Кошти обласного бюджету витрачатимуться за умов співфінансування і спільної відповідальності

Концепція фінансування обласних програм у 2016 році має бути розумною, професійною і зрозумілою. На цьому наголосив голова облдержадміністрації Валерій Головко під час наради з керівниками департаментів та управлінь облдержадміністрації, де розглядалися програми, що будуть винесені на обговорення громадськості та депутатів обласної ради.
Концептуальних змін у витратах на 2016 рік чимало. Одна з них стосується збільшення відповідальності та фінансової участі в програмах і проектах влади на місцях, зокрема і в світлі впровадження децентралізації. Як зауважив Валерій Головко, не варто всі фінансові витрати перекладати виключно на обласний бюджет. Наприклад, департамент праці та соціального захисту населення ОДА повністю бере на себе опіку над відпочинком і реабілітацією за рахунок обласного бюджету демобілізованих бійців АТО та їхніх родин. Тим паче, що у лютому нинішнього року в рамках чергової хвилі демобілізації зі Сходу повернуться 2500 полтавців. Натомість владі на місцях пропонують профінансувати коштом місцевих бюджетів щомісячні виплати матеріальної допомоги дітям загиблих учасників АТО. Тим паче, що приклади такі є: у Львові з міського бюджету щомісяця виплачують неповнолітнім дітям загиблих учасників АТО по 2,5 тисячі гривень.
Відповідну співпрацю і спільну відповідальність перед громадою Валерій Головко пропонує скріпити підписанням меморандуму з керівниками всіх районів. У ньому будуть чітко сформульовані статті відповідальності та фінансові зобов’язання як обласної, так і місцевої влади.
На умовах співфінансування та спільної відповідальності діятиме й нова програма забезпечення житлом учасників АТО, яку також пропонуватимуть прийняти обласній раді. Житло пропонують закуповувати не комерційне, а вкладати кошти у будівництво разом із державою у рамках програми молодіжного будівництва. Тим більше, що із 500 родин, які прагнуть отримати житло у рамках цієї програми, 107 – це сім’ї учасників АТО. Ці родини – з різних міст області: Полтави, Гадяча, Комсомольська, Пирятина. Тому управління капітального будівництва ОДА пропонує насамперед долучитися місцевій владі й закласти у бюджетах до 30 відсотків компенсації вартості житла для своїх земляків. А обласний бюджет долучиться, щоб дофінансувати місцеву ініціативу і таким чином наполовину здешевити вартість квартир для захисників України.
Чимало концептуальних новинок у фінансуванні своїх програм пропонує й департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА. Приміром, кошти між громадськими організаціями розподілятимуться виключно на конкурсній основі. Також планується запровадження премій у рамках оголошення конкурсу журналістської майстерності.

Прес-служба облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.