Преображення Господнє

Одне з найважливіших християнських свят – Преображення Господнє і Спаса нашого Ісуса Христа – відзначається 19 серпня. За народним календарем це – Яблучний, чи Другий, Спас.
Преображення Господнє належить до 12 головних свят, пов’язаних з подіями з життя Христа і Пресвятої Діви Марії. Воно встановлене на згадку про Преображення Ісуса Христа перед учнями на горі, як вважається, Фавор, про що розповідають три євангелісти – Матфей, Марк і Лука. Їхні Євангелія містять дуже подібні описи Преображення. Ідеться про те, що незадовго до свого розп’яття Ісус Христос, взявши з Собою трьох учнів: Петра і братів Заведеєвих, Іакова та Іоанна, вирушив з Кесарії Філіпової в межі Галілеї. Зупинившись біля гори Фавор, Ісус почав молитися. Стомившись, апостоли заснули, а прокинувшись, побачили, що Ісус Христос преобразився: Він стояв оточений яскравим сяйвом, обличчя Його сяяло, як сонце, одяг зробився білішим від снігу і блищав, як світло. Поруч з Ним стояли два найшанованіших старозавітних пророки – Мойсей та Ілля, які розмовляли з Господом про Його близький відхід.
Співрозмовників осінила біла хмара, з якої пролунав голос Божий: “Це – Син Мій улюблений, Його слухайте”. Налякані чудесною подією учні попадали на землю. Коли Ісус підійшов заспокоїти їх, він був уже у звичайному вигляді. Христос наказав нікому не розповідати про те, що вони бачили, аж до Його Воскресіння з мертвих.
Як писав святитель Іоанн Златоуст, Преображення Господнє відбулося для того, щоб показати нам майбутнє преображення людського єства та майбутнє пришестя Спасителя у повноті Своєї Слави.
На Сході до початку серпня дозрівають злаки й виноград, які християни приносять у день Преображення Господнього в храм для благословення на подяку Богові за Його любов, за дарування щедрого врожаю. В Україні в цей час достигають яблука, тому вони і зайняли місце притаманної грецькій традиції виноградної лози. Свяченими яблуками господарі пригощали в першу чергу рідних і близьких, бідних і сиріт і лише потім їли самі. До речі, до Яблучного Спаса віруючі навіть не куштували цих плодів.
Оскільки з цього дня, 19 серпня, вечори ставали холоднішими, в нaроді Другий Спaс сприймали і як своєрідну зустріч осeні.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.