Поле дочекалось хліборобів

Пік цвітіння пролісків – це і є найпевніша ознака, що земля “дозріла”, аби прийняти в свої теплі, благодатні обійми дорідне зерно. Відтак настав час, коли на ланах можна сіяти сільськогосподарські культури, зазначив під час спілкування головний агроном ТОВ “АФ “Хорольська” агропромхолдингу “Астарта-Київ”, кандидат сільськогосподарських наук Григорій Шевель. Тож в агрофірмі “Хорольська” нині активно сіють одну з головних культур господарства – цукровий буряк, під який загалом планують відвести 2,5 тисячі гектарів.

На полях сільгоспформування працюють 3 високопродуктивні сівальні агрегати на базі потужних тракторів FENDT-936 німецького виробництва. Механізатори працюють на совість, мають високу заробітну плату, дворазове харчування на полі, забезпечені спецодягом. У зимові місяці пройшли навчання та атестацію з техніки безпеки й технології виробництва. Зайшла мова й про ранні зернові. До речі, ярий ячмінь з підсівом багаторічних трав тут посіяли ще в середині березня. Устигли до останніх весняних снігів – продуктивної вологи для грунту. Посіви вже дають перші сходи. У цьогорічній структурі посівних площ також понад 1100 гектарів соняшнику, 2,5 тисячі – кукурудзи на зерно, ще 630 – на силос худобі та 2,2 тисячі гектарів сої. А от хлібам в агроформуванні віддають перевагу озимим. Під них відвели 2,5 тисячі гектарів. На 90 відсотках площ озимина в доброму стані, на решті – в задовільному. Загалом, за словами Григорія Шевеля, який має більш як 40-річний агрономічний досвід, минулорічна осінь і цьогорічна весна зовсім не характерні для нашого краю. Адже восени зерно сіяли фактично в пил. Та завдяки продовженню теплого дощового осіннього періоду, теплій сніжній зимі й ранньому відновленню вегетації навесні сходи озимини відновилися до доброго стану. Тож хлібороби сподіваються на непоганий урожай. Для того ж, щоб він справді був таким, в агрофірмі “Хорольська” своєчасно, восени й весною, провели підживлення посівів.
***

Механізатор Іван Яковлєв.

Механізатор Іван Яковлєв.

До речі, цими днями минає 5 років відтоді, як агрофірма “Хорольська”, об’єднавши 5 далеко не кращих господарств району, ввійшла до складу агропромхолдингу “Астарта-Київ”. Надої тоді були в межах 3 тисяч кілограмів на корову, згадує генеральний директор ТОВ “АФ “Хорольська” агропромхолдингу “Астарта-Київ” Павло Кандиба: “П’ять років тому людям платили за оренду землі 1,5 відсотка, що надзвичайно мало. І не тому, що не хотіли більше платити – просто не було коштів, бо в більшості господарств працівникам не виплачували навіть заробітну плату, тому кожен намагався знайти хорошого інвестора, щоб вижити. В Хорольському районі таким інвестором став АПХ «Астарта-Київ», який запропонував 5 відсотків орендної плати за пай. Перший рік роботи видався дуже напруженим. Ми зіткнулися з тим, що техніка була стара й непідготовлена, поля не оброблені. Тоді сусідні господарства вже всі закінчили сіяти, а ми справилися з посівною тільки 22 червня. Це мені добре запам’яталось, 22 червня ми закінчили сіяти кукурудзу, – продовжує Павло Кандиба. – Чесно кажучи, я вже й не думав, що там щось виросте, та, слава Богу, погода була непогана, то ми кукурудзи отримали по 70 центнерів з гектара.
Загалом стосовно урожайності сільськогосподарських культур можна говорити багато. Якщо, скажімо, раніше 30 центнерів пшениці з гектара було добре, то нині маємо 50 центнерів і вважаємо, що це не межа. Пригадую, коли у перший рік роботи на нараді керівників господарств, агрономів я сказав, що перед нами ставлять завдання зібрати цукрових буряків по 500 центнерів з гектара, присутні сприйняли це як невдалий жарт. Та я й сам, чесно кажучи, не дуже вірив, що таке може бути. Та хороші передумови із забезпеченням посівним матеріалом, технікою, технологією вирощування цієї культури давали надію. І що ж ви думаєте? У перший рік виростили по 503 центнери. А сьогодні вже й 550 ніби малувато, якби 600 і більше.
Для агронома цукровий буряк – це культура вищого пілотажу. Тут необхідно не просто витримати технологію вирощування, а ще й треба відчувати насінину: як вона росте і що з неї має бути. Я дуже вдячний колективу за те, що в минулому році по агропромхолдингу ми отримали найвищий урожай цукрових буряків. Те ж саме можна сказати і про кукурудзу, яка дала майже 100 центнерів з гектара, силосна – 400 центнерів, і це високий результат. Ми вчилися сою вирощувати, було нелегко, та й ця культура в минулому році дала за 25 центнерів. І це теж достойний урожай, тим більше, що ми сіємо надранні сорти. Тепер маємо хорошу техніку, на наших землях працюють потужні трактори. У нас зібрався чудовий колектив як керівників, так і спеціалістів, рядових механізаторів, тваринників. Зарплату в господарстві отримують двічі на місяць, і це є хорошим стимулом. Сьогодні вже, можливо, й забулося, що і як було 5 років тому, але всі ці нюанси дають свій позитив”.
За 5 років роботи колишні господарства, тепер це виробничі підрозділи агрофірми “Хорольська”, зміцніли та мають відчутні досягнення. В АФ “Хорольська” економіка господарювання на І місці. Бо це зарплата працівників, а значить, і добробут їхніх сімей, хорольської громади загалом. І це не просто слова. Адже заробітна плата в агрофірмі, за словами її керівника, найвища в регіоні. Минулорічні перерахунки до бюджетів усіх рівнів сягнули 24 мільйонів гривень. Досить суттєвими є й відрахування на соціальну сферу, підтримку учасників АТО.
***

