Камінь спотикання – стосунки з надракористувачами

У  центрі обговорення шостої позачергової сесії обласної ради сьомого скликання, як і попередньої, п’ятої, стали стосунки з надракористувачами. У вівторок, 19 квітня, сесію провів голова облради Олександр Біленький (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”). У роботі зібрання взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Головко.
Перед початком роботи сесії присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих земляків – учасників АТО Олега Довбні, Валентина Чурікова, Віктора Самойленка, Мирослава Кабушка.
Позачергових сесій буде менше?
Принципова позиція постійної депутатської комісії обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр у стосунках із надракористувачами полягає у тому, щоб змінити їхнє непартнерське ставлення до громад, на чиїх територіях відбувається видобуток корисних копалин. Згідно з постановою Кабміну від 16 грудня 2015 року депутати мали у двотижневий термін надавати відповідь на звернення Державної служби геології та надр України щодо видачі спеціальних дозволів. Якщо ж сесія не збиралася з приводу такого звернення, це сприймалося за мовчазну згоду. Свого часу депутат Валерій Капленко (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”) власну позицію висловив так: “Я згоден їздити на сесії кожні 10 днів, аж поки не побачу, що користь від наших надр отримують і держава, і наші місцеві люди”.
Як стало відомо, 6 квітня набула чинності постанова Кабміну №277, і за новою процедурою рішення (погодити дозвіл чи відмовити у наданні) депутати мають приймати не за два тижні, а на найближчій черговій сесії, але не пізніше, ніж за 90 днів. Наступний етап – добитися, щоб певний відсоток від рентних платежів залишався на потреби територій, де проводиться видобуток.
Погодити чи відмовити
Цього разу на позачергову сесію виносилися два звернення Державної служби геології та надр України щодо погодження видачі спецдозволів. Стосовно надання дозволу ПАТ “Укргазвидобування” на видобування газу природного, конденсату, супутніх компонентів (гелію, етану, пропану, бутану) Горобцівсько-Відрадненського родовища на території Полтавського, Решетилівського та Новосанжарського районів Полтавської області думки депутатів розділилися. Перший заступник голови правління ПАТ “Укргазвидобування” Олександр Романюк навів свої аргументи: саме це державне підприємство дає 75 відсотків українського газу, а також роботу 6 тисячам полтавців.
– За 5–7 років Україна здатна стати абсолютно незалежною енергетично. Ми є першими лобістами того, щоб 5 відсотків рентних платежів лишалися на місцях. Але якщо облрада постійно відмовлятиме потенційному надракористувачу, він піде в іншу область, – наголосив Олександр Романюк.
В обговоренні взяли участь депутати Андрій Пісоцький (“Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Микола Бондар (“Відродження”), Анатолій Ханко (ВО “Свобода”), Валерій Прядко (“Партія простих людей Сергія Капліна”), Валерій Калюжний (Радикальна партія Олега Ляшка), Віктор Щуров (ВО “Свобода”), Іван Сидоренко (Українське об’єднання патріотів “Укроп”), Ігор Горжій (ВО “Батьківщина”), Руслан Рогов (Радикальна партія Олега Ляшка), Олександр Удовіченко (“Рідне місто”). Пропозиції різнилися кардинально. Перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод (ВО “Батьківщина”) зазначив: “І ми, і вони (ПАТ “Укргазвидобування”. – Авт.) стали заручниками системи, яка звикла не зважати на думку громади, екологічні проблеми. У Сенчі Лохвицького району селяни показували мені забруднену воду, яку п’ють місцеві діти. Громаді вкрай потрібна допомога. Тож будемо послідовними, на кону – 5 відсотків ренти”. Голова ОДА Валерій Головко виступив за послідовність у діях облради, але з урахуванням реальної ситуації: “Це компанія, яка сплачує гроші. Неправильно відмовляти у надходженні коштів, робити заручниками ситуації, пов’язаної із розподілом рентних платежів, тисячі людей”.
За результатами голосування підприємству відмовили у наданні спецдозволу, так само, як і ТОВ “АРКОНА ГАЗ-ЕНЕРГІЯ”, на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, з подальшим видобуванням (промисловою розробкою) нафти, газу природного, конденсату Свистунківсько-Червонолуцької площі на території Гадяцького та Лохвицького районів.
Міст через Сулу треба ремонтувати негайно
Міст у селі Млини Лохвицького району зруйнувався напередодні проведення сесії. Депутат Микола Бондар (“Відродження”) двічі повертався до цієї проблеми, адже навіть повноцінний об’їзд неможливий, бо зруйнується інший міст, іще старіший. Проблему треба вирішувати негайно.
Депутати також затвердили нову редакцію Положення про обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад, звіти про виконання обласного бюджету за 2015 рік та про виконання у 2015 році Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку Полтавської області на період 2015–2017 років. Загалом розглянули більше десятка питань, прийняли ряд звернень до центральних органів влади, Національного антикорупційного бюро України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Генеральної Прокуратури України, Національної поліції України.
***
По закінченні сесії очільники самоврядної та виконавчої влади області відповіли на запитання журналістів.
Голова ОДА Валерій Головко зазначив, що з повагою ставиться до позиції депутатів, які захищають інтереси місцевих громад. Але потрібно шукати форми співпраці, які дозволять і підприємствам працювати, і органам місцевого самоврядування отримувати прибутки до бюджетів.
Така спроба була під час сесії: “Укргазвидобування” зобов’язалось укласти соціальні угоди на суму 19 мільйонів гривень, натомість депутатам запропонували надати дозвіл на розширення освоєння одного з родовищ. Ці кошти можна було направити у тім числі й на ремонт мосту в Лохвицькому районі. Пропозиція була відхилена депутатами.
Голова обласної ради Олександр Біленький наголосив:
– Блокувати й надалі роботу галузі ми не можемо – втратимо інвесторів, що потягне за собою втрату робочих місць і прибутків до бюджетів. Я звернувся до лідерів фракцій під час сесії, щоб вони запропонували свої пропозиції стосовно умов і критеріїв для надання дозволів. До їх розробки повинні активно долучитись органи місцевого самоврядування тих територій, де працюють компанії-видобувачі.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.