Універсальний живописець

Творчість Михайла Врубеля, талановитого російського художника-символіста, тісно пов’язана з Україною. Відомий майстер живопису, графік, портретист, сценограф залишив визначний слід у мистецтві. Майбутній художник народився 160 років тому в Омську, в родині військового юриста, поляка за походженням. Прізвище Врубель у перекладі з польської – “горобець”. Батько, Олександр Михайлович, часто змінював місця служби, і родина жила в різних містах – Саратові, Астрахані, Петербурзі, Харкові, Одесі. Михайло рано втратив матір, Анну Григорівну, яка померла від сухот. Мачуха, Єлизавета Христианівна, привчила його та інших дітей до музики й театру.
Хлопець рано почав малювати. Батьки не забороняли, навпаки, наймали для нього учителів. Але призначили сина в правники. За порадою батька Михайло вступив на юридичний факультет Петербурзького університету. Та бажання творити перемогло. У 1880 році Врубель був прийнятий до Академії мистецтв. Записався у клас професора Павла Чистякова. Згодом цього педагога з вдячністю згадували знамениті учні – Валентин Сєров, Василь Полєнов, Віктор Васнецов. Акварель молодий Врубель опанував у Іллі Рєпіна (родом з Харківщини), якого тоді вважали першим художником Росії.
У 1884-му в Академію мистецтв приїхав київський археолог, історик мистецтва, професор Адріян Прахов, який мав намір створити візантійський іконостас і реставрувати фрески Кирилівської церкви XII сторіччя. Для цієї роботи йому порекомендували залучити Михайла Врубеля. В Києві Михайло реставрував Кирилівську церкву і розписував Володимирський собор. Вивчати ікони й візантійські фрески їздив у Венецію. В Італію Врубеля відрядили разом із українським художником Самуїлом Гайдуком.
Для церкви Врубель створив фреску “Сходження Святого Духа на Апостолів”. У соборі за його ескізами зроблені орнаменти на внутрішніх стінах, але малюнки великого розпису не були затверджені. Виконані в незвичній новаторській манері, вони не відповідали церковним канонам. Згодом розписати собор запросили  Васнецова.
Прообразом Богоматері, над якою Врубель працював по пам’яті в Італії, стала Емілія Прахова, дружина професора. Коли він повернувся, стосунки з родиною Прахових зіпсувалися через закоханість в Емілію. Півроку Михайло провів в Одесі. Там почав працювати над темою Демона – образу, який став ключовим в його творчості.
Серед робіт київського періоду вирізняються “Портрет дівчини на тлі перського килима”, “Східна казка”, “Автопортрет”, акварелі. Згодом Врубель знову бував у Києві разом із дружиною, оперною співачкою Надією Іванівною Забелою-Врубель. Вона походила зі старовинного українського роду. Народилася в Ковно (нині – Каунас, Литва), навчалася в Київському інституті шляхетних дівчат і місцевій консерваторії. Вінчалися Надія і Михайло в Хрестовоздвиженському соборі Женеви в 1896 році. В найулюбленішому сценічному образі Тетяни з “Євгенія Онєгіна” вона дебютувала в Харкові.
У 1890-х роках Врубель працював у Москві, жив у домі знаменитого мецената Сави Мамонтова, продовжував створювати образи Демона, ілюстрації до ювілейного видання творів Михайла Лермонтова, декоративні панно, триптихи, портрети, сценічні ескізи. Створив керамічні скульптури на теми опер “Снігуронька” і “Садко”. Його роботи виставлялися на найбільшій в країні виставці у Нижньому Новгороді. Чимало людей не розуміли картин Врубеля з його болісним внутрішнім світосприйняттям.
У художника розвинулася душевна хвороба. Відчувалося невдоволення життям. Смерть сина у Києві ледве не довела митця до самогубства. Він намагався працювати, переписував деякі картини, наче хотів донести глядачам щось невисловлене й важливе. Працюючи над портретом поета Валерія Брюсова, Врубель осліп. Робота залишилася незакінченою. Помер художник 1 (14) квітня 1910 року в Петербурзі. Дружина пережила його на три роки.
Універсальний майстер, академік живопису працював майже в усіх видах і техніках образотворчого мистецтва. Роботи Врубеля зберігаються в кращих музеях Санкт-Петербурга, Москви, Києва. Творча спадщина налічує понад 200 творів.

Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.