Завідуюча дитсадком села Березняки Світлана Кочура з вихованцями.

Завідуюча дитсадком села Березняки Світлана Кочура з вихованцями.

Варто зауважити, що в агроформуванні соціальній сфері приділяють особливу увагу. Скажімо, в селах господарств, нині об’єднаних агрофірмою “Хорольська”, свого часу були закриті дитсадки. Тож новоствореному сільгосппідприємству довелося докласти чимало зусиль і коштів, аби відремонтувати та відкрити дошкільні заклади в кількох сільських радах. Зокрема вони були відкриті в Петрівці, Тарасівці, Староаврамівці. А нещодавно, після реконструкції приміщення, гостинно відкрив двері для місцевої малечі дитсадок “Росинка” у Березняках. Нині тут виховується 15 малюків, а розрахований заклад на 20 дітей. Завідуюча дитсадком Світлана Кочура, інші працівники висловили велику вдячність керівництву агрофірми за теплі, сучасні, добре обладнані приміщення. Кімнати обладнані сучасними меблями, тут встановлено енергозберігаючі вікна та двері. Добре збалансований раціон харчування малюків – віддають перевагу фруктам і ягодам, молочним продуктам.  Допомогу в ремонті дитсадка надавали й місцева сільрада та тодішній Березняківський сільський голова Вікторія Решта.
Соціальні програми агрофірми “Хорольська” стосуються й загальноосвітніх шкіл. Скажімо, в кількох ЗОШ за рахунок господарства перекрито дахи, замінено на енергозберігаючі вікна, двері. За безпосереднього фінансування агроформування відремонтовано й Будинки культури в селах Єньки та Петрівка. На прохання селян в Ульянівці відкрито тренажерний зал, у кількох селах також відремонтовано пам’ятники, проведено інші роботи. Словом, роботи з благоустрою населених пунктів тривають постійно.
Агрофірма тісно співпрацює з сільськими радами й іде назустріч у виконанні побажань сільських громад. Адже керівництво агропромхолдингу й агрофірми добре розуміє, що, окрім робочих місць, людям потрібно створити ще й належні соціально-побутові умови.
– “Астарта-Київ” – соціально спрямований агропромхолдинг, і наш генеральний директор Віктор Іванчик постійно наголошує на тому, щоб вирішення соціальних питань місцевих громад агрофірми брали на себе й у всьому підтримували людей, – наголосив Павло Кандиба. – Ми завжди намагаємося дати людям сільгосппродукцію за цінами, нижчими від ринкових.
Щорічно загалом близько мільйона гривень агрофірма “Хорольська” виділяє на реалізацію соціальної політики в регіоні. А за 5 років ця сума перевищила 5 мільйонів гривень. Ще майже мільйон було надано для допомоги учасникам АТО – працівникам агрофірми, які захищають Україну на буремному сході, та для підтримки їхніх сімей.
***
З керівником агрофірми Павлом Кандибою ведемо мову про тваринницьку галузь.
