Рідна мова – найкраща у світі

У  цьому запевняли, промовляючи віршами, юні знавці української мови – школярі 8–11-х класів, які з’їхалися до Полтави з усіх областей України та міста Києва й провели тут у творчих змаганнях і цікавому спілкуванні п’ять незабутніх весняних днів. Їх було 148 – учасників IV етапу XXX Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови й літератури. Організаторами престижного учнівського конкурсу стали Міністерство освіти і науки України, департамент освіти і науки облдержадміністрації, Полтавський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені М.В.Остроградського та Полтавська спеціалізована школа-інтернат №1, яка приймала гостей.
Урочисте відкриття олімпіади відбулося у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка, де всіх присутніх вітали ректор ПОІППО імені М.В.Остроградського Віталій Зелюк, головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Олена Котусенко, ректор ПНПУ імені В. Г. Короленка Микола Степаненко. Прозвучало і привітання учасникам та організаторам олімпіади міністра освіти і науки України, в якому наголошувалося, що Всеукраїнська олімпіада юних філологів має стратегічне значення для формування української ідентичності. Вона об’єднує представників різних регіонів нашої держави, які прагнуть відкрити світ української мови, зрозуміти закономірності українського літературного процесу, зберегти національну пам’ять.
Творчі змагання складалися із двох турів – учні виконували завдання з української мови та літератури. Разом із ними в ході олімпіади працювали 54 члени журі –  доктори, кандидати педагогічних і філологічних наук, кращі вчителі загальноосвітніх шкіл із різних міст України. Вони й визначили переможців, яким вручили нагороди знову ж у залі ПНПУ імені В. Г. Короленка під час урочистої церемонії закриття олімпіади.
Перед початком фінальних урочистостей звертаюся із проханням розповісти про враження й підсумки змагань до голови журі, докторанта, наукового співробітника Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка Національної академії наук України Дмитра Дроздовського. І він зізнається:
– Підсумки такі, що не хочеться полишати Полтави!.. Це – серце України, це регіон, який за довгу історію проведення шкільних олімпіад показав, що тут усе завжди проходить на найвищому організаційному рівні. Нинішня, вже тридцята, була однією з найкращих олімпіад, вона об’єднала учнів з усієї України, і прикметно, що серед переможців є й діти з Луганської та Донецької областей. Під час роботи олімпіади панувала атмосфера дивовижної толерантності, поваги до дитини. А сьогодні в Україні надзвичайно важливо підтримувати філологічно обдаровану молодь, і ми бачимо, що є справжні фанати своєї справи, є люди, які працюють заради дітей і прагнуть, щоб Україна змінилася, щоб наступна олімпіада відбулася вже у мирній країні. Всіх членів журі дуже вразив, наприклад, десятикласник із Донеччини Євген Коваль, учень Дружківської гімназії “Інтелект”, – вразив і своєю мовою, й мисленням: це – мислення людини дорослої, яка шукає себе. Він із того краю, де триває війна, і там атмосфера навряд чи сприяє перемозі в олімпіаді, але він прагнув до перемоги і переміг. І зараз, коли війна ще не закінчена, дуже важливо об’єднати українські сили, щоб утвердити українську ідентичність.
І це не єдиний приклад, коли можна говорити про відкриття, про юних знавців рідної мови й літератури, що мислять креативно, вміють аналізувати проблеми сучасності й шукати шляхи їх розв’язання, – підкреслює голова журі олімпіади.
Головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України, координатор творчого конкурсу Олена Котусенко на урочистостях наголосила, що олімпіада промайнула, як одна мить, і подякувала усім організаторам і спонсорам творчих змагань. До того ж гості побували у меморіальному музеї-садибі І.П.Котляревського, в музеї Панаса Мирного, в краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського, художньому музеї імені Миколи Ярошенка, музеї А.С.Макаренка в селі Ковалівка Полтавського району, в музеї Марії Башкирцевої та в Миколаївській церкві у Диканьці, у Хрестовоздвиженському монастирі в Полтаві, шкільному музеї Т.Г.Шевченка у Полтавській загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів №7.
Усі учасники олімпіади та її переможці отримали дипломи й цінні подарунки. Оргкомітет і члени журі рекомендували Міністерству освіти і науки України затвердити перелік переможців олімпіади на здобуття стипендії імені Тараса Шевченка. Дипломи різних ступенів одержали й шестеро полтавських школярів із числа 73 найкращих знавців рідної мови й літератури.
Завершувалося свято концертом і невеликим виступом делегації гостей із Білої Церкви Київської області, якій було передано символічний кубок олімпіади, адже наступного року заключний етап уже тридцять першої Всеукраїнської олімпіади з української мови і літератури відбудеться саме там. У мирній уже Україні, як про те мріють сьогодні діти й дорослі.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.