Валерій ГОЛОВКО: “Нам дуже потрібні співпраця, порозуміння, діалог”

Підсумки минулого року підбив у колі журналістів голова облдержадміністрації Валерій Головко. Відповідаючи на численні запитання, він зазначив, що все зроблене – це результати спільної діяльності виконавчої влади з депутатами рад усіх рівнів. А Полтавщина має чим гордитися.
Про децентралізацію і боротьбу з корупцією
– Саме децентралізація, коли громади самі гроші заробляють і самі їх використовують, дасть максимальний ефект у подоланні корупції. Завдання облдержадміністрації – підтримати їх, допомогти відчути, що саме вони управляють процесом. Уже є впевненість у тому, що на 2016 рік із Фонду регіонального розвитку отримаємо майже 142 мільйони гривень на підтримку різноманітних проектів. Додатково у Державному бюджеті на 156 об’єднаних громад закладено мільярд гривень на підтримку інфраструктури – по 7–8 мільйонів додатково отримає кожна об’єднана громада. Це – крім грошей місцевого бюджету, крім грошей Фонду регіонального розвитку та державних коштів на капітальні видатки усіх регіонів. Тому наше завдання – максимально прискорити децентралізацію. Дороги, первинна медицина, школи, садочки, заклади культури, заходи із надзвичайних ситуацій – все це переходить у сферу відповідальності об’єднаних громад. Це й унеможливить корупцію – громади самі слідкуватимуть за кожною копійкою зі свого бюджету.
До речі, по ще 10 об’єднаних територіальних громадах області є рішення ЦВК провести вибори 26 березня.
Про підвищення ефективності комунальних підприємств
– Управління комунальними підприємствами потрібно модернізувати так, щоб саме депутатський корпус, громада управляли в тому числі й заробленим. Принцип комунального підприємства полягає в тім, що воно заробляє гроші для громади й використовує їх також для громади. Закиди про те, що хтось щось хоче продати, – то повний абсурд.
Як можна продати, скажімо, геріатричний комунальний заклад у Горбанівці Полтавського району? Чи реабілітаційний заклад для дітей з певними фізичними обмеженнями? 90 відсотків комунальних підприємств наразі потребують фінансування з обласного бюджету – це складова інфраструктури, на яку область повинна витрачати гроші. Якщо ж ідеться про “Полтававодоканал”, “Полтаватеплокомуненерго”, “Полтавафарм”, то я хочу змінити систему сприйняття їхньої роботи депутатами. За 24 роки не пам’ятаю, щоб підприємство “Полтавафарм”, яке є власністю всієї громади області, якісно звітувалося про використання свого прибутку й виконувало якісь доручення депутатського корпусу. Я лобіюватиму позицію, щоб частина прибутків комунальних підприємств ішла або на їх модернізацію, так звану капіталізацію, або на певні соціальні програми, що фінансуються з обласного бюджету.
Саме комунальне підприємство “Полтавафарм” повинно бути інтервентом у стабілізації й зниженні цін на ліки, одним із фінансових учасників та виконавців ініціатив департаменту охорони здоров’я ОДА.
Про довго- і короткобуди
– Загальнобудівельні роботи у протитуберкульозному диспансері наразі закінчуються, та повноцінний запуск лікувального закладу залежить від того, як швидко ми зберемо все обладнання, закуплене три роки тому ще попередньою владою. Його треба звезти з Києва, Львова, інших областей, змонтувати, провести сертифікацію.
Але хочу прозвітуватися, що із 24 об’єктів, які були заплановані на фінансування за рахунок Фонду регіонального розвитку і співфінансування з обласного та місцевих бюджетів, роботи виконані майже на 100 відсотків. Крім мосту через річку Хорол у Миргороді – це перехідний об’єкт, який буде завершено у наступному році, і загальноосвітньої школи у Лубнах, де через затримку з тендером не встигли використати всі кошти, що надходили з Державного бюджету. Це єдиний об’єкт, який плямує загальну картинку із використання всіх грошей. Решті громад я щиро вдячний за відповідальний підхід до справи. Це і школи, і придбання автомобілів “швидкої допомоги” та шкільних автобусів, ремонт дахів на об’єктах соціального призначення        тощо.
