Січневі “подарунки”

Кілька останніх днів комунальники та служби оперативного реагування області, а разом з ними усі мешканці Полтавщини працюють та живуть в складних погодних умовах. Область то замітало снігом, то в години невеликої відлиги поливало дощем, то знову хурделило. Скажімо, 8–9 січня висота снігових переметів на дорогах сягнула 30–40 сантиметрів. На центральні автодороги вийшли більше 160 одиниць техніки. До розчищення долучилася техніка місцевих сільгосппідприємств. Але все це не надто допомагало. Так, 8 січня бійці рятувальних підрозділів звільнили із заторів 25 автомобілів та майже півсотні людей у Глобинському, Хорольському, Чутівському, Чорнухинському та інших районах. У їх числі рейсовий автобус, що слідував маршрутом Бориспіль–Дніпропетровськ. Поблизу села Мозоліївка Глобинського району автобус з’їхав на засніжене узбіччя і самостійно не міг виїхати. Рятувальники звільнили автобус, у якому було 11 людей,  із снігової пастки. Внаслідок НП на дорогах Полтавщини з 8 січня запроваджено обмеження руху транспорту. Втім наступного дня ситуація була ще критичнішою, адже зі снігового полону рятувальники звільнили вже більше 70 автомобілів. Наймасовіший затор стався у суботу, 9 січня, близько години ночі поблизу села Куторжиха Хорольського району. На підйомі на гору утворився затор з 30 вантажівок та 4 легкових автомобілів. Приблизно у цей же час подібний випадок зафіксовано і поблизу Гадяча. Там автомобіль-тягач “SCANIA” застряг на середині автодороги та повністю перекрив рух транспорту. В обох випадках допомагали бійці місцевих рятувальних підрозділів.
Складними виявилися ці дні й для енергетиків. Адже через налипання мокрого снігу та обледеніння електродротів 8 січня із ладу вийшли 271 трансформаторна підстанція, 29 фідерів. Більш як 70 населених пунктів залишилися без електропостачання. Над відновленням енергоживлення працювали майже півсотні аварійних бригад ПАТ “Полтаваобленерго”. Але ще і наступного дня 20 населених пунктів у Великобагачанському, Семенівському та Шишацькому районах залишалися знеструмленими. Лише на ранок понеділка, 11 січня, енергетики прозвітували, що електроживлення населених пунктів області відновлено в повному обсязі.
В обласному центрі снігопади спричинили масштабні руйнування. Під вагою снігу завалився спорткомплекс Полтавського заводу медичного скла. Зазначимо, що приміщення спорткомплексу активно експлуатується. Там проводять домашні матчі жіноча футзальна команда “ПЗМС” та лубенська волейбольна команда “Фаворит”. Руйнації сталися 7 січня близько 21-ї години. В цей час приміщення спорткомплексу було порожнім, тому, на щастя, обійшлося без жертв.
На жаль, нині незручності відчувають усі мешканці Полтави. Адже снігоприбиральної техніки на дорогах, а надто на тротуарах, не видно.
Начальник КП “ПМШЕД” Олег Вовк розповів журналістам, що поки йде сніг, техніка не працює.  “Ми почали прибирання тільки після того, як снігопад припинився, так вимагає інструкція, бо подвійна робота не потрібна. Техніка працює уночі, коли інші автомобілі чи громадський транспорт не заважають роботі”. Тому і не дивно, що з тією кількістю снігу, що випадає протягом кожного дня, майже два десятки тракторів протягом ночі не справляються. А там, де трактор все ж таки пройшов, проблеми мають пішоходи, особливо на зупинках громадського транспорту. Адже їм доводиться долати кучугури снігу, щоб добратися до автобуса чи тролейбуса. Гірше того, в день невеликої відлиги, 8 січня, коли замість снігу випав дощ, тротуари перетворилися на суцільні ковзанки, що удвічі додало клопоту та незручностей перехожим, а травматологам – роботи.
Зазначимо, що січневі “подарунки” на цьому не закінчуються. Відучора зима знову випробовує нас на витривалість. Синоптики прогнозують знову кількаденне погіршення погодних умов – сильний мокрий сніг з переходом у дощ, місцями ожеледь, налипання мокрого снігу. І вже з самого ранку понеділка це відчули школярі в Чорнухинському районі, котрі не змогли вчасно добратися до школи. Через снігопад та ожеледь на автодорозі в селі Бондарі Чорнухинського району шкільний автобус, у якому діти їхали до школи, не міг виїхати на гору і створював умови для подальшого виникнення затору. На допомогу школярам прибули чорнухинські рятувальники.
Зимова негода триває…

Олена ІГНАТЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.