Перші підсумки роботи голови обласної ради Олександра Біленького: багато здобутків, ще більше – роботи попереду

Питання виділення земельних ділянок, зокрема для учасників АТО, децентралізація, ремонт доріг і оптимізація закладів освіти – це далеко не весь перелік проблем, з якими до голови обласної ради Олександра Біленького за чотиримісячний період роботи на посаді звертались мешканці Полтавщини. Більшість з них у найкоротший термін вдалося вирішити.
“Попереду ще багато роботи, у планах – навести лад у діяльності комунальних підприємств обласної ради, налагодити постійну співпрацю з територіальними громадами та громадськими організаціями Полтавщини”, – говорить голова обласної ради. Про підсумки перших місяців роботи на посаді та найважливіші завдання Олександр Біленький розповів у своєму інтерв’ю.
– Олександре Юрійовичу, минуло чотири місяці, як Ви обіймаєте посаду голови обласної ради. Про які здобутки за цей період можна говорити?
– Головне завдання, яке стояло перед новообраними депутатами обласної ради, – сконсолідуватись навколо вирішення проблем громади Полтавщини, відкласти політичні амбіції і керуватися в першу чергу потребами людей. Я вважаю, нам це вдалося. Відбулося вже 5 сесій обласної ради, де депутати ухвалили 72 рішення. Окремо хотів би сказати про питання використання надр. Депутати двічі збирались на позачергові сесії обласної ради, щоб відмовити у наданні дозволів на розробку та використання родовищ Полтавщини. Ми не проти видобутку корисних копалин, які можуть принести прибуток місцевим громадам. Але саме в цьому питанні правила гри поки що не прозорі. У грудні минулого року постановою Кабміну органи місцевого самоврядування фактично позбавлені права надавати дозволи на розробку та використання надр. Ми вважаємо такий підхід несправедливим. Саме тому звернулися до Президента, уряду, народних депутатів України від Полтавщини з вимогою переглянути цей механізм.
– В обласній раді 7-го скликання представлені різні політичні сили. Чи не заважає це роботі?
– Політична різновекторність обласної ради – це ще одне підтвердження дієвості принципів демократії в нашому суспільстві. В обласній раді працюють депутати від 10 політичних партій. У більшості випадків нам вдається налагодити конструктивну співпрацю. Та подекуди окремим політичним силам не до вподоби зважена робота депутатів обласної ради. Вони, неначе лебідь, рак та щука, намагаються розхитати стабільну роботу, тягнуть кожен у бік своїх інтересів, керуючись лише політичними амбіціями. Та найгірше те, що при цьому прикриваються суспільною думкою. Переконаний, що ці зусилля успіхом не увінчаються, і депутати продовжать свою роботу за принципами взаємоповаги та консолідації на благо громади Полтавщини.
– Вже на початку роботи на посаді голови обласної ради Вам довелося боротися з наслідками зимової негоди, епідемією грипу. Які кроки в цьому напрямку було зроблено?
– Перший місяць 2016 року показав – Полтавщина не була готовою до снігової навали. Але в ті дні ми не шукали собі виправдань, ситуацію потрібно було змінювати конкретними кроками і негайно. Мною було ініційовано створення волонтерського мобільного штабу по боротьбі з негодою. В ньому активно працювали члени полтавського Автомайдану – витягували машини із снігових заметів, надавали іншу допомогу водіям, волонтери штабу допомагали літнім людям вирішувати побутові питання, ходили в магазини, аптеки і просто розчищали доріжки до будинків.
У цей період гостро постало питання забезпечення лікарськими засобами аптек області. Зокрема і через це загострилася ситуація із захворюваністю на ГРВІ та грип. Тоді найскладнішою була ситуація в Карлівському районі, куди ми терміново поїхали із першим заступником голови ОДА Андрієм Пісоцьким. Ми провели виїзну нараду із керівництвом району, привезли найнеобхідніші ліки та засоби захисту.
– На початку року обласна рада ухвалила програму компенсації коштів за пільговий проїзд для соціально незахищених категорій населення, зокрема для учасників АТО. Які її результати?
