Край творців ракет і парашутів

Людина вперше побувала у космосі 12 квітня 1961 року. Цього дня громадянин СРСР Юрій Гагарін на кораблі “Восток” здійснив перший у світі орбітальний політ навколо Землі. Космічна навколосвітня подорож тривала 180 хвилин і змінила хід науково-технічного прогресу. За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАІ) у цю дату встановлений Всесвітній день авіації і космонавтики.
Чимало видатних людей, які послужили ракетно-космічній галузі, повітроплавству й авіації, дала світу Полтавщина. Для того, щоб повідати про них, 15 років тому за ініціативою творця ракетної техніки, двічі Героя Соціалістичної Праці академіка Валентина Глушка у Полтаві створений унікальний музей авіації і космонавтики. Нині тут – майже 4 тисячі експонатів, науковий архів з-понад 10 тисяч матеріалів.
Найвідоміший полтавець – діяч космічної галузі – Юрій Кондратюк (Олександр Шаргей) – вчений-винахідник, геній-самоучка, один з теоретиків космічних польотів. Розроблену ним “трасу Кондратюка” використали астронавти США під час першого польоту людини на Місяць.
Відомий рід нащадків козаків Опішнянської сотні Кованьків: Олександра Матвійовича – винахідника, пілота-аеронавта, генерал-лейтенанта, який очолив першу льотну школу в Росії, діяча військового повітроплавства й авіації, та його синів – Олександра й Андрія.
Уродженцем Полтавщини є Олександр Засядько – нащадок козацьких гармашів, командувач російської артилерії, розробник кількох типів ракет і пускових установок, які в 1815–1817 роках успішно пройшли випробування і були взяті на озброєння. У нашому місті виступали з лекціями й працювали українські авіаконструктори брати Касяненки – Андрій, Іван, Євген і Григорій. Ці селянські сини на три роки раніше, ніж американці, брати Райт, сконструювали літальний апарат. Стати піонерами вітчизняної авіації їм тоді завадив брак коштів. Перший збудований ними літак був випробуваний у 1910 році.
У Полтаві жив винахідник першого в світі авіаційного ранцевого парашута Гліб Котельников. Це була людина, талановита в усьому, захоплена різними ідеями: актор, драматург, композитор, поет. Його дідусь Іван навчався разом з Тарасом Шевченком в Академії мистецтв. Тесть Василь Волков був відомим художником. З Полтавою пов’язують імена Сергія Беєва, Миколи Комарницького – льотчиків часів Першої світової війни. У нашому місті жив і працював військово-морський, полярний льотчик, один з перших Героїв Радянського Союзу Сигізмунд Леваневський, який здійснив кілька наддальніх перельотів над Північним Льодовитим океаном, брав участь у рятуванні пасажирів теплохода “Челюскін” в 1934 році. Пов’язані з нашим краєм імена вчених-конструкторів ракетної техніки Юрія Побєдоносцева, Михайла Кисенка, що розробили реактивну установку “Катюша”, яка дала залп в 1941 році неподалік Диканьки. У Полтаві навчався видатний учений, генеральний конструктор ракетно-космічної техніки, академік АН СРСР, двічі Герой Соціалістичної Праці Володимир Челомей.
На Полтавщині народилися, вчилися або служили космонавти Георгій Береговий (і його брат, льотчик-інструктор Віктор Береговий), Олексій Леонов, Петро Климук, Володимир Аксьонов, Анатолій Левченко, Павло Попович. Тож авіакосмічні корені Полтавщини мають давню і славну історію.

Підготувала Ганна ЯЛОВЕГІНА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.