Чудесне заступництво Архістратига Михаїла

Про благодатне чудо, яке звершив у Хонах святий Архістратиг Михаїл, Православна Церква молитовно згадує 19 вересня. У народі це свято називають Михайловим чудом.
У Фригійських Колосах (нині – територія Туреччини) стояв над цілющим джерелом храм Божий, освячений на честь Архістратига Михаїла. Надзвичайних властивостей джерело набуло ще в часи, коли в тих краях проповідували слово Боже святий євангеліст Іоанн Богослов і святий апостол Филип. За їхніми молитвами вода в джерелі освятилась Духом Святим і стала цілющою. Звідусіль люди йшли до нього з надією на одужання. Коли водою з джерела зцілилася дочка одного знатного грека, він збудував у подяку Богові за таку милість величний храм, який був освячений на честь Архістратига Михаїла.
Чудо в Колосах Архістратиг Михаїл звершив у ІV столітті. Тоді в храмі служив паламарем благочестивий християнин Архип. Подвижникові вдалося навернути до Христової віри величезну кількість колишніх язичників. Це розлютило найзапекліших ідолопоклонників, і вони замислили зруйнувати храм і заживо поховати під його уламками паламаря. Викопавши канаву, яка з’єднала в одне русло дві гірські річки, вони направили їхню течію на храм. Бачачи небезпеку, Архип почав старанно молитися до святого Архістратига Михаїла, щоб той відвернув біду. І за його молитвою звершилося чудо – явився Архістратиг Михаїл і ударом меча відкрив у горі широкий отвір, куди й потекла бурхлива вода. Так, дякуючи чудесному заступництву святого, храм залишився неушкодженим. Місце, де відбулася велична подія, побожні християни назвали Хонами, що означає “отвір”, “провалля”.
За народними звичаями, на Михайлове чудо не можна працювати, бо ж за яку б справу людина не взялася, тільки зіпсує. Напередодні жінки готували страви з нового врожаю, а чоловіки – медовуху, щоб у святковий день було чим зустрічати гостей.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.