В гостях у гоголівців

Вісім вечорів поспіль на сцені нашого театру панувала творча атмосфера. Саме у ці квітневі дні гоголівці вже увосьме запросили кращі театральні колективи України на Відкритий регіональний фестиваль театрального мистецтва “В гостях у Гоголя”. Хоча цього року назва його дещо змінилася і жартома стала звучати як “В гостях у гоголівців”. Це пов’язано з тим, що колектив Полтавського театру, якому 1 травня виповниться 80 років із дня заснування, відсвяткував свій ювілей уже в рамках фестивалю.
На гоголівській сцені виступали колективи з Києва,  Житомира, Кіровограда, Чернігова, Коломиї, Херсона, Миколаєва, загальна кількість представників яких склала майже чотириста осіб. Такий масштабний мистецький форум став платформою для обміну досвідом, професійного спілкування та налагодження нових творчих зв’язків.
Щодня театральні колективи зустрічали сам Гоголь (артист Тимофій Зінченко), який частував гостей короваєм і бажав гарної вистави, козаки – із прапорами України й Полтавської області та з гербами кожного міста, представленого у цьогорічному фестивалі. Після такого театралізованого дійства розпочиналися покази фестивальних вистав.
– Для нас проведення фестивалю, що став мистецьким брендом Полтавщини, – знакова подія, – говорить директор Полтавського театру, заслужений працівник культури України Олексій Андрієнко. – Ми зустрічали колег, друзів, обмінювалися позитивними враженнями, професійним досвідом. Ми вдячні, що обласне керівництво фінансово допомогло у проведенні цьогорічного фестивалю. Також до цього мистецького форуму нам вдалося залучити спонсорів. Фестиваль – це унікальна нагода для колективів розширити свої творчі зв’язки, для глядачів – збагатитися духовно, побачити, в якому руслі розвивається сучасне театральне мистецтво.
Уже традиційно у день народження Миколи Васильовича Гоголя фестиваль починається виставою саме за його твором. Тому й відкривати восьмий фестиваль пощастило колегам із Чернігівського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка музичною виставою “Ніч перед Різдвом”. Художній керівник театру, заслужений артист України Андрій Бакіров зазначив: “Фестиваль – це своєрідна перевірка нашого колективу на іншого глядача, так би мовити, гра на чужому полі. Хоча й виступаємо в друзів у гостях, повинні призвичаїтися до нових умов. Це дуже корисно”.
Та доки актори призвичаювалися до гоголівської сцени, полтавський глядач устиг оцінити оригінальну, з тонким гумором, прекрасними гоголівськими персонажами і музичними пасажами чаруючу виставу, що була схожа на казку.
У другий фестивальний день на сцені вирували нестримна пристрасть та жага до волі від Кіровоградського академічного музично-драматичного театру ім. М.Кропивницького. Своє трактування відомої п’єси М.Старицького “Циганка Аза” представив на театральному кону головний режисер Кіровоградського театру Євген Курман. Історія кохання, свободи вибору та поклику крові переростала у трагедію. Така безтурботна, весела Аза (артистка Олеся Бушмакіна) на початку і така фатальна та безжалісна наприкінці. На такому ж контрасті у виставі існує й музичний звукоряд – українські народні мелодії щораз обривають запальні циганські пісні.
– Нам приємно виступати на цій сцені, – зазначив головний режисер Кіровоградського театру ім. М.Кропивницького. – Адже Полтава для усіх українських акторів була і залишається першою сценою, де завдяки Івану Котляревському був започаткований український професійний театр.
Завітали на цьогорічний фестиваль і постійні його учасники – колектив Коломийського академічного обласного українського драматичного театру ім. І.Озаркевича. В їхньому виконанні глядачі побачили виставу “Боа констріктор” за однойменним твором Івана Франка, яка десять років поспіль живе у репертуарі цього театру. Глибоко переосмисливши історію про Германа Гольдкремена (Зіновій Симчич), який зміг вирватися з тенет бідності й досягти матеріального статку, візуалізували актори цього театру.
