Запроваджувати найвищі стандарти, щоб досягати найвищих результатів

Минулого тижня керівництво агропромхолдингу “Астарта-Київ” запросило журналістів провідних ЗМІ України в Глобинський район, щоб на прикладі ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” показати, якими шляхами в холдингу досягаються високі показники агропромислового розвитку. Пояснення давали генеральний директор “Полтавазернопродукту” Юрій Мацак, операційний директор АПХ “Астарта-Київ” Желько Ерцег та інші посадові особи агропромхолдингу.
Працювати єдиною командою, у якій кожен – професіонал
Цей вибір було зроблено не випадково. “Полтавазернопродукт” послідовно втілює політику агропромхолдингу і є одним із найбільших підприємств сільгоспформування в Україні та на Полтавщині. Підприємство орендує 30 тисяч гектарів землі в Глобинському і Семенівському районах (8 тисяч пайовиків), об’єднує 10 виробничих підрозділів, у тому числі елеваторний комплекс, має 2,5 тисячі працюючих.
Серед провідних культур – соя, цукровий буряк, пшениця, кукурудза на зерно, соняшник. Торік на площі 6100 гектарів було зібрано 550 центнерів цукристих на круг, на площі шість тисяч гектарів – в середньому  по 54 центнери пшениці з гектара, а на окремих площах врожайність досягала понад 70 центнерів з гектара. В господарствах – до тисячі одиниць техніки кращих світових зразків, яка постійно оновлюється.
Один із головних напрямків розвитку – тваринництво. На фермах більше 2300 голів ВРХ, у тому числі понад 1200 голів дійного стада.

Алішер Нурмухаммедов, начальник науково-дослідного відділу ТОВ фірми “Астарта-Київ”; Юрій Мацак, генеральний директор ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт”; Желько Ерцег, операційний директор агропромхолдингу “Астарта-Київ”, біля системи крапельного зрошення цукрового буряку.

Алішер Нурмухаммедов, начальник науково-дослідного відділу ТОВ фірми “Астарта-Київ”; Юрій Мацак, генеральний директор ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт”; Желько Ерцег, операційний директор агропромхолдингу “Астарта-Київ”, біля системи крапельного зрошення цукрового буряку.

