Тридцять років пекучого болю

Тридцята річниця Чорнобильської катастрофи знову змусила мільйони українців повернутися спогадами в трагічний квітень 1986 року. Ще за тиждень до скорботної дати на Полтавщині, як і в цілому в країні, розпочалися численні зустрічі з ліквідаторами аварії на ЧАЕС та з людьми, які вимушені були залишити перетворений на радіаційну пастку батьківський край.

Очільники обласних громадських об’єднань “Союз Чорнобиль” Віктор Шкурпела та “Фонд інвалідів Чорнобиля” Микола Дибін поспілкувалися зі студентською молоддю на документальній виставці в Державному архіві Полтавської області. Вони нагадали, що, за первинними даними, на Полтавщині проживало близько 17 тисяч ліквідаторів аварії на ЧАЕС, нині ж, на жаль, їх залишилося близько 11 тисяч 800 осіб. Директор архіву Валентина Гудим розповіла, наскільки складно працювати з чорнобильською темою дослідникам, адже багато цінних документів не надійшли свого часу на зберігання, бо були забруднені радіацією, інші були засекречені, зумисне знищені чи вивезені до Москви.
На зворушливі заходи полтавців запросила обласна громадська організація “Діти Чорнобиля”. Просвітницько-мистецьке дійство в Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка “Свої Чорнобиль має кольори. Чорнобильська катастрофа в творчості Марії Приймаченко” об’єднало в своїй програмі й емоційні штрихи до портрета  неперевершеної художниці з села Болотня Іванківського району Київської області, що після атомної катастрофи опинилося майже в тридцятикілометровій зоні відчуження, й спогади ліквідаторів аварії на ЧАЕС та переселенців з Полісся. Дітлахи в піснях і танцях відтворили унікальні скарби культури поліщуків.
Соціально-мистецький захід “Пам’яті Чорнобиля” за участю талановитих дітей, які мають статус потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, відбувся в актовому залі Головного управління Національної поліції у Полтавській області, а в обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського відкрилася виставка творчих робіт “Атом 30”.
***
У рамках заходів, проведених Головним управлінням ДСНС України у Полтавській області з вшанування колег-приборкувачів атомного вогню, перед будівлею управління було закладено символічну брилу, на місці якої згодом має постати пам’ятник. Він буде присвячений подвигу пожежнихів-ліквідаторів із Полтавщини. Наразі оголошено конкурс на кращий проект за цією ініціативою. На урочистому зібранні пожежникам – учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС вручили спеціальні відзнаки.
Департамент праці та соціального захисту населення облдержадміністрації запросив представників чорнобильських організацій Полтавщини на “круглий стіл”. Метою був пошук спільних шляхів щодо вирішення проблемних питань соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
***
Голова облдержадміністрації Валерій Головко та голова обласної ради Олександр Біленький запланували провести зустріч з активом громадських організацій чорнобильців у переддень тридцятиріччя скорботної події. Окремо передбачене спілкування керівництва області з делегацією з італійського курортного міста Сестрі-Леванте, небайдужі жителі якого вже багато років приймають дітей із полтавських родин чорнобильців на оздоровлення.
У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського підготували оновлену експозицію “Техногенна катастрофа ХХ століття. Полтавці – учасники ліквідації аварії на ЧАЕС”. До музею запросили також бажаючих ознайомитися з видавничим проектом “Чорнобиль – 30. Книга пам’яті. Полтавська область”, над створенням якого працювали директор Центру дослідження історії Полтавщини Олександр Білоусько та заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт.
***
Низка заходів із нагоди 30-х роковин атомної катастрофи відбувається в усіх містах і районах області сьогодні, 26 квітня, в День Чорнобильської трагедії.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.