Філософська нота звучала і наступного фестивального дня у виставі “Страсті по Торчалову” у виконанні акторів Миколаївського академічного художнього драматичного театру. У простих декораціях – біля трьох ліжок і за одним столом – герої вистави пригадували свій найтяжчий гріх, а разом із тим – все життя, свої помилки, яких уже не виправиш, людей, яких уже не повернеш.
– Тематика вистави – життя, вона об’єднує глядачів і приваблює їх уже протягом 14 років, скільки існує спектакль, – розповів режисер вистави, виконавець головної ролі народний артист України Василь Остафійчук. – Я – не режисер, але коли прочитав п’єсу, захотів її поставити. І завдяки художньому керівнику Миколі Кравченку, який повірив у мене, відбулася ця постановка.
Фестивальну естафету прийняв Житомирський академічний український музично-драматичний театр ім. І.Кочерги, колектив якого презентував “Украдене щастя” І.Франка. У сучасному жанровому моделюванні у стилі етно-модерн з унікальною музикою відомого українського гурту “Даха Браха”. Ця вистава вразила глядачів образним вирішенням, де за кожною деталлю крилася розгадка візуального ряду.
До розгадки інтелектуальних загадок спонукала і режисура Сергія Павлюка у трагіфарсі “Ромео і Джульєтта” Херсонського академічного українського музично-драматичного театру ім. М.Куліша. Шекспір у трактуванні Херсонського театру – це наближена до сучасної молоді історія, де поруч із коханням на перший план виходять ворожнеча і неможливість примирення між двома сусідами. Ніщо не нагадує? І таких паралелей у виставі вдосталь. Тому після смерті шекспірівських героїв режисер оживляє їх і поєднує шлюбом в іншому світі, натякаючи при цьому, що за метушнею не можемо бачити і чути найрідніших.
“Сорочинський ярмарок” від колективу Національної оперети України у постановці народного артиста України Богдана Струтинського вразив іскрометним гумором, майстерністю виконавців. Воістину народні кум Цибуля, Солопій, Хівря, Афанасій Іванович та інші звеселяли полтавську публіку жартами, піснями й танцями. Багатопланові декорації, масштабне народне дійство, масові сцени, в яких неодмінно відчувався дух невгамовного, галасливого ярмарку – такого близького за енергетикою і настроєм нам, землякам Гоголя.
На цьому свято не закінчилося, адже відбувся концерт, приурочений до 80-річчя Полтавського театру. Цього вечора гоголівці дарували своє мистецтво глядачам, які навзаєм віддали акторам свою любов, що відлунювала оплесками.
80-річний ювілей разом із гоголівцями прийшли пошанувати голова обласної державної адміністрації Валерій Головко, начальник управління культури ОДА Геннадій Фасій та міський голова Полтави Олександр Мамай. З нагоди свята та за вагомий внесок у розвиток культури очільники області й міста нагородили працівників театру почесними грамотами і подяками. Ще одним приємним подарунком було нагородження архієпископом Полтавським і Кременчуцьким УПЦ КП Федором орденом Георгія Побідоносця директора театру, заслуженого працівника культури України Олексія Андрієнка та народного артиста України Василя Голуба.
Святковий концерт “Гоголівцям – 80!” став завершальним акордом VIII Всеукраїнського фестивалю театрального мистецтва “В гостях у Гоголя”. На згадку про цьогорічний мистецький форум у Полтаві кожен колектив отримав символ фестивалю – барельєф Гоголя та диплом, а кожен учасник – смачненький пряник на честь 80-річчя Полтавського театру, якими частували гостей гоголівські персонажі.
І як зазначив народний артист України Богдан Струтинський, “фестиваль – це ознака високого культурного рівня міста, в якому його проводять”. Тому будемо сподіватися, що й у наступному році обов’язково відбудеться дев’ятий фестиваль “В гостях у Гоголя”.

Ольга КОВАЛЕНКО
Керівник літературно-драматургічної частини Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені
М.В. Гоголя

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.