Блискавка ударила в будинок

До редакції “Зорі Полтавщини” зателефонував полтавець Микола Михайлович Дорошенко й повідомив, що під час грози 18 липня в антену на даху 96-квартирного будинку по проспекту Першотравневому, 13-а, що в обласному центрі, ударила блискавка. Внаслідок стихійного лиха вигорів дах над трьома під’їздами (6, 7 і 8) будинку – загалом близько 250 квадратних метрів. Пожежу загасили фахівці ГУ ДСНС. Але частина сімей залишилися фактично без даху над головою, адже від шаленої зливи, а потім у процесі гасіння пожежі постраждали квартири на горішньому поверсі, розповів Микола Михайлович. Як наслідок – будинок залишився без електроенергії, опалення й без даху. Попереду – величезний обсяг робіт, величезні витрати. Таких коштів у людей немає, бо більшість із тих, хто проживає за цією адресою, – пенсіонери. А будинок обслуговується ОСББ, на рахунку якого немає таких грошей. Мешканці побоюються, що можуть залишитися сам на сам зі своєю бідою. Голова ОСББ Римма Землянська та ініціативна група жителів звернулися з проханням про допомогу до міської ради та облдержадміністрації. Одразу після гасіння пожежі з мешканцями будинку зустрівся заступник голови ОДА Роман Товстий. Допомогти з ремонтом будинку обіцяють. От тільки б не довелося обіцяного довго чекати, адже погоду синоптики прогнозують нестійку, а кілька квартир опинилися буквально під відкритим небом…
***
Загалом, за повідомленням ГУ ДСНС України у Полтавській області, 18 липня внаслідок несприятливих погодних умов (поривів вітру 15–20 м/с, дощу, граду) в шести районах області сталося відключення від електропостачання 62 населених пунктів та 543 трансформаторних підстанцій. У Пирятинському та Чорнухинському районах повалено близько семи десятків дерев, підтоплене одне домогосподарство в  Пирятині.
На відновлення електропостачання залучалося 34 аварійні бригади, 37 одиниць техніки та 106 працівників ПАТ “Полтаваобленерго”.
***
За сухими цифрами – людські долі. У Малому Тростянці під Полтавою несподівана негода спричинила потужний град. Близько 9-ї години ранку 19 липня почалася пожежа у приватному будинку. Згодом висновком співробітників ГУ ДСНС в області встановлено причину: коротке замикання електропроводки спровокували гроза і злива. Пластик спричинив миттєве поширення вогню. Після пожежі будинок виявився непридатним для проживання. Все сталося настільки швидко, що господиня, яка відпочивала після нічної зміни, доки чоловік був на роботі, нічим зарадити не змогла. Наразі сім’я з чотирма дітьми мешкає у родичів.
***
Не встиг Чорнухинський район оговтатися від біди, зремонтувати побиті градом дахи, як 18 липня двогодинна злива зі шквальним вітром накрила райцентр, села Харсіки та Гільці. Шифер зривало й носило в повітрі, мов аркуші паперу. Дерева падали на дахи, зірвані дахи – на автомобілі. Супутникові антени прошивало осколками шиферу, наче кулеметними чергами. Було знеструмлено 22 населених пункти у районі. У Гільцях негода пошкодила дахи півсотні житлових будинків, 42 – у Чорнухах, частково постраждали школи у Кизлівці та Богодарівці.
У Пирятинському районі через повалені дерева та лінії електропередач  без електроенергії лишилися 25 сіл і частина міста. Найбільше постраждали від буревію, зливи і граду села Яцини, Харківці, Білоцерківці, Вишневе. Подекуди шифер розлітався на осколки під гострокутним градом розміром із сірникову коробку. Сільгосптоваровиробники допомагають своїм пайовикам перекривати помешкання. Для усунення наслідків стихії пирятинській філії “Полтаваобленерго” допомагали колеги з Лубен та Оржиці. Станом на 20 липня знеструмленими залишалося 6 населених пунктів Пирятинського району.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.