Зміни до бюджету ухвалили, надракористувачам – відмовили

Перше пленарне засідання дев’ятої сесії обласної ради сьомого скликання, яке провів голова обласної ради Олександр Біленький, розпочалося з проблем, піднятих пікетувальниками. Люди протестували проти підвищення комунальних тарифів, за усунення екологічних негараздів у Сенчі Лохвицького району. Понад 60 мешканців Біликів Кобеляцького району домагалися свого з плакатами “Подальше існування Білицького свинокомплексу – це катастрофа для регіону”.
У роботі сесії взяли участь голова ОДА Валерій Головко, народні депутати України Андрій Река та Ігор Мосійчук.
Депутати й запрошені хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих земляків – учасників АТО Юрія Яценка з Кременчука та Сергія Месечі з села Жуки Кобеляцького району.
Керівники області вручили відзнаки та нагороди 29 полтавцям. Почесну відзнаку обласної ради – нагрудний знак “За вірність народу України”                І ступеня – вручено Олексію Кабушці, батькові загиблого учасника АТО, водія БТР 2-ї роти 90-го десантно-штурмового батальйону 81-ї бригади Збройних сил України, мешканця Полтави Мирослава Кабушки.
За розпорядженням лідера Радикальної партії Олега Ляшка Валерія Калюжного (Радикальна партія Олега Ляшка) звільнено від виконання повноважень голови фракції Радикальної партії в обласній раді. Виконання обов’язків голови фракції покладено на Руслана Рогова (Радикальна партія Олега Ляшка).
Із суспільно значимих питань виступили народні депутати України Андрій Река, Ігор Мосійчук, заступник голови обласної ради Анатолій Ханко (ВО “Свобода”), депутати обласної ради Володимир Цибенко (Партія “Відродження”), Володимир Бобиль (ВО “Батьківщина”), а також громадські активісти Микола Чернушенко, Олег Педченко, Роман Стегній, Валентина Мурашко, Василь Ковальчук. Ішлося про охорону довкілля, ремонт доріг, забезпечення права громадян на отримання у користування земельних ділянок, дотримання чинного законодавства під час будівництва об’єктів соціальної інфра-структури та інше.