Показники в рослинництві й тваринництві завдяки колективним зусиллям постійно поліпшуються.
Нині в Глобинському районі, крім власне “Полтавазернопродукту”, в агропромхолдинг входять цукровий завод, завод із переробки сої, біоенергетичний комплекс, які теж відвідали гості.
Завдяки власним потужностям ТОВ переробляє понад 85 відсотків цукрового буряку та 70 відсотків вирощеної сої, що забезпечує сталі прибутки.
Гордістю агропромхолдингу є Глобинський цукровий завод – одне з найбільших та найефективніших його підприємств в Україні. За короткий період після придбання практично зруйнованого заводу вдалося вивести його на передові позиції, вклавши за десять років у модернізацію та реконструкцію понад 166 мільйонів гривень. Нині за добу підприємство переробляє 6 тисяч тонн сировини (понад 100 залізничних вагонів). Серед споживачів високоякісної продукції – найбільші торговельні мережі та виробники, зокрема ТОВ “АТБ-Маркет”, компанія “Соса-Соlа”,  торгові марки “Рошен” та “Конті”.
Соєвий завод побудований у логістичному центрі вирощування сої. Переробляючи 700 тонн сої на добу, тут виготовляють гранульований шрот та олію. Понад 90 відсотків продукції йде на експорт.
Серед виробничих підрозділів своєю унікальністю вирізняється  Глобинський біоенергетичний комплекс, який виробляє біогаз у процесі ферментації відходів цукрового виробництва і поживних залишків та паливні брикети з жому. Раніше на утилізацію жому витрачалося понад 3 мільйони гривень, зазначив Юрій Мацак. Нині комплекс забезпечує майже повністю потреби цукрового заводу в природному газі в період переробки, а по закінченні сезону цукроваріння – практично усі технологічні потреби у природному газі  заводу з переробки сої. Можливості цього комплексу мають суттєві резерви для збільшення виробництва як теплової, так і електроенергії, адже сировиною може слугувати не лише жом, а й гній, відходи сільгоспвиробництва. Планується використовувати як сировину ще й сорго. Вже є проект створення потужностей із виробництва електроенергії за “зеленим тарифом” на 12 мегаватів.
IT-технології – на забезпечення поставленої мети
Як наголосив Юрій Мацак, найважливіше для колективу – не просто досягати високих показників. Головна мета – високі показники в ефективності фінансових результатів. Вони – перша запорука успіхів. Тому в “Полтавазернопродукті” широко впроваджуються IT-технології в системі аналізу та управління виробництвом. Інновації довели свою ефективність в АПХ “Астарта-Київ”. Наприклад, “система точного землеробства” контролює продуктивність кожного окремого поля, оптимальність використання насіння, мінеральних добрив. Працюють система автоматизації управлінської звітності в тваринництві, система контролю за рухом продукції на елеваторі. Створена система GPS- моніторингу, яка відстежує роботу 285 об’єктів. Широко використовується, наприклад, технологія “автопілота”, яка дає можливість максимально комп’ютеризувати  більшість технологічних процесів, зокрема сівби зернових культур. Це дозволяє максимально виключити людський фактор при збоях. Завдяки новітнім технологіям затрати на виробництво одиниці продукції у рослинництві зменшилися на двадцять відсотків, у тваринництві – на п’ятнадцять.
Крапельний полив цукристих
Серед інновацій чи не найбільше мене вразила ідея крапельного поливу цукрових буряків. Усі сумніви присутніх розвіяв Юрій Мацак. Виявляється, необхідна волога у вирішальний момент вегетації забезпечує високу врожайність. Тепер не треба чекати милості від природи. Система дозволяє у відповідальний момент розвитку рослини дати необхідну кількість вологи. Саме життя, зміни в кліматі змусили скрупульозно підійти до цього питання. Нині в господарстві в експериментальному режимі на зрошенні 300 гектарів посівів цукрового буряку. Фахівці очікують тут врожайність у понад 800 центнерів на круг. На наступний період планується перевести на крапельне зрошення 10 тисяч гектарів посівів цукристих. У “Полтавазернопродукті” розроблено відповідну програму розвитку зрошувального землеробства. Воду планується брати з артезіанських свердловин.
Кадри вирішують все
Впровадження передових технологій ставить особливі вимоги у кадровій політиці, якій в “Астарті” приділяється особлива увага, у тому числі в питаннях підготовки спеціалістів. Зокрема завдяки благодійному фонду “Повір у себе”, який очолюють генеральний директор агропромхолдингу Віктор Іванчик та його дружина Ірина Вікторівна, нині у вишах України навчається 250 талановитих молодих людей. Крім цього, в АПХ “Астарта-Київ” є програма навчання спеціалістів лише за сільськогосподарськими напрямками. Організовуються курси підвищення кваліфікації, стажування, семінари тощо. Понад 300 спеціалістів щороку відпочивають на Чорному морі, у Буковелі. Кращі фахівці за підсумками року мають можливість оздоровитися в Миргороді або на іншому курорті за бажанням. Щорічно організовуються екскурсії та інші заходи для дітей.
Соціально відповідальний агробізнес
ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” постійно й належно дбає про розвиток соціальної сфери, вагомо підтримуючи освіту, культуру, спорт, газифікацію, благоустрій не лише населених пунктів тих сільрад, на землях яких господарює, а й в цілому Глобинського і Семенівського районів.
Заходи проводяться в рамках програми “Соціальне партнерство”, розробленої й прийнятої з ініціативи генерального директора агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктора Іванчика. До речі, Віктор Іванчик першим в Україні запровадив схему розрахунків коштів на програми соціального партнерства за оренду землі. Ця програма передбачає виплату кожній сільраді близько 100 гривень за один гектар орендованої землі, що забезпечує значні надходження до їхніх не вельми багатих бюджетів, а також значні видатки на спорудження важливих соціальних об’єктів. Яскравим підтвердженням цього може бути сучасний спортивно-оздоровчий комплекс у селі Пустовійтове Глобинського району. Нині в “Полтавазернопродукті” для ефективного використання коштів розробляються спільні плани дій із місцевими громадами. Кожна сільська громада завдяки цьому має чіткий план розвитку. Окремі соціальні програми є для працівників промислових та сільськогосподарських підприємств і пайовиків. Понад 20 мільйонів гривень уже вкладено в програму підтримки учасників АТО “Шлях заради життя”.
* * *
ТРУДІВНИКИ агропромхолдингу “Астарта-Київ”, запроваджуючи найвищі виробничі й соціальні стандарти, наполегливо працюють задля того, щоб досягати максимальних результатів, прагнуть, розвиваючи власний потенціал, підвищувати добробут людей.

Віктор КОСТЯНТИНІВ
Журналіст
Альона СЛОВЦОВА (фото)

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.