Ланнівський цукровий завод – 112 років успіху

На Ланнівському цукровому заводі проводиться реконструкція, яка дозволить працювати значно ефективніше – випускати більше якісного цукру при суттєво менших затратах на виробництво. На підприємстві робота нині буквально кипить – тут завершують підготовку до сезону цукроваріння, який планують розпочати 1 вересня.
Як повідомив генеральний директор ПП “Ланнівський цукровий завод” Олександр Тимоха, у цьому сезоні заплановано переробити понад 160 тисяч тонн цукрового буряку. Основну масу буряків будуть доставляти з полів ПП “Ланна-Агро”, ТОВ “Ланнівська МТС” та ТОВ “Промінь”. Надійним партнером у забезпеченні заводу сировиною є і СТОВ “Світоч”, директором якого є заслужений працівник сільського господарства України Василь Кириченко.

У цьому році зона бурякосіяння ПП “Ланнівський цукровий завод” складає 3187 гектарів. Плантації цукристих знаходяться на території 8 адміністративних районів трьох областей: Полтавської, Дніпропетровської та Харківської. У цьому році планується зібрати понад 160 тисяч тонн цукрового буряку. На даний час буряк показує непогані прирости, за останню декаду отримали 100 грамів приросту, середня маса буряка складає 388 грамів, а в минулому році цей показник склав 367 грамів, цукристість залишилася на рівні минулого року. У 2015-му вихід цукру з 1 гектара цукрових буряків склав 79,8 центнера.
– Наш завод має багату 112-річну історію, і приємно говорити про те, що сьогодні підприємство процвітає, – з упевненістю констатує директор ПП “Ланнівський цукровий завод” Валентина Соловей. – І за це треба подякувати генеральному директору підприємства – Олександру Федоровичу Тимосі. Він дбає про оновлення підприємства, підвищення його продуктивності та зменшення витрат на виробництво. І це, зауважте, у період кризи. Тому ми впевнено дивимося у майбутнє і готові до викликів часу.
Так, у минулому році було перероблено 151 тисячу тонн цукрового буряку, виробили 24400 тонн цукру, при потужності заводу 2 000 тонн цукрового буряку за добу. Маємо показник 16,05 відсотка виходу цукру, а це найвищий показник по Україні, – говорить Валентина Олексіївна, – це наша перемога і безумовно велике досягнення, яким завдячуємо нашим працівникам.
Тут значну увагу приділяють автоматизації процесу виробництва, тому запроваджують новітні комп’ютерні технології.
– Я коли розпочала свою трудову діяльність, то всі мої зусилля були направлені на автоматизацію, бо розуміла, що за автоматизацією – майбутнє. До того ж люди все одно не зможуть так управляти виробництвом, як автоматизовані системи. Ми вивчали досвід заводів, які були першопроходцями в цьому, тож, починаючи з 1993 року, поступово кожну станцію автоматизували, і це значно полегшило роботу людей, адже тепер увесь виробничий процес відображається на екрані комп’ютера, – ділиться досягненнями підприємства Валентина Олексіївна. – У мене в кабінеті також є заведена уся ця ситема, але я нею не управляю, я тільки слідкую за процесом виробництва.
Ланнівський цукровий завод отримав нове дихання з 1994 року, коли було проведено газифікацію.
– Серед глобальних питань, які нам довелося вирішувати, була газифікація котельні 1994 року, – говорить Валентина Соловей, – тоді котельня працювала на мазуті, а газ на той час вважався найбільш вигідним і зручним видом палива, як щодо теплотворної здатності, так і з точки зору естетики. На державному рівні цим питанням займався Олександр Федорович Тимоха, а ми на місці разом зі спеціалістами втілювали ідею в реальність.
За час свого існування Ланнівський цукровий завод постійно утверджується та прогресує на ринку цукрового виробництва, а ланнівський цукор відомий далеко за межами України. На сьогодні удосконалено практично всі ланки виробництва – від прийому коренеплодів до фасування цукру. Не припиняються роботи з реконструкції та удосконалення роботи підприємства, які ведуться в напрямках зменшення енергоспоживання та покращення якості продукції. Так, тільки минулого року на кошти заводу було придбано нове обладнання для фільтрації соку першої сатурації, встановлено нові фільтри МВЖ, 2 нових фільтрпреси для фільтрування осаду згущеної суспензії. Також для станції фільтрації було придбано 2 компресори високого тиску, придбано й нові насоси. Одночасно із реконструкцією станції фільтрації проводилися роботи й у вапняковому відділенні, встановлено нові вібросита. Все це уже дало помітні результати, а саме – зменшились витрати на переробку цукрового буряку та відповідно покращилася якість вихідного продукту. Також проводилися роботи й у відділенні теплоелектростанції на парових котлах № 3 і № 4, де було замінено водяні економайзери.
Керівництво заводу розробило програму поетапної реконструкції підприємства, яка розрахована на 5 років.
– Дана програма включає в себе всі етапи реконструкції заводу – для того, щоб досягти суттєвого зменшення палива на переробку цукрового буряку. Наразі проводиться реконструкція теплової схеми, встановлюються нові фільтри для фільтрації сиропу, також встановлюється система теплоенергообліку для визначення ККД кожного котла. Усі наші ідеї і новаторство підтримує колектив, бо працівники розуміють: якщо в завод вкладаються кошти, вони матимуть роботу, зарплату. Тож реконструкція заводу вселяє в людей надію на стабільність, – продовжує розповідь Валентина Соловей.
Валентина Олексіївна про завод говорить із щирою радістю і гордістю, детально описує всі нововведення, які були втілені на підприємстві протягом останніх років.
