Полтавщина в умовах реформування міжбюджетних відносин

Такою була тема виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, що 2 квітня з ініціативи народного депутата від Полтавської області Костянтина Іщейкіна пройшло у Полтаві. Вів засідання голова Комітету Андрій Павелко. У його роботі взяли участь народні депутати України, керівники ряду міністерств і відомств України, керівники області та очільники структурних підрозділів облдержадміністрації, депутати обласної ради, голови міст обласного значення.
Учасники зібрання розглянули ряд важливих питань, що стосуються життєдіяльності нашої області. Йшлося зокрема про стан виконання місцевих бюджетів в умовах децентралізації за 2015 рік; про будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг області. Членів Комітету також було ознайомлено з пріоритетними інвестиційними проектами Полтавщини, які потребують залучення коштів із Державного бюджету: будівництво обласного протитуберкульозного диспансеру, реконструкція обласного клінічного кардіологічного диспансеру.
Про підсумки роботи виїзного засідання журналістам під час брифінгу розповіли голова Комітету Андрій Павелко, голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко, заступник міністра фінансів України Роман Качур, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода, заступник голови Державного агентства автомобільних доріг України Микола Березовський, народні депутати України Костянтин Іщейкін, Богдан Дубневич, Сергій Рудик, Олександр Горбунов, Андрій Гордєєв.
“Полтавщина – восьмий регіон, який ми відвідуємо. Дуже цікавою була робота Комітету саме тут, – зазначив Андрій Павелко. – Я вважаю, це один з кращих прикладів ефективності проведення таких засідань. Результати будуть уже найближчим часом”.
Підсумком роботи засідання парламентського комітету з питань бюджету стало рішення про надання Полтавщині значної суми на ремонт доріг. “Бюджетний комітет прийняв рішення, що Полтавщина отримає 251 мільйон гривень. І це тільки початок роботи. Без ремонту доріг говорити про розвиток економіки та залучення інвестицій неможливо”, – зазначив Костянтин Іщейкін.
Сергій Рудик додав, що це немала сума. Для прикладу, Вінницькій області з Держбюджету виділили 85 мільйонів, Черкаській – 91 мільйон гривень. Також депутати ухвалили виділити 116 мільйонів гривень на утримання автошляхів та ямковий ремонт. Взагалі протягом 2016 року з Державного бюджету на дороги Полтавщини буде виділено близько 1 мільярда гривень. Окремо 1 мільярд гривень буде спрямовано на реконструкцію автодороги Київ–Харків, що, за словами народних депутатів, має завершитися вже цього року.
Втім, як наголосив заступник голови Державного агентства автомобільних доріг України Микола Березовський, щоб відремонтувати усі дороги Полтавщини, необхідно близько 20 мільярдів гривень.
Також члени Комітету вирішили посприяти, аби вже цього року завершилися будівництво обласного протитуберкульозного диспансеру та реконструкція обласного клінічного кардіологічного диспансеру.
Наприкінці минулого року на реконструкцію кардіодиспансеру з Держбюджету було виділено 16 мільйонів гривень. Розроблений проект будівництва, розпочаті перші роботи. “Загальна вартість реконструкції – 56 мільйонів гривень. Цю суму буде направлено з різних джерел фінансування: державного, обласного, міського бюджетів. Сподіваємося, що до кінця поточного року реконструкція кардіодиспансеру буде завершена”, – поінформував Валерій Головко.
Він також повідомив, що незабаром обласний протитуберкульозний диспансер буде переданий на баланс департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації. Закінчилася перша черга будівництва, що тривала майже 23 роки. “Будівництво другої черги коштує в межах 50 мільйонів гривень, і зараз стоїть питання, щоб за рахунок обласного бюджету наповнити цей об’єкт сучасним медичним обладнанням. На жаль, те обладнання, що закуповувалося в минулі роки, було для неіснуючої установи. Тож тепер ми збираємо його по всій Україні. На деяке необхідно оновити сертифікати якості, адже пройшло багато часу”, – зауважив очільник області.
Щодо децентралізації, Полтавщина має хороші результати, наголосив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода. “Понад 24 мільярди гривень торік отримали місцеві громади, аби вирішувати проблеми на місцях. За сприяння облдержадміністрації, Офісу реформ та органів місцевого самоврядування Полтавщина має хороші результати у рамках децентралізації. Створено 14 об’єднаних територіальних громад. Це – приклад для багатьох областей. Полтавська область продемонструвала якісні проекти та ефективно використала кошти Державного фонду регіонального розвитку”, – повідомив В’ячеслав Негода.
Також члени парламентського бюджетного комітету наголосили, що підтримали законодавчу ініціативу щодо повернення 5 відсотків збору рентної плати за користування надрами до місцевих бюджетів на екологічні ризики, яких завдає видобуток нафти і газу. Цього керманичі Полтавщини добивалися уже не один рік. Для нашої області це надзвичайно актуально, адже Полтавщина і Харківщина забезпечують 84 відсотки загальнодержавного видобутку вуглеводнів. За словами членів парламентського комітету, народні депутати підтримають цей законопроект.
У ході засідання також були обговорені питання держзамовлення продукції ПАТ “АвтоКрАЗ”, державної підтримки професійно-технічної освіти та компенсації пільгового проїзду. Щодо останнього, заступник міністра фінансів України Роман Качур повідомив про рішення народних депутатів підтримати законопроект щодо відновлення субвенції на відшкодування вартості проїзду пільговим категоріям громадян. “Наразі він знаходиться на розгляді у Президента. Якщо документ буде підписаний, наступним кроком буде рішення про монетизацію пільгових видатків”, – пояснив Роман Качур.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.