Казкові сюжети і буденні піруети

Нинішньої зими полтавці живуть, як у казці. У казці “Дванадцять місяців”. Бо наші реалії майже збігаються з її сюжетом – за цей час і сніжило та хурделило, і текло та капало з дахів, потім знову замело так, що світу білого не видно. Тепер настала відлига. Біда лише, що ми ледь встигаємо за змінами погоди. А надто наша влада. Адже хто, як не представники владних структур, мав би турбуватися про розмірене, безпечне життя своїх людей. А відтак максимально ефективно організувати роботу усіх профільних структур, що забезпечують життєдіяльність міст, містечок та сіл. Але чи так це насправді? Відповідь кожний полтавець може дати сам. А ми спробуємо проаналізувати, що відбувається в обласному центрі.
Зазначимо, що мешканці Полтави тепер живуть у постійному очікуванні. Причому очікуванні чогось недоброго. Спершу кількаденні снігопади паралізували життя міста через нечищені дороги. Допоки міський актив з’ясовував політичні стосунки, майже через тиждень після сильних опадів молоді депутати міської ради ініціювали створення тимчасової комісії з питань благоустрою, що мала б скоординувати дії різних служб для спільної роботи із ліквідації наслідків негоди. Після інспекції автопарку КП “МШЕД” депутати виявили, що там є лише три грейдери і чотири трактори зі щітками. Решта техніки або несправна, або не призначена для прибирання спресованого снігу. Тому для цього була залучена техніка приватних підприємств й укладені спеціальні угоди на відшкодування пального. Тепер у Полтаві працює більше 40 одиниць снігоприбиральної техніки. Але й досі віддалені від центру вулиці та провулки залишаються нерозчищеними, а тротуари навіть у центрі міста є небезпечними для пішоходів, бо неприбраний втоптаний сніг перетворив їх на ковзанки. А на зупинках громадського транспорту є пряма загроза із слизької снігової кучугури скотитися прямо під колеса автобуса чи тролейбуса. Члени комісії не беруться прогнозувати, коли дороги та тротуари звільнять від снігу повністю, проте наголошують, що робота комунальників зараз під суворим контролем, а техніка працює цілодобово.
Через нечищені дороги у Полтаві виникла проблема із вивезенням сміття. За цей час наповнилися не лише сміттєві баки. Гори побутового непотребу з’явилися поряд із контейнерами. Лише через два тижні після снігопадів влада прозвітувала, що під’їзди до сміттєвих майданчиків розчищені і проблема вивезення побутових відходів вирішена. На часі – питання ліквідації стихійних звалищ, що виникли поряд із сміттєвими контейнерами. Допоки тримався мороз, це лише купи замерзлого сміття. Ледь стовпчики термометрів досягнуть плюсових позначок, усе це стане розплідником для щурів, джерелом інфекції та смороду.
Попереду у міста, вочевидь, ще одна проблема. Настала відлига, і сніг на вулицях міста тане. Спершу його намагалися вивозити, хоча визнавали, що це дуже затратно для бюджету. А згодом зіштовхнулися із проблемою – немає місць складування такої великої кількості снігу. Тепер же полтавці спостерігають, як снігові кучугури вздовж доріг в обласному центрі все збільшуються. Люди готуються до “великого потопу”. З приводу цього у міській раді зазначили, що КП “МШЕД” має надати інформацію про кількість зливових каналізацій в обласному центрі та місця їхнього розташування. Після цього профільні служби мають взятися за розчистку “ливнівок”. Чи насправді так буде і місто впорається із великою водою, покаже час.
Та не лише небезпека підтоплення підстерігає полтавців. Загроза ще й нависає. На дахах утворилися бурульки та великі снігові шапки, що можуть у будь-який момент обвалитися. Комунальники склали перелік із більш як сотні будинків у Полтаві, де є загроза падіння бурульок. Їх прибиратимуть за допомогою двох автовишок. А поки до них дійде черга, і чи дійде взагалі, мешканців міста закликають бути обережними, дивитися не тільки під ноги, а й догори, і оминати небезпечні місця. Слушний заклик. Але ж міську раду обирали не лише для того, щоб послухати мудрі поради.

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.