Про перспективи співпраці з нафтогазовим комплексом
– Це історія з величезною “бородою” і про деякі речі треба говорити абсолютно чесно й відкрито. Забезпечення енергетичної незалежності держави полягає саме у видобутку українського газу.
На розгляд депутатів облради попередньої каденції виносилося надання певних площ під дослідження та видобуток, навколо чого відбувається багато спекуляцій. Ми спромоглися розблокувати співпрацю з державною нафтогазовою компанією “Укргазвидобування”. Про ті кошти, які надійшли в область згідно з угодою про співпрацю, можна дискутувати (мало чи достатньо), але крок зроблено, стосунки є, і, вважаю, саме державна компанія має першочергове право на видобуток нафти і газу в області. Якщо процес буде заблоковано і певні лобістські групи не голосуватимуть за надання цих площ, по-перше, ми не забезпечимо енергетичну безпеку, по-друге, не дамо можливості розвиватися державній компанії. У мене абсолютно рівне ставлення як до державних, так і до приватних компаній. Якщо інвестор хоче прийти і вкласти певну кількість грошей у розвиток територій, відшкодує всі втрати щодо інфраструктури, екології тощо, я не бачу прецеденту сперечатися і не надавати дозволу. Якщо ми самі встановлюємо правила і потім самі їх порушуємо, це не додає авторитету нашому іміджу стосовно будь-якого інвестора у будь-якій галузі: треба встановити незмінні для всіх правила. Інакше жоден інвестор сюди не прийде.
Якщо обласна рада хоче правила переглянути – це її право. На мою думку, область має унікальну можливість отримати додаткові гроші на розвиток інфраструктури – дороги, інші важливі для громад об’єкти.
Про плани виконані й нереалізовані
– Стосовно кадрового забезпечення. Наразі всі районні адміністрації укомплектовані.
На програму реабілітації демобілізованих учасників АТО було передбачено 7,5 мільйона гривень, гроші стовідсотково використані, на 2016 рік ця програма продовжується. Призначені захисникам України виплати надходили і з Державного, і з обласного бюджетів.
Полтавські аграрії зібрали більше 5 мільйонів тонн зерна. Дещо зменшуються показники по тваринництву, але на рівні держави область і в цьому стосунку посідає одні з перших місць.
У промисловості, на жаль, не все залежить від місцевих повноважень. Нещодавно ми збиралися із керівниками й власниками потужних підприємств, а зосереджені вони переважно у Кременчуці, й визначили план подальших дій. 2016 рік починаємо з того, що підписуємо меморандум про співпрацю й починаємо вимагати від Міністерства економіки відповідних заходів. Нам потрібні державні замовлення, допомога в переорієнтації ринку збуту. А головне – чітке подальше бачення перспектив. Складається враження, що наші промисловці не знають, коли ж з’явиться світло в кінці тунелю.
На обласному рівні робимо певні кроки щодо міжгалузевої співпраці. Скажімо, Крюківський вагонобудівний завод виробляє продукцію, яка надходить до кінцевого споживача (чи це вагони для Укрзалізниці, чи вагони метро), при цьому близько 40 відсотків комплектуючих – українського чи навіть полтавського походження. Наша ідея – збільшувати цей відсоток за рахунок власних виробників. Є ідея саме на Полтавщині зібрати форум українських промисловців для аналізу арсеналу вітчизняної продукції, щоб замінити нею імпорт.
Великий резерв співпраці полтавських промисловців можливий із Міністерством оборони: на підтримку армії у Держбюджеті закладено майже 100 мільярдів гривень. Ми повинні в усіх галузях на 70–80 відсотків використовувати вироби українських підприємств. Це стане ще одним поштовхом до розвитку нашої економіки і підтримкою вітчизняного виробника.