– Тваринництво прибутку як такого не дає, ми його утримуємо заради робочих місць. Взагалі ставлення до тваринництва сьогодні в нашій державі якесь парадоксальне: у цьому році введено новий податок на утримання корів, і ми платимо 250 тисяч щомісяця. Наші депутати внесли таку пропозицію, не розуміючи нічого в сільському господарстві, а навантаження лягло, звісно, на село. Багато хто вже опустив руки, а наш генеральний директор холдингу Віктор Іванчик не дозволяє не те що позбутися галузі, а, навпаки, веде мову про її подальший розвиток. Хоча за утримання ВРХ нас ще й штрафують. Виявляється, відходи тваринництва – це “шкідливі викиди”. В усьому світі це прекрасні органічні добрива, а в Україні – “шкідливі викиди”. Але я думаю, що таке ставлення до цієї галузі мине й усе буде добре, – сподівається Павло Олександрович.
І не тільки сподівається, а й намагається впливати на ситуацію. Скажімо, в цьому році агрофірма планує закупити 200 нетелей, щоб оновити поголів’я, і це обов’язково дасть свої результати. Якщо торік у “Хорольській” надоїли по 5,5 тисячі кілограмів від корови, то в цьому році планують подолати 6-тисячний рубіж. Адже тут роблять акцент на селекційно-племінній роботі, поліпшенні збалансованого раціону годівлі худоби, проводять і капітальний ремонт та реконструкцію тваринницьких ферм. Зокрема проведено ремонт приміщень на фермах у селах Стара Аврамівка, Ульянівка, Петрівка, а торік завершено реконструкцію 2 корівників у Тарасівці. Тут встановлено імпортне новітнє доїльне обладнання європейського рівня, яке дає технологічну можливість виробляти молоко екстра-класу. В корівниках функціонують сучасні поїлки, кормостіл і молокопровід, танк-охолоджувач. Налагоджено електронний контроль за видоюванням і раціоном годівлі корів. Загалом в агрофірмі “Хорольська” утримується 3,8 тисячі голів ВРХ, у тому числі близько 2 тисяч корів. Худоба утримується за потоково-цеховою системою і цілий рік перебуває на однотипній годівлі, що й дає відповідний результат.
* * *
П’ять років – ніби й не такий великий період, та здобутки, які напрацювала агрофірма “Хорольська” у складі агропромхолдингу “Астарта-Київ”, очевидні. А ще – це бодай і невеликий, та все ж ювілей.
– У нашій агрофірмі працюють професіонали, на яких можна покластися в будь-якій справі, – каже Павло Кандиба. – Я хочу згадати нашого шановного ветерана Віталія Олександровича Годзя, який десятки років віддав виробництву. Йому було складно, але він зберіг господарство, тваринницьку галузь. Жив для людей, цінував їх, був справжнім господарем, у якого є чому повчитись. Не можу не згадати усіх директорів виробничих підрозділів: Андрія Масляного, Василя Погорілого, Василя Криворучка, Валерія Сіроштана, Олександра Серпутька. У нас дуже сильна агрономічна служба на чолі з Григорієм Шевелем, усі агрономи – це справжні аси. Вони працюють на результат, а це головне на будь-якому виробництві. Я хочу подякувати інженерам, зоотехнічній службі, ветлікарям, нашим фінансистам, керівникам ферм, бригадирам тракторних бригад – це наш скарб, без якого агрофірма просто не існувала б. Працювати з такими людьми – одне задоволення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.