Сесія підтримала депутатські запити Віктора Скочка (АПУ) – щодо необхідності ремонту дороги з Нових Санжар через Нехворощу до межі з Машівським районом та мосту через річку Оріль; Миколи Горба (“Рідне місто”), Валентина Несена (“Відродження”), Анатолія Яненка (ВО “Батьківщина”) – щодо необхідності придбання діагностичної апаратури для Оржицької центральної районної лікарні.
Першим питанням депутати розглянули і підтримали вимоги пікетувальників, прийнявши відповідне звернення обласної ради до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України про врегулювання тарифної політики.
Щодо Білицького свинокомплексу перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод (ВО “Батьківщина”) запропонував звернутися до Міністерства екології та екологічної інспекції. Сесія підтримала проект рішення “Про екологічну ситуацію в селищі Білики Кобеляцького району Полтавської області”. Депутати Віктор Щуров (ВО “Свобода”) та Ігор Горжій (ВО “Батьківщина”) звернули увагу присутніх на непридатну питну воду та постійне горіння торф’яників у Сенчі. Вирішили направити до Мінекології України рішення “Про екологічну ситуацію в селі Сенча Лохвицького району Полтавської області”, також прийняте на сесії.
Депутати внесли зміни та доповнення до майже десятка обласних програм, скасували обласну Програму поводження з твердими побутовими відходами на 2012–2018 роки. Щоб затвердити Програму розвитку малого й середнього підприємництва на 2016–2018 роки, мали дві спроби, обидві – невдалі. В обговоренні цього питання взяли участь депутати Валерій Калюжний (Радикальна партія Олега Ляшка), Євгеній Холод (ВО “Батьківщина”), Ірина Степаненко (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”) та заступник голови обласної ради Анатолій Ханко (ВО “Свобода”).
Поки що не отримають додаткових коштів у районах і на будівництво дитячих та спортивних майданчиків. До обговорення цього питання долучилися депутати Ірина Степаненко (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Віктор Щуров (ВО “Свобода”), Володимир Куцовол (АПУ), Андрій Сімонов (ВО “Батьківщина”), Валерій Прядко (“Партія простих людей Сергія Капліна”), Іван Близнюк (ВО “Свобода”), Роман Товстий (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Сергій Соловей (Українське об’єднання патріотів “УКРОП”), Андрій Пісоцький (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Анатолій Ханко (ВО “Свобода”), Олег Сазонов (“Опозиційний блок”), Віктор Скочко (АПУ), Руслан Богдан (ВО “Батьківщина”), Олександр Удовіченко (“Рідне місто”), Олег Діденко (“Відродження”) та інші. Розподіл коштів, передбачених на виконання заходів обласної Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012–2016 роки, буде проведено за результатами спільного засідання двох постійних комісій обласної ради (з питань бюджету та управління майном, з питань молодіжної політики, спорту та туризму).
Також внесено зміни до показників обласного бюджету на 2016 рік. Зокрема на 18,5 мільйона гривень збільшено обсяги дотацій бюджетам міст обласного значення (по одному мільйону кожному) та районам (по 500 тисяч). Майже на 500 тисяч зросте й фінансування на поліпшення матеріально-технічної бази закладів управління культури ОДА, що проводять науково-дослідницькі роботи з вивчення історичних пам’яток Полтавщини. По 2,5 мільйона гривень виділено управлінню культури ОДА, управлінню охорони здоров’я (на будівництво Кременчуцького онкодиспансеру), 212 тисяч – координаційній раді громадських організацій учасників АТО. Закладено й 6 мільйонів гривень на будівництво спортивних майданчиків та на виконання інших програм.
Депутати також ухвалили ряд кадрових рішень. Особлива напруга в сесійній залі панувала під час розгляду півтора десятка питань щодо надання дозволів нафтогазовидобувним компаніям, зокрема ПАТ “Укргазвидобування” – на дослідження та подальшу промислову розробку родовищ вуглеводнів. Профільна депутатська комісія рекомендувала відмовити у наданні таких дозволів. У обговоренні взяли участь депутати Олег Діденко (“Відродження”), Дмитро Спатар (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Андрій Пісоцький (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Руслан Богдан (ВО “Батьківщина”), Анатолій Яненко (ВО “Батьківщина”), Роман Товстий (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”) , Віктор Щуров (ВО “Свобода”). Якщо на надання дозволів на розвідку й розробку нових родовищ депутати більшістю голосів наклали вето, то на розширення площ уже існуючих – давали добро. Таку ситуацію депутат Юрій Лебедин (ВО “Батьківщина”) назвав словоблуддям. Депутати зазначали, що через дозволи на розширення площ компанії зможуть зайнятися й розвідкою нових свердловин. І хоча представник ПАТ “Укргазвидобування” Юрій Нагорний переконував, що ця компанія є бюджетоутворюючою (торік відрахування до бюджету склали 90 мільйонів гривень) і соціально спрямованою (відрахування на соціалку – 19 мільйонів) та надає робочі місця 9 тисячам працівників, депутати стояли на своєму.
Разом із тим депутати погодили Державній службі геології та надр України надання спеціальних дозволів без проведення аукціону ПАТ “Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія “Укртатнафта” на видобування питних підземних вод Омельницького родовища у Кременчуцькому районі, ТОВ “Миргородський сироробний комбінат” – на видобування питних підземних вод у Миргороді.
Обласна рада також підтримала проект рішення “Про погодження проекту землеустрою щодо встановлення (зміни) межі міста Миргород Полтавської області” та прийняла рішення з майнових питань.
Розглянувши 36 із 56 питань, депутати припинили роботу. Решту питань буде розглянуто на наступному пленарному засіданні.

* * *
На брифінгу для ЗМІ голова обласної ради Олександр Біленький зазначив:
– Оскільки обласна рада не може прийняти мораторій на підвищення комунальних тарифів, ми прийняли звернення до керівників країни, щоб вони своїми зусиллями зробили певні корективи і ввели мораторій на тарифоутворення.
Стосовно перерозподілу бюджетних коштів, за словами голови облради, депутати вперше розподіляли кошти перевиконання бюджету за півріччя (загалом це майже 113 мільйонів гривень. – Авт.). Добре, що депутати виділили кошти на ремонт автодоріг, але шкода, що це зроблено не на початку року, додав Олександр Біленький.
Позитивом він назвав і виділення близько 10,5 мільйона гривень на реалізацію програми “Питна вода Полтавщини”.

Людмила ДАЦЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.