В очікуванні фіналу

Усі дні після чвертьфіналу в центрі уваги спортивної громадськості залишалися ісландці. Як відомо, збірна цієї найменшої з усіх учасників Євро-2016 за населенням країни (ледь більше трьохсот тисяч), перемігши збірну Англії, сенсаційно увійшла до вісімки найкращих. Нападник збірної Франції Олів’є Жиру високо оцінив гру ісландців після матчу зі своєю збірною.
– Ісландія ніколи не опускала руки, це дуже рішуча команда, яку хочеться привітати. Вона прекрасно провела Євро, – сказав Олів’є Жиру.
Нападник збірної Ісландії Колбейнн Сігторссон однією з головних якостей команди назвав волю до перемоги, наголосивши: “Ми показали характер і виграли другий тайм у французів”. Ісландці на батьківщині зустрічали свою збірну, як героїв. Спочатку гравці проїхалися автобусом центральними вулицями Рейк’явіка, після чого прибули до головної фан-зони. Тут їх вітали понад 10 тисяч уболівальників. Усі разом вони виконали свій уже всесвітньо відомий бойовий клич.
Виникла чергова сенсація і навколо збірної України. Бельгійські ЗМІ поширили інформацію, що УЄФА розпочинає розслідування щодо збірної України через вживання гравцями допінгу під час чемпіонату. Підстава – велика кількість виявлених поруч з готелем, де проживали наші, залишків відповідних медичних препаратів. Однак представник прес-служби УЄФА повідомив, що жодної дисциплінарної справи проти збірної України не відкрито. До того ж результати усіх допінг-тестів, проаналізованих до цього часу, були негативними.
А фахівці вже почали підбивати попередні підсумки ігор. За період групового турніру, 1/8 та 1/4 чемпіонату забито 103 голи. За один матч у середньому забивали 2,15 гола, на один гол у середньому витрачали 43 хвилини. Найбільше голів (20) забито в період від 31-ї до 45-ї хвилини та від 45-ї до 60-ї (19 голів). Найменш результативним був додатковий час (після 90-ї хвилини) – один гол. За кількістю точних передач попереду – іспанці (91 відсоток). Найчастіше у ворота попадали бельгійці, найбільше голів у середньому за матч забили французи. Найкращий бомбардир (4 голи) – Антуан Гризманн (Франція). Лідер за точністю передач – Еден Азір (Бельгія). Максимальної швидкості на полі досягав Кінслі Коман (Франція). Найбільш “стійким” серед воротарів виявився Ханнес Халльдоурссон (збірна Ісландії) – 27 взятих м’ячів.
* * *
6 липня відбувся перший півфінал: Португалія – Уельс.
Половина гри пройшла без особливих моментів, приблизно у рівній боротьбі. Усе вирішилося на початку другого тайму. Протягом трьох хвилин (п’ятдесята та п’ятдесят третя)  блискучими ударами Роналду і Нані “поховали” усі сподівання валійців на перемогу – 2:0. Роналду повторив рекорд Платіні за кількістю голів у фінальній частині Євро і побив рекорд чемпіонату за кількістю матчів у півфіналі. Португальці здобули першу перемогу в основний час на Євро-2016 і вдруге в історії Євро вийшли у фінал.
7 липня, коли номер уже був підписаний до друку, в другому півфіналі зіграли Німеччина та Франція. Фінал – у неділю, 10 липня, в Сен-Дені о 22.00 за київським часом.

Віктор НЕГРЕБЕЦЬКИЙ
Спортивний оглядач

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.