Христос народився – славімо Його!

Перша зоря на Святвечірньому небі, урочисті Різдвяні богослужіння у переповнених людом храмах, животворча енергія колядок, солодка багата кутя – все це знову долучило нас до величної події народження Спасителя. В історії нашого світу й у кожному з нас, хто за молитвами до Всевишнього шукає своє добріше, милосердніше, чесніше й чистіше єство.
У Полтаві, містах і селах нашого краю до Різдва Христового вирували численні яскраві дійства, організовані духовенством, закладами культури, департаментами облдержадміністрації і просто небайдужою громадою.

Більше сотні дітлахів різного віку із полтавських багатодітних, малозабезпечених сімей та сімей учасників АТО зустріли Новий рік і відсвяткували Різдво Христове у майже казковій атмосфері дитячого табору відпочинку “Сонячний” оздоровчого комплексу “Нафтохімік” ПАТ “Укртатнафта”, що знаходиться у селі Омельник Кременчуцького району. Путівки для них були придбані за кошти, виділені з обласного бюджету.
У таборі відпочинку “Сонячний”, за словами його директора Віталія Вілівчука, діти взимку відпочивають не перший рік. Там створені найкращі умови для оздоровлення й відпочинку. Так, у санаторії-профілакторії “Івушка” житлові корпуси опалюються, й у них зроблений євроремонт, юні відпочивальники якісно оздоровлюються, адже у комплексі “Нафтохімік” одна з найкращих в області лікувальна база, повноцінно харчуються, їздять на екскурсії.
Там у переддень Різдва дітлахи приймали гостей, зокрема голову облдержадміністрації Валерія Головка. Він приїхав привітати малечу й привіз солодкі гостинці, розвиваючі ігри, інші подарунки.
Депутат обласної ради, голова профкому ПАТ “Укртатнафта” Василь Хоменко, вітаючи юних відпочивальників із Різдвом, нагадав, що “Укртатнафта” – це не лише єдине підприємство на теренах України, яке виробляє якісне пальне, а й потужний спортивний та культурний осередок, в активі якого – два плавальні басейни, сучасний Палац культури, потужний оздоровчий комплекс, в якому залюбки приймають на відпочинок дітей пільгових категорій. А їх у нашій області – близько 20 тисяч віком від 7 до 17 років. До цього часу оздоровленням було охоплено лише 49 відсотків дітей, але, за словами начальника управління сім’ї, молоді та спорту ОДА Олександра Буцького, найближчим часом показник охоплюваності дітей оздоровленням та відпочинком, у тому числі й у зимовий час, планується збільшити до 60 відсотків. Так, управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту, департаментом освіти і науки облдержадміністрації забезпечено зимовим оздоровленням та відпочинком 224 дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Зокрема були закуплені путівки до оздоровчого комплексу “Нафтохімік”. Вартість однієї такої путівки із урахуванням надання дітям санаторно-курортних послуг – 6300 гривень.
***
IMG_2959Минулої п’ятниці, у другий день Різдвяних урочистостей, хоч негода й завадила багатьом бажаючим прибути до Полтави на обласний фестиваль театралізованого вертепного дійства “Різдвяна феєрія”, свято все одно вдалося. У Свято-Успенському кафедральному соборі УПЦ КП гостей і учасників дійства, вбраних у колоритні народні строї, вітав архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір. Владика нагадав, що багатьом народним традиціям відзначення Різдва притаманний глибокий богословський зміст, адже вони прославляють прихід у світ Сина Божого. Щиро й дзвінко, на сотню радісних голосів, у храмі залунала відома українська колядка “Добрий вечір тобі, пане господарю” у виконанні парафіян та учасників фестивалю.
Так само натхненно співаючи колядки, громада рушила від собору до Театральної площі. Над колоною яскравіли головні атрибути українського Різдва – восьмикутні зірки. На площі біля красуні-ялинки простору розгулятися вистачило всім: і традиційній “козі”, і жвавим колядникам, тобто творчим гуртам, які прибули з різних куточків області подарувати гостям фестивалю автентичні пісні та вертепні сценки. Це, зокрема, колектив “Берегиня” із Великих Будищ Диканського району, гурт “Родовичі” з Нових Санжар, гурт громади храму Покрови Пресвятої Богородиці з Ковалівки Полтавського району, вихованці Гадяцького училища культури імені І.П. Котляревського, артисти обласної філармонії та інші. На імпровізованій сцені схилялися в тихій радості над яслами з Богонемовлям вертепники у вишиванках, а стіни печери цвіли квітчастими візерунками українських хусток.
Від обласної влади з великим святом полтавців привітали заступник голови обласної ради Анатолій Ханко та керівник апарату облдержадміністрації Микола Білокінь. Під час фестивалю було проведено також благодійну акцію на підтримку дітей героїв, які загинули на Донбасі.
***
Увечері 8 січня в полтавському Палаці дозвілля “Листопад” духовенство й віряни Полтавської єпархії УПЦ зібралися на традиційний благодійний Різдвяний вечір духовної та вокально-хорової музики. Митрополит Полтавський і Миргородський Филип висловив переконання, що така зустріч має велике значення у наш непростий час, коли кожній людині важливо звертатися до Христа Спасителя зі своїми молитвами, відчувати нашу єдність у Господі, в молитві за мир, злагоду й добро в українській державі. Поздоровити краян на концерт прийшов міський голова Полтави Олександр Мамай.
Затамувавши подих, глядачі вітали на сцені архієрейський зведений хор Свято-Макаріївського кафедрального собору під керівництвом протоієрея Олега Приходька. Оплесками зустрічали й проводжали давно улюблених учасників єпархіального концерту – архієрейський чоловічий квартет під керівництвом протидиякона Дмитра Литвиненка та вокальний колектив “Покров” полтавського храму мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. До церковних колективів традиційно приєдналися численні творчі гурти міста. Незмінно участь у заході взяли артисти обласної філармонії – концертний ансамбль “Чураївна”, солісти Лідія Кретова, Олександр Дубовий, тріо бандуристок “Вишиванка”, народна артистка України Наталія Хоменко.
Кожному, хто доклав зусиль, щоб концерт відбувся, владика Филип вручив подячну грамоту. Залишаючи зал після Різдвяного вечора, полтавці були сповнені піднесеного настрою молитви за Україну Тараса Петриненка “Господи, помилуй нас”, яку на завершення дійства виконали всі учасники й глядачі концерту разом.
***
Із нагоди Різдвяних свят у Полтавському міському будинку культури влаштували цікаве дійство для дітей пільгових категорій та дітей учасників АТО. Юним хлопчикам та дівчаткам не тільки розповіли історію про народження Спасителя, а й ознайомили з українськими традиціями зустрічі великого свята.
Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр імені М.В. Гоголя запросив глядачів на святкову виставу “Ніч перед Різдвом” (режисер-постановник – заслужений артист України Віталій Кашперський). В Обласному центрі естетичного виховання учнівської молоді відвирувала новорічна казка-гра “Країна S” за п’єсою Марини Смілянець. Пізнавальні заходи відбулися також у бібліотечних закладах міста.
Тепер святкова феєрія впевнено наближається до яскравих дійств Щедрого вечора та Водохреща.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Вікторія КОРНЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.