полтави знаходиться напівзруйнована будівля колишнього Кадетського корпусу. Кажуть, нібито Костянтин Жеваго планує купити цю будівлю й облаштувати там офіс ФК “Ворскла”.
– Нещодавно спілкувався з міським головою Полтави Олександром Мамаєм щодо необхідності виставити Кадетський корпус на приватизацію, можливих шляхів реалізації цього. Мені все одно, хто його придбає, – мені не подобається, що в центрі Полтави стоять руїни, немов у Грозному. В цієї історичної будівлі, що колись була справжньою архітектурною окрасою губернського міста, має з’явитися власник, який потурбується – сам чи з нашою допомогою – про його реставрацію.
 – У Кременчуці капітального ремонту потребує Палац культури “Кредмаш”. Гроші на це виділялися з Вашого фонду. Хотілося б дізнатися, коли саме там завершиться ремонт і скільки він коштуватиме?
– Для того, щоб привести цю будівлю, що є візитівкою Кременчука, в належний вигляд, необхідно від 9 до 14 мільйонів гривень. Ми обов’язково освоїмо ці гроші й за рік-півтора завершимо реконструкцію Палацу культури.
– Чи задоволені Ви як почесний президент ФК “Ворскла” виступом команди в Лізі Європи?
– Я не задоволений тим, що “Ворскла” програла “Локомотиву” – команді зі значно скромнішим бюджетом. Ми вкладаємо у ФК “Ворскла” чимало без віддачі – робимо це тільки тому, що переконані: в Полтавській області має бути команда найвищого дивізіону, яка забезпечуватиме на футбольному полі цікаву, видовищну гру. Ми сподіваємося, що так і буде у найближчому майбутньому.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.