Німецький досвід для полтавських громад

Протягом поточного тижня делегація керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Полтавщини проходила тижневе навчання у Федеративній Республіці Німеччина в рамках проекту “Реформа управління на сході України”. Навчальна поїздка стосувалася питань міжмуніципального співробітництва. Серед учасників делегації – голова облдержадміністрації Валерій Головко, голова обласної ради Олександр Біленький, народний депутат Андрій Река, перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький та ще 14 посадовців.
У ході навчань делегація відвідала Центр компетенцій зі співробітництва територіальних громад міста Вісбаден та Співробітництво з питань стягування податків/зборів міста Таунусштайну (земля Гессен). Полтавським посадовцям німецькі колеги розповіли, як саме у них проходила робота з об’єднання територіальних громад і як триває їхня підтримка. Гессенський земельний уряд запровадив фінансову допомогу об’єднаним територіальним громадам. Головні напрямки: будівництво, спільні підприємства громад із відновлювальної енергетики, забезпечення швидкісним Інтернетом. Громади у сільській місцевості Гессену повинні об’єднуватися, щоб отримати субсидії. У 2015 році на субсидії було виділено 2,2 мільйона євро.
Олександр Біленький вважає, що саме інвестиції у розвиток є основою розвитку місцевих громад. “Таким і має бути раціональне господарювання – інвестиції у новітні технології, інформатизацію. Інший напрямок – створення індустріальних парків, тобто привабливих для інвестора територій. Це – додаткові прибутки місцевої громади”, – зазначив голова обласної ради.
Валерій Головко наголосив, що органи державної влади Полтавщини мають запозичити найкращі німецькі практики й адаптувати їх для нашої області. “Перед нами стоять важкі завдання щодо децентралізації і підвищення самостійності об’єднаних громад. Але, спираючись на досвід Німеччини, впевнений, що у нас все вийде”, – переконаний голова облдержадміністрації.
Також учасники делегації вивчали досвід вирішення проблеми якості доріг. У місті Кьольбе відбулась зустріч із членами професійної асоціації “Комунальний будівельний майданчик”, що опікується, зокрема, і дорогами у місцевій громаді. Підприємство обслуговує три громади з населенням 22,5 тисячі осіб. На ньому працює 30 фахівців, які обслуговують майже 250 кілометрів автошляхів і велодоріжок та 100 кілометрів тротуарів. “Вражає ретельність, із якою тут підходять до справи. Обліковано усі дерева, ігрові майданчики, дощові зливові каналізації та багато інших об’єктів. Саме підприємство не може надавати комерційні послуги, не може бути прибутковим за законом. Тарифи для населення ретельно розраховуються залежно від витраченого часу та ресурсів. Бюджет підприємства на рік становить 1 мільйон 800 тисяч євро. Оце і є раціональне господарювання, – поділився враженнями Олександр Біленький. – Німецький досвід вирішення проблеми якості доріг міг би стати неоціненним для Полтавщини – в області майже 9 тисяч кілометрів доріг, 90 відсотків яких потребують якнайшвидшого ремонту”.

Ірина ОВЧАР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.