Німецький досвід слугуватиме полтавцям

“Підтримка реформи децентралізації в Україні” – такою була тема стартової конференції проекту, що реалізується на Полтавщині Федеральною німецькою установою з міжнародного співробітництва GIZ.
– Децентралізація влади – це можливість самовираження, самоіснування, реалізації тих планів, які є в громади. Саме в цьому і є перевага цієї реформи. Приємно, що саме німецькі колеги на своєму власному досвіді показують, чого досягла Німеччина, впроваджуючи принцип децентралізації і реформи з об’єднання громад, – зазначив голова ОДА Валерій Головко.
Експерти проекту наголошували на необхідності реалізації реформи на всіх рівнях державної влади – як на регіональному, так і на загальнонаціональному. З тим, щоб громадяни повсюди мали рівний доступ до якісних освітніх, медичних, комунальних й інших послуг. Учасникам конференції презентували новий проект міжнародно-технічної допомоги “Підтримка реформи децентралізації в Україні” та поінформували про заплановані конкурси мікропроектів для об’єднаних територіальних громад. Зокрема на конкурс можна подавати проекти за такими напрямками: місцевий економічний розвиток управління проектами, надання первинної медичної допомоги, гендерні та молодіжні програми, підвищення поінформованості громад у питаннях децентралізації, енергоефективність і енергозбереження, управління комунальними підприємствами, комунальні послуги. Максимальний обсяг гранта не перевищуватиме 140 тисяч гривень.
Голова Білоцерківської об’єднаної територіальної громади Великобагачанського району Іван Лещенко визначив для своєї ОТГ три напрямки мікропроектів: комунальне господарство, розвиток дошкільної і шкільної освіти, будівництво спортивно-оздоровчого комплексу. Голова Омельницької ОТГ Кременчуцького району Олександра Шереметьєва зазначила, що їхня громада працюватиме над мікропроектом видання інформаційного бюлетеня, в якому інформуватимуть населення про реалізацію проектів і грантів. А ще – реалізуватимуть проект промоції ОТГ. Адже за якихось 3 роки громадам потрібно буде розробляти власну інвестиційну стратегію із залучення коштів, вважає Олександра Шереметьєва.
До активного обговорення та обміну думками і власним досвідом долучилися голови новостворених ОТГ області, які звернули увагу присутніх на ключові та проблемні моменти у процесі становлення об’єднаних територіальних громад.
Підсумком роботи конференції стало підписання Меморандуму про співпрацю, під яким поставили підписи голова ОДА Валерій Головко, голова обласної ради Олександр Біленький та регіональний координатор проекту “Підтримка реформи децентралізації в Україні” Катлін Крюгер.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.