На зцілення душі й тіла

Із білими кучугурами мало не до пояса, зі співучими перегонами поземки й важкими від прибуваючого снігу хмарами завітав до нас “третій празник” – Святе Водохреща. Не тільки в селах, а й у великих містах люди прямували до храмів і назад вервечками, ледве розминаючись на вузеньких, затиснених між заметів стежках. Торкаючись плечем до плеча й захищаючи від будь-якого необережного руху свою особливу ношу – свячену воду.
В обласному центрі неподалік від храмів жіночки торгували букетиками жита-пшениці, звіробою, ромашки та чебрецю. Поки дорослі вибирали, які квіти їм до вподоби, малеча весело пірнала в кучугури. Зовсім близько, ніби на відстані руки, вигравали радістю дзвони й потужною хвилею підіймався до неба урочистий церковний спів.
У Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ КП на святкове вітання архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора “Христос охрещується!” сотні вірян дружно відповідали: “У річці Йордані!”. Після богослужіння й причастя владика Федір звернувся до парафіян із проповіддю, у якій наголосив, що, відкрившись світові, прийшовши на Йордан заради нашого спасіння, Господь дарував усе необхідне для того, щоб ми зцілили свою тяжку хворобу егоїзму, яка оскверняє навіть нашу любов.
У співслужінні священиків владика Федір звершив освячення води перед кафедральним собором і рясно окропив нею вірян. Була серед них і полтавка Любов Савівна Щербань. Жінці 64 роки, мала її батьківщина – на Вінничині, там колись водила її до церкви бабуся Текля, вчила сповідуватися, причащатися. І донині в родині Любові Савівни дотримуються прищеплених їй у дитинстві традицій. Повернувшись додому, вона читає “Отче наш” і окроплює свяченою водою за допомогою букетика з колосся та зілля всі кутки й усіх своїх рідних. Сідаючи обідати, вони обов’язково запалюють свічку. Свячену воду вживають по три ковтки перед їдою у всі великі свята. Особливо помічною вона є, коли в когось у родині болить голова.
Після освячення води полтавці мали змогу взяти участь у невеликому ярмарку, який розгорнувся на Соборному майдані. Через складні погодні умови волонтерам Полтавського батальйону небайдужих довелося відмовитися від запланованого масштабного дійства. Але близько десятка столиків із освяченим владикою Федором крамом чекали на покупців-патріотів, які бажали підтримати наших бійців АТО. Крім виробів рукодільниць, було тут і чимало всіляких смаколиків – тортики, тістечка, печиво, варення. Найбільшим попитом користувалися вареники. Можливо, тому, що ліпили їх майстрині-господині, як розповів волонтер Андрій Осадчий, з думками про неминучу перемогу наших бійців-героїв. Дітлахи грілися біля собору гарячим чаєм, дорослим пропонували скуштувати безалкогольний глінтвейн. Усього під час ярмарку завдяки небайдужим полтавцям вдалося зібрати 24,5 тисячі гривень.
***
У день Святого Богоявлення на території водозабору Полтавського водоканалу було традиційно людно. Сотні вірян прийшли в очікуванні освячення води. Митрополит Полтавський і Миргородський УПЦ Филип розповів, що після звершеного освячення полтавці матимуть змогу набрати свяченої води навіть удома, достатньо лише відкрити кран. Владика також наголосив, що через свячену воду Господь посилає всьому людському роду й кожній людині окремо Свою благодатну підтримку та допомогу.
***
Ще до приїзду духовенства на першому міському пляжі в Полтаві відчайдухи долучилися до купелі. Хтось заходив у воду поважно, хтось – швиденько, але на берег чи не всі ступали з радісними усмішками. Й ці емоції ширилися гуртом, який підтримував сміливців. На пляжі було багато молоді.
– Я забув, як і дихати, – ділиться враженнями з дівчиною Лілією після занурення студент ПНТУ імені Ю. Кондратюка Сергій Кобильченко. Він стоїть на березі вже одягнений і підбадьорює кохану, яка ось-ось заходитиме у воду.
– Незабутні враження. Уже не холодно, – посміхається студентка Полтавського базового медичного коледжу Лілія Волошина, загорнувшись у халат. – Ми з Миргородського району, а в обласному центрі навчаємося. Вдруге купаємося на Ворсклі на Водохреща. Сьогодні тут разом із друзями.
Великою ватагою заходять на пляж солдати 18-ї окремої бригади армійської авіації.
– Із полтавського аеродрому приїхали військовим “КамАЗом”. Нас 35 осіб, із них 25 купаються, а 10 – страхують. Я вже занурювався тричі, тут – уперше. Відчуття незабутні, – каже боєць бригади Дмитро Биков. І додає, що у цілющість хрещенської води вірить: без Бога – ні до порога.
Полтавка Валентина занурилася у “йорданську” воду вдруге. Почувається, каже, чудово. Зазначає, що цьогоріч вода здається теплішою, бо повітря холодне:
– До такого рішення потрібно дозріти. Не варто зопалу стрибати у воду. Я минулого року вирішила, що мені це важливо зробити, і здійснила бажане. Після купання не хворію. Вірю в цілющість води.
За кілька метрів від жінки – подружжя. Юрій Глуховець – спортсмен-триборець – тільки-но вийшов із води. Його дружина Тетяна тримає фотоапарат, щоб зафіксувати момент. Сама, говорить, не наважилася б скупатися, а чоловік уже пірнув уп’яте. Але купанню в хрещенській воді, за зізнанням спортсмена, має передувати духовне очищення, тобто участь у церковних службах.
На першому міському пляжі полтавці й пощедрувати, й поворожити встигли – театралізоване дійство для краян організували працівники міського Будинку культури. Після богослужіння і спільної молитви архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП Федір освятив води Ворскли. Традиційно пильнували за порядком, дотриманням безпеки, станом здоров’я пірнальників рятувальники, правоохоронці й медики.
Єдиною ложкою дьогтю у бочці меду стали нерозчищені міські дороги. Часом люди мусили по кількадесят хвилин стояти в заторі, щоб дістатися до пляжу чи виїхати з нього, а то й бралися за лопати та відгортали сніг, щоб машини могли розминутися.
***
У Кременчуці з нагоди величного християнського свята Хрещення Господнього відбулася хресна хода вулицями міста до місця проведення урочистої служби – на Дніпрі, в районі річкового вокзалу. Негода не завадила зібратися на березі великій кількості вірян. Кремечужани прийшли до води цілими сім’ями. Службу відправив єпископ Кременчуцький і Лубенський УПЦ Миколай, після чого усі бажаючі мали змогу взяти участь у хрещенських купаннях. Попри мороз, таких виявилося багато.
***
Урочистості на Святе Богоявлення пройшли у містах і районах області.

Анна ВАСЕЦЬКА
Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.