Дбають на заводі й про те, щоб продукція відповідала світовим стандартам. Тому тут впровадили систему контролю якості ISO та безпеки продуктів харчування НАССР. Це дозволяє підприємству виходити на зовнішні ринки – продавати продукцію за кордон. Сьогодні цукор Ланнівського заводу відповідає міжнародним стандартам якості, чим може похвалитися далеко не кожне підприємство.
– Ми працюємо над тим, щоб отримувати максимальний вихід із мінімальними втратами, – підсумовує головний інженер Роман Глуховеря. І в цих скромних словах відображається колосальна робота сотень людей, причетних до заводу, – від власників і керівництва до рядових працівників, кожен з яких робить свій вклад у спільну справу.
Цю думку підтверджує і директор заводу Валентина Олексіївна Соловей, яка керує підприємством уже 18-й рік. Вона особисто знає кожного з понад 400 працівників (а у сезон їх кількість ще зростає), добре орієнтується, хто як працює.
– Ланнівський цукровий завод – один із найкращих в Україні, бо тут згуртувався активний творчий колектив, який вирішує актуальні проблеми, що виникають у нашій справі, – каже вона. – Тому, користуючись нагодою, хочу відзначити тих, ким ми особливо пишаємося. Це – майстер ремонту силового цеху Олексій Вовк, він довгий час працював черговим слюсарем, має високий рівень кваліфікації, дуже сумлінно ставиться до роботи; великий вклад у виробництво зробив і Станіслав Наконечний, є електрозварники і молоді хлопці відповідальні, це, зокрема, Сергій Дробець. Їм та усім іншим працівникам заводу я хочу щиро подякувати.
На роботи з реконструкції виходили і пенсіонери, які ділилися своїм досвідом та здійснювали посильний вклад у підготовку до нового сезону виробництва. Це – люди, які не лише вболівають за підприємство, а й гордяться тим, що своїми порадами можуть допомогти налагодити виробництво. І в цьому – велика заслуга керівництва, адже вдалося зібрати на підприємстві відданих справі людей. Ветерани праці вже по декілька років перебувають на заслуженому відпочинку, але в сезон виробництва не обійтися без їхніх знань і досвіду, вони працюють із повною віддачею, діляться своїм досвідом з молодими колегами. Це – Любов Вікторівна Заєць, Валентина Іванівна Вилупко, Станіслав Іванович Горбович. Як запевнила директор Ланнівського цукрового заводу Валентина Олексіївна Соловей, з ними надійно.
На Ланнівському цукровому заводі працюють люди не тільки з навколишніх сіл, а й із Карлівки. Транспортної проблеми немає, адже автобуси підвозять людей до роботи і додому.
Світлана Дубовик, мешканка села Федорівка Карлівського району, працює на Ланнівському цукровому заводі з 1999 року. За цей час жінка навіть не задумувалася над зміною місця роботи.
– Мені подобається тут працювати. Хоч я і не місцева, та добираюся на роботу без проблем, автобус постійно підвозить. Колектив хороший, дружний, заробітна плата і аванс видаються без затримок, число в число. Цим ми дуже задоволені. Ви знаєте, коли ото рік завод не працював, ми вже думали – все, роботи немає. Спасибі Олександру Федоровичу Тимосі, завод знову почав працювати. Звісно, це піднімає дух, є надія, що завод працюватиме, ще, може, наші діти й онуки тут працюватимуть. А наша Валентина Олексіївна Соловей – золота жінка. Вона керує підприємством багато років, завжди урівноважена, грамотна, у неї грамотно все розставлено, по місцях, знає свою роботу на відмінно. У неї дар керівника – від Бога, – ділиться роздумами жінка.
Варто зазначити, що Ланнівський цукрозавод – соціально відповідальне підприємство. Постійно надається допомога Ланнівській ЗОШ: у харчуванні учнів, ремонті школи, заміні вікон. Дитячий садочок також утримується переважно за рахунок заводу. Завдяки фінансовій підтримці цукропідприємства у селі побудований дитячий майданчик (такого навіть у районному центрі немає). За активною участю заводу в селищі будується тенісний корт. За фінансової підтримки цукрового заводу в Ланній побудований Храм Святого благовірного Великого князя Олександра Невського. Ланнівський цукровий завод радо відчиняє свої двері для спеціалістів. Підприємство гарантує високу заробітну плату та забезпечує комфортним житлом. Не забувають на Ланнівському цукровому заводі й про ветеранів виробництва та пенсіонерів, щороку до Дня працівників харчової промисловості їм видають грошові премії, вручають почесні відзнаки.
Колектив заводу стабільний, упевнений у своїх силах і завжди готовий до впровадження найпрогресивніших технологій та освоєння нових висот у такій потрібній людям справі – виробництві “білого золота”.
Колектив приватного підприємства “Ланнівський цукровий завод” щиро вітає директора підприємства Валентину Олексіївну Соловей із 60-річчям.
У 1975 році, після закінчення Сумського технікуму харчової промисловості, Валентина Олексіївна розпочала трудову біографію на Ланнівському цукровому заводі, де пройшла трудовий шлях від лаборанта до директора підприємства. З 1998 року і по сьогоднішній день Валентина Олексіївна очолює Ланнівський цукровий завод. Сорокаоднорічний досвід роботи, який Валентина Олексіївна здобула, працюючи на Ланнівському цукровому заводі, приносить великі плоди натхненної праці. Адже цукор саме Ланнівського цукрового заводу широко відомий за межами України. Зараз Валентина Олексіївна Соловей постійно працює над впровадженням перспективних технологій. Багатий професійний досвід Валентина Олексіївна Соловей радо передає своїм колегам.

Євгенія ВАБІЩЕВИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.