Микола ДАНИЛЕЙКО: “Кредмаш” врешті відчув попит на продукцію підприємства у вітчизняних споживачів”

Машинобудівна галузь – це могутній потенціал для розвитку економіки, це – десятки тисяч робочих місць, мільйонні відрахування до бюджету, фінансування актуальних соціальних програм. На жаль, українське машинобудування нині переживає не найкращі часи. Скорочення виробництва, відтік кваліфікованих кадрів – у таких умовах змушені працювати українські підприємства, в тому числі й ПАТ “Кредмаш”.
– Порівняно недавно, скажімо, у 2011 році, в цехах нашого підприємства збирали по 70 асфальтозмішувачів, близько 90 відсотків нашої продукції йшло на експорт. Ми робили чималі податкові відрахування, 2,5 тисячі заводчан, а значить – і їхні сім’ї, мали впевненість у завтрашньому дні. Цьогорічний старт у нас був не надто вдалим, але поступово нам вдалося наростити виробничий темп. Водночас спостерігаємо приємну тенденцію – суттєве збільшення попиту на нашу продукцію у вітчизняних споживачів. Так, якщо в більш успішні роки, коли на нашому підприємстві збирали до 90 установок, вітчизняні замовники купували не більше шести, то вже цього року для ремонту українських доріг придбано 10 змішувачів, – наголошує голова наглядової ради – президент ПАТ “Кредмаш”, заслужений машинобудівник України Микола Данилейко.
Один із новітніх асфальтних заводів потужністю 160 тонн асфальтосуміші на годину був придбаний компанією, що виграла тендер на капітальний ремонт дорожньої ділянки від обласного центру до Кременчука на автотрасі Полтава – Олександрія. Установку розмістили у Бутенках Кобеляцького району – нині завершуються пусконалагоджувальні роботи. Ще два таких асфальтних заводи КДМ-206 виробництва ПАТ “Кредмаш” успішно працюють на Західній Україні, де нині тривають масштабні роботи з реконструкції автодоріг.
За словами Миколи Данилейка, щоб підвищити стандарти якості, бути, як зараз кажуть, у тренді, кілька років тому конструкторське бюро “Кредмашу” взялося за розробку технічної концепції машин принципово нової якості. За доволі короткий термін вдалося кардинально змінити модельний ряд й отримати високу оцінку якості. Так, установка КДМ-206 за своїми технічними характеристиками, ергономічністю й рівнем безпеки атестована згідно зі стандартами ЄС.
– Тепер ми можемо пропонувати її європейським покупцям, у тім числі і в автомобільному габариті, що дасть змогу економити на транспортуванні, – наголосив Микола Данилейко, говорячи про перспективи розвитку підприємства.
У найближчих планах “Кредмашу”, за словами керівника підприємства, – утвердження на румунському ринку дорожньої техніки, виготовлення КДМ-209 – якісно нової установки потужністю 120 тонн асфальтосуміші на годину й сертифікація установки КДМ-208 згідно з євростандартами. У розробці – ще одна модель: КДМ-205, потужність виробництва асфальтосуміші якої сягатиме 200 т/год.
– Законодавці моди в галузі дорожнього машинобудування – центральноєвропейські виробники, тож завоювати ринок Центральної Європи надзвичайно складно. А от Балкани, Прибалтика – регіони, де вже знають нашу продукцію і яким приділятимемо найбільшу увагу.
Незважаючи на труднощі, які нині переживає вітчизняна машинобудівна галузь, голова наглядової ради – президент ПАТ “Кредмаш” Микола Данилейко налаштований оптимістично. Енергозберігаючі технології впроваджуються не лише у виробництво – нині тривають роботи з утеплення фасаду інженерно-лабораторного корпусу, перед цим було утеплено будівлю цеху дорожньої техніки.
– Нам вдалося зберегти підприємство, колектив, хоча й відбулося часткове вимушене його скорочення. Вірю, що вкрай зношені українські дороги будуть відновлюватися, прокладатимуться кілометри нових автошляхів. На жаль, вкрай неповоротка бюрократична машина гальмує процес фінансування таких проектів, і тендер щодо визначення виконавця ремонту дороги Полтава–Кременчук – один із прикладів цього. Але уряд постійно наголошує на тому, що гроші на вирішення глобальної дорожньої проблеми в Україні є. І справді, в цьому напрямку ми бачимо певні позитивні зрушення, в тім числі – й у нашій області. А це означає, що будуть замовлення на асфальтні заводи, працівники заводу матимуть роботу, а підприємство – перспективу розвитку, – з упевненістю наголошує голова наглядової ради – президент ПАТ “Кредмаш” Микола Данилейко.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.