Жити повноцінно можна в будь-якому віці

У  кожного життя складається по-своєму. На жаль, самотніх і нещасних людей у нашому суспільстві, охопленому війною, комунальною істерією й іншими негараздами, чимало.
– Комусь потрібне розуміння, іншим не вистачає спілкування, хтось прагне урізноманітнити своє дозвілля. Саме з такими людьми ми й працюємо, – говорить Людмила Касьянова, завідуюча відділенням соціально-побутової адаптації міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Калина» м. Горішні Плавні.
При терцентрі, що надає соціальні послуги понад п’яти тисячам городян, діють чотири відділення – соціально-побутової адаптації, соціально-медичних послуг, соціальної допомоги вдома і надання адресної натуральної та грошової допомоги. В закладі працюють чоботар, перукар, майстер із ремонту одягу, інструктор із трудової адаптації, діє пункт прокату засобів реабілітації, є свій невеличкий тренажерний зал. Для підопічних у терцентрі обладнано кухонний блок, де вони вчаться самостійно готувати їжу, сервірувати стіл.
– На базі нашої установи можна отримати необхідну психологічну й соціальну підтримку, головне – усвідомити цю потребу й звернутися за допомогою, – зазначила начальник міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Калина» м.Горішні Плавні Лідія Бабич. Програма швидкої соціальної допомоги була розроблена саме в нашому закладі й тепер впроваджується в терцентрах області й інших регіонів. Ми прагнемо надавати послуги за принципом «сьогодні на сьогодні», тобто одразу, як тільки людина до нас звернулася.
Однак представники так званих кризових категорій (літні люди, особливо самотні, інваліди й інші) потребують не лише фінансової підтримки  і соціальної допомоги. Відсутність спілкування, можливості бути корисним – ось те, що гнітить найбільше.
– Ці потреби наших підопічних дуже помітні, але ніхто не знав, яким чином їх можна задовольнити. Зрештою вирішили запросити до себе вчителів, які вже на пенсії. Так і народився клуб педагогів-ветеранів «Світоч». Було це в листопаді 2005 року. На перші зустрічі приходило лише по кілька людей, тепер же він об’єднує близько 30 чоловік.
Із тієї ініціативи виріс повноцінний напрямок соціальної роботи, мета якого – повернути літню (часто самотню) людину в суспільство. У терцентрі «Калина» роблять це, зокрема, з допомогою програми «Зв’язок поколінь», що полягає у зближенні літніх людей із молоддю. Організували зустріч учасників «Малої академії наук» з підопічними територіального центру. Юні інтелектуали презентували їм свої наукові роботи, а ті в свою чергу декламували власні вірші, ділилися із дітьми спогадами про те, як будувалося місто гірників, як непросто жилося першопроходцям.
– Людям, які зводили молодіжне місто, відвойовували в природи її скарби, є чим поділитися. Серед них – багато людей із дивовижними долями. Наприклад, Таїсія Іванівна Вострова народилася й виросла в Рязані, а потім потрапила на комсомольське будівництво. Вона любить декламувати вірш Тараса Шевченка, який вивчила ще у п’ятому класі. Можна було вивчити цю поезію російською, але вибрала український оригінал – настільки її полонило Шевченкове слово, – розповіла Людмила Касьянова.
Учасниці клубу «Співзвуччя» колись працювали на гірничо-збагачувальному комбінаті, а тепер – на заслуженому відпочинку:
Спочатку вони збиралися, щоб просто поспілкуватися. Аж якось до них на гостину завітали учні однієї з міських шкіл і провели літературну вітальню, присвячену творчості Володимира Висоцького. Для літніх людей цей автор – не герой Інтернету, вони жили в епоху його творчості.
Водночас і самі готують не менш цікаві заходи. Наприклад, «родзинкою» Свята капелюха стало дефіле в капелюшках. Готуючись до Свята хустини, учасниці клубу подіставали зі скринь свої старенькі, але такі милі серцю хустинки й на мить ніби повернулися у свою далеку вже юність…
Зінаїда Іванівна Патрахау захоплюється вишивкою бісером й навчає цьому мистецтву інших на творчих засіданнях клубів «Чарівний клубочок» і «Бісеринка».
Є при терцентрі й клуб «Ветеран» для учасників Великої Вітчизняної війни, ветеранів праці. Свої зустрічі організовують виноградарі-аматори. Співучий клуб «Осіннє золото» об’єднав 20 шанувальників української пісні. У клубі «Журавка» збираються вдови, але не для того, щоб скаржитися на життя, – разом віртуально подорожують світом.
В рамках проекту «Духовна скарбниця» територіальний центр «Калина» тісно співпрацює зі Свято-Миколаївським собором, церквою Ксенії Петербурзької, а також Полтавською місіонерською духовною семінарією, що розташовані у Горішніх Плавнях. На православні свята у терцентр приходить поспілкуватися місцевий священик отець Анатолій.
При терцентрі із 2011 року діє «Університет третього віку», де літні студенти вивчають і літературну класику, і комп’ютерну азбуку. Ноутбуки подарував закладу Благодійний фонд Полтавського ГЗК
Підопічні терцентру «Калина», в кожного з яких – своя складна доля, доводять: жити повноцінним і цікавим життям можна в будь-якому віці. Головне – не зациклюватися на проблемах, а навпаки – налаштуватися на хвилю добра й знайти собі заняття до душі, адже в світі ще стільки цікавого!..

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.