– Дискусії щодо програми точаться і по сьогодні. Є як прихильники, так і критики її впровадження. Але необхідно зрозуміти – з початку року держава зняла із себе фінансову відповідальність за пільгове перевезення. Ситуацію потрібно було виправляти негайно! Ми взяли на себе відповідальність – розробили відповідну програму. Вона мала служити рятувальним кругом і в короткостроковій перспективі вирішити найглобальніші проблеми пільгового перевезення на Полтавщині. Ми розуміємо, що це не панацея, але без цього кроку пільговики взагалі б залишилися ні з чим.
За даними департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, станом на 22 березня компенсацію за проїзд отримали 572 пільговики на суму майже 57 тисяч гривень. У період з 1 лютого по 22 березня в касах автостанцій придбано майже 17 тисяч пільгових квитків на суму понад 247 тисяч гривень.
Але статистика – це не єдиний результат, який характеризує нашу співпрацю з організаціями учасників АТО. Разом з бійцями ми створили Координаційну раду, яка допоможе оперативно вирішувати усі потреби учасників АТО. Це – лікування та реабілітація, виділення земельних ділянок і забезпечення житлом.
– Інше соціально гостре питання – земельні ділянки для учасників АТО. Як вдається вирішувати цю проблему?
– В обласному управлінні Держгеокадастру звітують – на початок березня надійшло майже 3 тисячі заяв від бійців АТО на отримання земельних ділянок. 83 відсотки з них – задоволено. Але усі мої візити в райони Полтавщини показують, що найбільшою проблемою селян залишається земля.
Земельні питання – як лакмусовий папірець сьогоднішнього суспільства. Фактично все вирішується в столиці, й думки місцевих, які, власне, й мають розпоряджатися цією землею, до уваги не беруться. Я переконаний: потрібно негайно врегулювати право на землю місцевим громадам. Людей не треба тримати в напрузі. Це ж просто абсурдно, коли бійці приходять з фронту, а їм не дають землю, натомість ці ділянки передаються для користування фермерам з інших областей.
Щоб прояснити ситуацію із земельними ділянками для воїнів, уже на найближчій сесії обласної ради депутати хочуть заслухати звіт керівника обласного управління Держгеокадастру.
– Одним з найгостріших питань березня були перипетії навколо КП “Полтавафарм” і призначення керівника підприємства. Яка на сьогодні ситуація?
– На сесії депутати обрали керівником КП “Полтавафарм” нашого колегу Валерія Прядка, який має великий досвід у веденні фармацевтичного бізнесу. Рішення про це призначення – ще один приклад консолідованої роботи депутатів обласної ради. Ми довірили комунальне підприємство Валерію Прядку до проведення конкурсу на цю посаду, який, переконаний, буде прозорим і відкритим.
– Чому така велика увага до цього підприємства з боку громадськості?
– Ситуацію довкола КП “Полтавафарм” підігрівали проплачені спритники, які, прикриваючись трудовим колективом, намагалися вирішувати питання своїх замовників. Ми добре розуміємо, хто “режисер” цього ретельно спланованого шоу. Наше головне завдання сьогодні – навести лад на підприємстві і витягнути його з болота корупційних оборудок.
При аналізі діяльності “Полтавафарм” бачимо сумну статистику. Щороку комунальне підприємство стрімко втрачає частку на фармацевтичному ринку Полтавщини і на сьогодні покриває менше 18 відсотків. За три останні роки було закрито 34 комунальні аптеки в області. Крім того, у грудні-січні попереднє керівництво планувало закрити ще 7. Основна причина – начебто нерентабельність. То чому ж тоді, коли в цих приміщеннях “поселяються” приватні аптеки, вони враз стають прибутковими? І це з урахуванням того, що наше комунальне підприємство має бюджетні преференції та пільги за оренду майна.
У той же час ціни у мережі аптек “Полтавафарм” у середньому на 20 відсотків вищі, ніж в приватних. Хоча основна соціальна місія підприємства – забезпечувати мешканців області дешевими ліками.
– Які Ваші подальші кроки у діяльності підприємства?
