У ТОВ “Чиста Криниця” зібрали гарний урожай ячменю

Нарешті для працівників товариства “Чиста Криниця”, що в Кошманівці Машівського району, настала довгоочікувана, хвилююча, тривожна і водночас радісна мить – початок жнив.
До жодної відповідальної роботи тут не стають без Божого на те благословення. Щораз освячуються і перша борозна, і насіння, і засіяні поля. А збір урожаю – це особлива за напругою фаза річного хліборобського циклу. Тож і цього разу в тракторній бригаді перед виїздом у поле настоятель Свято-Вознесенського храму Кошманівки отець Іоан благословив хліборобів на працю, прочитав молитву та окропив техніку і людей святою водою, щоб жнива пройшли з Божою поміччю і благодаттю.
У поле вирушили п’ять комбайнів – три “Кейси” і два “Мастери”. І вже перші обкоси ячмінного поля показали відмінну підготовку техніки. Головний агроном Сергій Диченко разом із директором господарства Євгеном Степаненком особисто ретельно перевірили, чи не залишаються після комбайнів у соломі колоски. Незначні зауваження, швидке усунення деяких технічних дрібниць – і жнива стартували.
За два дні змолотили 84 гектари ячменю. Його в ТОВ “Чиста Криниця” сіють небагато, переважно для потреб підсобних господарств своїх пайовиків. Зерно – для годівлі домашньої худоби, солома вкрай необхідна і незамінна річ для підстилки.
Урожай перевершив навіть очікувані результати – більше 50 центнерів з гектара. На черзі – пшениця.
* * *
Жнива на Полтавщині набирають темпів. До збирання хлібів приступили аграрії практично в усіх районах області, окрім Великобагачанського, Зіньківського, Лохвицького та Котелевського.
За оперативними даними головного управління агропромислового розвитку ОДА, станом на 7 липня із майже 2 тисяч одиниць наявних у сільгосппідприємствах комбайнів на ланах області працювало понад півсотні зернозбиральних агрегатів і більше 100 одиниць транспортних засобів.
Ранні зернові та зернобобові культури загалом обмолочено на площі майже 4,7 тисячі гектарів при середній урожайності понад 38 центнерів. Аграрії збирають озиму пшеницю, озимий та ярий ячмінь, горох і ріпак. Найвищу середню урожайність колосових культур мають хлібороби Машівського району, де намолочують понад 49 центнерів. Більш ніж по 46 центнерів зернових збирають аграрії Решетилівського, по 45 ц/га – Глобинського й Миргородського районів. У розрізі культур найвища урожайність озимої пшениці в господарствах Решетилівського та Новосанжарського районів – 50 і 49 центнерів з гектара. А от озимий ячмінь найбільше врожаїться на Лубенщині – понад 48 центнерів. По 55 центнерів з гектара ярого ячменю збирають сільгоспвиробники Машівського району, а в Решетилівському та Полтавському – найвищий урожай гороху – відповідно понад 39 і 34 ц/га.

Наталія СИРОТА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.