Порядок сплати за комунальні послуги з урахуванням субсидії

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на рік, починаючи з місяця звернення за її призначенням, та розраховується окремо на опалювальний та неопалювальний сезони.
Після призначення (перерахунку) субсидії сім’ї отримують повідомлення про розмір нарахованої субсидії. У повідомленні зазначаються розрахунок соціальної норми, розмір субсидії та обов’язкової плати (в межах соціальних норм) по всіх видах житлово-комунальних послуг, які отримує сім’я.
За загальним правилом усі, кому призначено житлову субсидію, повинні сплачувати обов’язкову частку платежу. Якщо немає лічильників (у будинку наявні централізоване опалення чи водопостачання), то необхідно сплачувати обов’язкову частку платежу та оплачувати послуги, які нараховані понад соціальну норму. Однак більшість населення області має лічильники на газ (там, де є індивідуальне опалення).
У разі, якщо сума за спожиті послуги менша, ніж обов’язкова частка, оплату необхідно проводити за фактичним обсягом спожитої послуги.
Звертаю увагу на те, що сума субсидії, яку переказано управліннями праці та соціального захисту населення на рахунки організацій – надавачів житлово-комунальних послуг для оплати наданих послуг (у розмірі соціальних нормативів) і яка не використана сім’єю внаслідок економії споживання послуг, зараховується цими організаціями як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу сім’ї, на наступні розрахункові періоди.
Тому, якщо є економія споживання газу і, відповідно, не використана сума призначеної субсидії, ці кошти залишаються на рахунку споживача в газопостачальному підприємстві та зараховуються підприємством у рахунок оплати (в тому числі обов’язкової частки платежу) на наступні місяці. Для цього необхідно щомісяця інформувати підприємство про показники лічильника.
Якщо за оплачуваний період житлово-комунальні послуги використано (спожито) понад встановлені норми, до обов’язкової плати необхідно додатково сплатити вартість послуг, спожитих понад соціальну норму.

Людмила КОРНІЄНКО
Директор департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.