– Про свої плани ми заявили ще кілька місяців тому. “Полтавафарм” має працювати за прозорими і чіткими правилами. Має бути налагоджена централізована система закупівель, підприємство буде брати участь у тендерах на забезпечення ліками. Аптечні пункти “Полтавафарм” мають бути в усіх лікувальних закладах у кращих місцях. Плануємо збільшити знижки на ліки для учасників АТО, інвалідів, пенсіонерів. Впроваджувати ці соціальні програми будуть в аптеках №30 і №50 міста Полтави.
– У своїх робочих виїзних прийомах Ви сконцентрували увагу не на зборі скарг, а на вирішенні конкретних болючих проблем. Які результати?
– Я відвідав 6 районів Полтавщини, на особистих прийомах побувало майже 90 людей. Проблематика в районах практично одна й та ж – земля, дороги і екологічний стан. Важливо, що на прийомах ми працюємо разом з депутатами обласної ради від місцевих громад і підставляємо місцевим своє плече. Це допомагає оперативніше вирішувати проблеми, ухвалювати одностайні рішення.
Під час поїздки в Глобине, отримавши численні скарги місцевих жителів на забруднене повітря, ініціював виїзне засідання, присвячене екологічним проблемам району. Участь у ньому взяли депутати обласної ради і начальник обласної Державної екологічної інспекції. Найближчим часом буде створена спеціальна комісія з перевірки діяльності виробничих підприємств. Екологічні проблеми потрібно вирішувати спільно у конструктивному діалозі. Полтавщина – наш дім, і в якому стані ми його передамо нашим нащадкам, залежить від нас.
– Які першочергові завдання ставите перед собою далі на посаді голови обласної ради?
– На найближчій сесії обласної ради ми обговоримо низку соціальних програм. Вперше пропонуємо виділити 300 тисяч гривень з обласного бюджету на ліки за рецептами для 6-ти чорнобильців 1-ї категорії, які, за висновками спеціальної медичної комісії, потребують щоденного дороговартісного лікування. Окрім цього, депутати розглянуть пропозицію виділити понад 6 мільйонів гривень на матеріальну допомогу родинам загиблих учасників АТО та ще 6 мільйонів – на соціальну адаптацію наших захисників, санаторно-курортне лікування для них та членів їхніх родин.
Останні місяці ми працювали над масштабним проектом – створенням Асоціації органів місцевого самоврядування. Ми отримали численні відгуки щодо цієї ініціативи. Найбільше вона зацікавила новообраних голів сільських та селищних рад, керівників об’єднаних територіальних громад. Фактично є запит на побудову дієвої моделі децентралізації з урахуванням особливостей господарювання, економічних можливостей саме громад Полтавщини.
І саме Асоціація повинна об’єднати найкращий досвід у цій реформі, допомогти органам місцевого самоврядування у відстоюванні інтересів місцевих громад. Питання створення Асоціації ми включили для обговорення у порядок денний найближчої сесії.
До цієї проблематики ми долучимо і європейський досвід. На початку квітня я взяв участь у Європейському Конгресі Місцевого Самоврядування, який відбувся в Кракові. Я переконаний, що цей форум допоможе налагодити зв’язки з успішними територіальними громадами європейських країн.
Ініціативи голови обласної ради Олександра Біленького
· Створення Полтавської обласної Асоціації органів місцевого самоврядування.
· Створення Координаційної ради з питань учасників АТО при голові обласної ради.
· Спільно з головою облдержадміністрації впровадили спеціальні стипендії для молодих спортсменів та їхніх тренерів за особливі досягнення на змаганнях високого рівня.
· Створення обласного відділення Конфедерації вільних профспілок.
· Реформа в апараті обласної ради, впровадження системи електронних закупівель “Prozorro”.
· Проведення відкритих конкурсів на заміщення вакантних посад керівників комунальних підприємств і установ.
· У співпраці з депутатами обласної ради поставили крапку у скандальному питанні щодо звільнення керівника медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яке викликало суспільний резонанс.
· Шефська допомога Мар’їнському району Донеччини.
· Оптимізація використання службового автомобіля голови обласної ради з врахуванням потреб депутатів (робочі поїздки по області і в зону АТО).
· Створення волонтерського штабу допомоги по боротьбі з негодою.

Прес-служба обласної ради

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.