До медичної галузі –  відповідально
– Хочу, щоб депутати гідно оцінили високий рівень послуг, які вже готова надавати полтавська медицина, і до підтримки галузі поставилися відповідально. Адже обласні заклади потребують потужного фінансування. Значно зріс рівень серцево-судинних захворювань і смертності від них, “наймолодший” на Полтавщині інфаркт зареєстровано у пацієнта в 24 роки. При цьому ангіографу у відділенні інтервенційної радіології уже 9 років, він застарів морально, відпрацював свій ресурс і не задовольняє потреб. Вартість сучасного приладу, який дозволить зберегти не лише життя, а й працездатність пацієнтів шляхом стентування, шунтування, коштує майже мільйон доларів. Ми повинні прийняти для себе серйозне, відповідальне рішення: чи хочемо виділяти такі кошти, щоб на 30 відсотків зменшити смертність від інфарктів та інсультів? Не потрібно боротися за ліжко-місця, бо головне у лікуванні цих недуг – дуже швидко доставити пацієнта до сучасної лікарні. Якщо говоримо про критичні речі – інфаркти чи онкологічні захворювання, – надання якісної і вчасної допомоги проводиться саме на третинному, обласному, рівні.
Про останню хвилю мобілізації
– Три хвилі мобілізації проведено на “четвірочку” – останній план область не виконала, що стало оцінкою формальної роботи військових комісарів. Виконати його, сидячи в кабінеті, дуже важко. Треба їхати в громади, проводити збори, пояснювати обов’язки чоловіків щодо захисту територіальної цілісності держави. Стосовно зобов’язань, які бере на себе військове відомство, на жаль, були затримки із наданням статусу учасника АТО демобілізованим, як і з наданням відповідних виплат. Це все викликало несприйняття з боку населення. Є питання до керівництва обласного, міських і районних комісаріатів. Негативні явища будемо виправляти. Сподіваюся, що додаткової хвилі мобілізації не буде – є позитивні прогнози на те, що наступний рік таки стане роком миру, конфлікт закінчиться. Дуже сподіваюся на це.
Про ініціативу обласної  ради щодо відставки  Прем’єр-міністра
– У складі Кабінету Міністрів є представники різних політичних сил, що входять до коаліції. Говорити про стовідсоткову відповідальність однієї людини некоректно і неправильно. Це відповідальність і Верховної Ради, і Президента, і Кабінету Міністрів на чолі з Арсенієм Яценюком. Це – загальна наша відповідальність, у тому числі й моя.
Більше того, я не вважаю правильним прийняття обласною радою рішення щодо оцінки діяльності уряду, ініціювання його відставки. Є орган, перед яким звітуються Прем’єр-міністр, профільні міністри, – це Верховна Рада України. Так, реформи здійснюються недостатньо швидко, але на те є ряд об’єктивних причин.
Про земельні питання
– Усе, що відбувається у земельних відносинах, має бути більш публічним, аукціони повинні проводитися в електронному форматі, без участі тієї чи іншої сторони. Саме це унеможливлює корупцію. Державний геокадастр України і його представництво в області не підпорядковані стовідсотково адміністрації. Та з моменту мого призначення на посаду все ж удалося зрушити з мертвої точки – ми розблокували майже 4 тисячі угод, що лежали в Держгеокадастрі роками. Зміна вже третього керівника обласного підрозділу цього відомства свідчить про недостатню прозорість, яку, мушу чесно визнати, має адміністрація через свої департаменти й управління. Ніхто з нас не може сказати, чи є вільна земля на певних територіях, які виставляються на аукціон. Вважаю, що доступ до такої інформації повинен бути відкритим.
Саме децентралізація допоможе подолати корупцію і в “земельному” відомстві. 12 об’єднаних громад уже в 2016 році всіма землями, які входять до них географічно, будуть розпоряджатися самостійно: встановлювати земельні відносини, орендну плату, розмір податків. Зникне поняття “землі за межами населеного пункту”. Тому ми повинні впоратися з об’єднанням не за два відведених державою роки, а значно швидше. Нинішні преференції і фінансова підтримка об’єднаних громад покажуть різницю в розвитку територій.
Рік був непростий, але продуктивний. Виконано не всі завдання, в тому числі й стосовно корупції, підняття соціального рівня.
Хочу всім побажати, щоб 2016-й став нарешті роком миру. Ми – на тому етапі, коли відроджуємося як народ, як країна. Нам дуже потрібні співпраця, порозуміння, діалог. Планів багато, думаю, все у нас вийде.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.