Ідуть дощі на щедрії хліба

Кажуть, що в будинку, поблизу якого поселилися лелеки, буде щасливим життя всієї родини. Поблизу адміністративного приміщення ПСП “Ковпаківець” Котелевського району теж є лелече гніздо, де господарюють ці птахи, готуючись до продовження свого роду. Думаю, мешканці тих громад, де орендує землі зазначене агроформування, мають почуватися хоча б трішки впевненіше за їхніх сусідів. Адже це господарство багато в чому позитивно відрізняється від інших. Одразу звертаєш увагу на цікавий “зелений” дизайн території поблизу контори, а щойно переступивши її поріг, потрапляєш ніби в якийсь райський зелений куточок, де буяють і квітнуть десятки різновидів кімнатних рослин, співають птахи…

– Хочеться, щоб люди, прийшовши на роботу, почували себе комфортно, як удома, – каже генеральний директор ПСП “Ковпаківець” Віктор Горьовий.

Генеральний директор ПСП “Ковпаківець” Віктор Горьовий.

Генеральний директор ПСП “Ковпаківець” Віктор Горьовий.

Побувавши в “Ковпаківці”, мені принципово не хочеться розпочинати газетний репортаж із виробничих проблем, зокрема весняно-польових робіт, які тут, як і в усіх агроформуваннях області, звісно ж, у розпалі. Адже в цьому господарстві є про що розповісти й окрім посівної. Скажімо, про справжній цікавий зоопарк, створений та утримуваний зусиллями керівництва господарства. Зоопарк, куди приїздять діти не тільки з Полтавщини, а й із Харківської області. Тут зібралася чималенька компанія: ослик Федя й олениха Майя, а ще – папуги, лебеді, страуси, фазани, голуби, дикі качки, декоративні кури… Невдовзі, за словами Віктора Івановича, мають привезти й мавпочку та інших екзотичних тваринок. Належний догляд за всім цим перо-шерстним господарством організовує завідуюча фермою Марія Коновал. Вона має більш як 30-річний досвід такої роботи. Однак тільки-но до вольєра підходить Віктор Горьовий, як вся увага, наприклад, Майї, переключається на нього, й ніхто інший їй “не указ”. Якщо зараз вольєри з їхніми мешканцями перебувають поблизу адмінбудинку агроформування, то невдовзі для всіх цих яскравих представників фауни будуть налагоджені більш комфортні умови. Адже на узліссі створюється зоопарк, де є озеро та майструють будиночки для лебедів. Звісно, цей вектор діяльності не приносить ніякого прибутку, але… дуже дорогі й неповторні хвилини радості, яка охоплює відвідувачів при спілкуванні з тваринами чи птахами. На цьому не втомлюється наголошувати Віктор Горьовий.
* * *
Агроформування “Ковпаківець” обробляє землі на території Мало- та Великорублівської, Козлівщинської, Ковалевської сільських та Котелевської селищної рад і має соціальні угоди з кожною з них, а загальна сума відрахувань на соціальний розвиток громад тільки торік склала майже 800 тисяч гривень.
Тут налагоджене безкоштовне харчування працівників господарства, а їх зараз 140 осіб. Забезпечують продуктами й дитсадки та школи. Звісно, для цього потрібні й м’ясо та яйця, й інша сільгосппродукція. Наявних 400 голів птиці ситуацію не вирішували, тому торік у господарстві вирішили завести свиней. Свиноматок порід ландрас і біла полтавська придбали в Харківському науково-дослідному інституті свинарства, тож нині мають близько 400 голів свиней. Більше 100 поросят уже видали пайовикам в рахунок оплати за оренду землі. До речі, такі виплати в ПСП “Ковпаківець” чи не найвищі в регіоні й становлять понад 7 відсотків. Раціон тварин складається з натуральних комбікормів, які самі ж і виготовляють в агроформуванні із власного зерна кукурудзи, тритикале, пшениці, соєвого шроту, мінеральних добавок…
Загалом сільгосппідприємство обробляє 2 тисячі гектарів орних земель і доглядає одну тисячу гектарів лісових угідь, де своєчасно проводить прохідні та санітарні рубки й насадження нових дерев. Варто додати, що починав працювати на землі Віктор Горьовий у 2005 році з 300 гектарів, щорічно додаючи по 100–300 гектарів. Пайовики йдуть до нього зі своїми земельними наділами, бо вбачають відкритість у роботі керівництва “Ковпаківця” та щирість у стосунках з людьми. Обігових коштів тут вистачає, хоча й від банківських кредитів не відмовляються. Скажімо, торік за 6 мільйонів гривень придбали потужний трактор “Кейс”, за 1,5 мільйона – широкозахватну сівалку “Кінза”, а нині будують комплекс для просушування та ангари для зберігання зерна. Останніми роками закладають садки й виноградники. Долучаються й до ремонту місцевих доріг.
* * *
Цьогорічний комплекс весняно-польових робіт у “Ковпаківці” розпочали в останніх числах березня з підживлення озимих культур та закриття вологи в грунті, а вже з 8 квітня стали сіяти соняшник. У структурі посівних площ загалом близько 30 різновидів сільськогосподарських культур, серед яких – пшениця, зернова кукурудза, соя, просо, гречка… Для власних потреб вирощують в агроформуванні й овочі та картоплю, а в цьому році посадили ще й 2 гектари часнику. Позаторік тут заклали сад і посадили 200 плодово-ягідних дерев, у цьому році практично подвоїли їх кількість. Також посадили 140 кущів винограду та з півсотні дерев слив. Агрономічна служба, яку очолює Володимир Гришко, працює на вищому рівні, каже керівник агроформування. До речі, в “Ковпаківці” мають і потужне спеціалізоване овочесховище, тож зі зберіганням фруктів та овочів проблем не виникає. Є тут і невелика плантація полуниці. Ягодами із задоволенням смакують діти в школах і дитсадках. А ще господарство веде будівництво потужного соціального комплексу в Котельві, де працюватимуть майстерня з ремонту та миття автомобілів, ресторанний комплекс, кафе, сауна…
– У нашій країні, на жаль, немає стабільності, тож якщо не спрацює одна галузь, можна буде розвивати інший напрямок діяльності, – розмірковує Віктор Горьовий.
Слід додати, що в господарстві вже працюють магазин із продажу запчастин і автозаправна станція, нині ж набирає потужності майстерня з виробництва фонтанів і пам’ятників. Продукція цієї сфери діяльності зараз користується попитом. То чому ж не заробляти гроші, якщо є висококласні художники й скульптори?! Додають фінансів до загальної скарбниці й потужні комбайни агроформування, які надають послуги зі збирання сільськогосподарських культур аграріям багатьох областей країни.
* * *

