Журналісти, єднаймося!

Міжнародний день солідарності журналістів було засновано в 1958 році в Бухаресті на IV Конгресі міжнародної організації журналістів. За задумом делегатів конгресу, у цей день журналісти всіх країн і видань повинні демонструвати світові свою згуртованість, особливо в справі захисту своїх прав.

8 вересня 1943-го був страчений чехословацький журналіст, письменник-антифашист Юліус Фучик, відомий всьому світу завдяки написаному в застінках празької в’язниці “Репортажу з петлею на шиї”. Після його смерті книга була перекладена на 70 мов світу. Саме день страти Юліуса Фучика став Міжнародним днем солідарності журналістів.
Уже традиційно цього дня по всій планеті збираються професійні з’їзди, збори та конференції, де представники “четвертої влади” діляться досвідом, відзначають досягнення. Так, Пулітцерівська премія – одна з найпрестижніших нагород США в галузі літератури, журналістики, музики і театру – майже завжди вручається 8 вересня, у Міжнародний день солідарності журналістів.
Вже доведено, що найнебезпечнішими для людей нашої професії є території, де проходять війни та вибори. Тому в очах світової спільноти Україна поступово стає полігоном для випробувань журналістів як на виживання, так і на професійну придатність. Найболючіше відчув це на собі медіапростір Донбасу. Полтавщина – мирний регіон, який сьогодні допомагає фронту чим може. І разом з волонтерами їдуть до лінії розмежування майстри пера, мікрофона, теле- і фотооб’єктива: підтримати бійців, побачити й чесно переповісти нам жорстоку реальність тамтешніх подій. Бо тільки правда здатна принести справжній мир.
Болісно просувається реформування комунальних друкованих видань – по кількох районних газетах області співзасновники (райради та райдержадміністрації) так і не спромоглися прийняти відповідні рішення на виконання законодавства. І це також дуже тривожний сигнал: закон ігнорують ті, хто є обличчям державної та місцевої влади.
Втрати в ході цих кардинальних змін хоча б частини того, що надбано за десятиліття копіткої роботи багатьох поколінь полтавської, української журналістики – радійників, телевізійників, газетярів, – нам не пробачать нащадки. Втрати довіри – сучасники. А тому, шановні колеги, єднаймося! Будьмо солідарними!

Підготувала Ольга ЩЕГЛОВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Коментарів до запису: 1

  1. Anna Stream сказав:

    Только тут ты гарантированно вернешь свои деньги в случае неудачной игры! Доверь свою игру лучшему зарубежному онлайн казино! Регистрация тут http://wltogethergaming.adsrv.eacdn.com/C.ashx?btag=a_353b_12c_&affid=168&siteid=353&adid=12&c=

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.