Професіонал і громадянин

Ці слова, що характеризують колишнього начальника головного управління ветеринарної медицини в Полтавській області Сергія Васильовича Аранчія, який кілька місяців тому пішов за межу вічності, варто писати з великої букви. Бо й сам він був Людиною з великої літери. Висококваліфікований професіонал, порядна людина й громадянин своєї країни, він близько чверті століття очолював ветеринарну службу області й зробив значний внесок у розвиток і стабільну роботу галузі.
Незадовго до Дня працівників ветеринарної медицини на адмінбудинку обласного управління ветслужби Сергієві Аранчієві встановили пам’ятну дошку. Аби ще раз згадати Сергія Васильовича та вклонитися його пам’яті, на меморіальний захід завітали керівники аграрної галузі області, науковці, вдова Сергія Васильовича, ректор ПДАА Валентина Аранчій, члени його родини, колеги-ветеринари, депутати рад різних рівнів, друзі.
Панахиду за покійним провів священик Спаської церкви УПЦ отець Олександр. Учасники пам’ятних урочистостей висловили пропозицію перейменувати вулицю Миру, що в обласному центрі, на вулицю імені Сергія Аранчія.
– Напевно, це символічно, що напередодні вашого професійного свята ми зібралися для того, щоб вшанувати нашого друга, вашого батька, колегу – Сергія Васильовича Аранчія. Згадую, як ми підбивали підсумки минулого року. Для нього це було настільки відповідально. Він готував вас до звіту. Вимогливий до себе, він був вимогливим і до своїх колег, підлеглих. Роки нашої з ним співпраці показали, що це був мудрий наставник. Людина, яка завжди могла знайти компроміс, підбадьорити і підказати, – наголосив заступник голови ОДА Роман Товстий.
– Якщо осягнути й зрозуміти, скільки зроблено Сергієм Васильовичем для стабілізації галузі ветеринарії, то скільки б років не минуло, ми маємо відповідати за те, щоб усе це трималось і примножувалося. Мабуть, таким є цей світ, що тільки тоді, коли людина відійшла в інший світ, по-справжньому починаєш розуміти, скільки нею було зроблено і скільки ще могло бути зроблено для громади, для держави… Я згадую моменти, коли нам, вирішуючи важливі питання, необхідно було або поступитися принципами, або таки бути твердими й рішучими. Сергій Васильович завжди залишався на своєму місці, – констатував директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. – Водночас маємо розуміти, що, продовжуючи справу Сергія Аранчія, ми несемо відповідальність за те, що нам залишилося. Ми несемо відповідальність перед його рідними й близькими…
– Сергій Васильович мав великі організаторські здібності. Він був будівничим. Він гуртував навколо себе однодумців і генерував енергію для нових справ, для руху вперед. Сергій Аранчій залишив по собі чимало добрих справ, які сьогодні треба продовжувати. І якими б складними не були нинішні часи, наслідуючи приклад Сергія Васильовича, нам потрібно рухатися далі, робити свою справу, підтримуючи один одного, – зазначив депутат обласної ради Олександр Удовіченко.
Світла пам’ять про Сергія Васильовича Аранчія назавжди залишиться в серцях його рідних, друзів, колег, однодумців, усіх наших сучасників, яким довелося працювати, спілкуватися з цією непересічною особистістю.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.