Завідуюча фермою Марія Коновал

Завідуюча фермою Марія Коновал

та її помічник Сергій Шило з “вихованцями” зоопарку.

та її помічник Сергій Шило з “вихованцями” зоопарку.

У ПСП “Ковпаківець” цінують працьовитих. Середня зарплата по господарству становить майже 3,6 тисячі гривень. Звісно, в сезон у комбайнерів і трактористів вона значно вища. Керівники 9 виробничих підрозділів забезпечені службовими автомобілями. Для фахівців сільгосппідприємства в цьому році завершено будівництво 2 житлових будинків. Пайовикам – мешканцям місцевих громад господарство безкоштовно виорює городи до 50 соток, допомагає у вирішенні їхніх проблем, допомагає ремонтувати соціальні заклади, школи, ФАПи, сільські клуби. Тут підтримують розвиток художньої самодіяльності і спорту, а футбольний клуб, звісно ж, “Ковпаківець”, торік вкотре став лідером району. Не менш важливим є те, що футболісти – це люди, які працюють на виробництві, очолюють підприємства чи навчаються у вузах. Гордістю керівника агроформування є те, що місцевий ФК навіть вигравав, щоправда, не завжди, в охтирського “Нафтовика” – професійної команди.
* * *
Кадровий військовий, механік, економіст – з усіх цих професій Віктор Горьовий має вищу освіту. А це, відповідно, й дисципліна та відповідальність, і розуміння економічних законів нинішнього вітчизняного ринку, і глибоке знання техніки, що дає можливість своєчасного й досконалого маневру та різновекторності діяльності. Віктор Іванович – у постійному пошуку. Надійним помічником батькові є син Сергій, заступник директора ПСП “Ковпаківець” практично з усіх питань. Він кілька років тому закінчив Міжнародну академію управління персоналом.
Не оминули ми в розмові з Віктором Горьовим і питання адміністративно-територіальної реформи. Це питання йому близьке й зрозуміле, адже він і сам кілька років тому був Малорублівським сільським головою і добре пам’ятає, як у ті роки велася розмова про об’єднання громад. Але толку з того поки що вийшло не багато. Він вважає, що об’єднання бідних сільських рад навряд чи сприятиме їхньому подальшому процвітанню. А от у питаннях допомоги нашим військовим на Донбасі Котелевська громада дійсно працює комплексно, згуртовано. Спільними зусиллями для потреб армії передано 2 КамАЗи та УАЗ. Щомісяця кожне агроформування відраховує певні кошти, відремонтували БТР, а зараз ремонтують військовий КамАЗ. Щомісяця відправляють на схід і продовольство, допомагають місцевим учасникам АТО та їхнім сім’ям. Мабуть, у таких спільних справах і має спрацьовувати ота велика сила єднання, яка в подальшому може привести й до загального об’єднання громад. Але для цього потрібні час і спільний позитивний результат, вважає Віктор Горьовий.
Нині розпочалися рясні весняні дощі. Благодатна волога в цей час – передумова високих врожаїв. Тож хай рясно колосяться щедрі хліба на полтавських полях.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.