Триває другий етап декомунізації

Перший етап декомунізації в нашій державі завершився 20 листопада 2015 року. Завдання на початковій стадії виконати не вдалося, та процес пішов. Із 21 листопада до 21 лютого триває другий етап впровадження Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”.

– Закон передбачає перейменування вулиць, населених пунктів, демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків тоталітарного періоду. Відтепер відповідальність переходить від сільських, селищних та міських рад до їх очільників. Верховна Рада приймає рішення про перейменування населених пунктів. Згідно з даними Українського інституту національної пам’яті, на Полтавщині є 47 населених пунктів, назви яких необхідно змінити. У 16 з них уже провели громадські обговорення, у трьох – прийняли рішення про перейменування, ще дві пропозиції про зміну назви населеного пункту подані на розгляд Верховної Ради України. До речі, селу Гадяцького району Радянська Дача вже затвердили новий топонім – Дачне, – розповів директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вадим Штефан на прес-конференції.
За його словами, до департаменту надходять листи-пропозиції щодо перейменування з Глобинського, Лубенського, Чутівського районів. Загалом пропонують повернути або історичні назви, або затвердити релігійні. Наприклад, село Фрунзівка Глобинського району пропонують перейменувати в Троїцьке, Жовтневе Лубенського району – в Покровське.
Вадим Штефан зазначив, що в Полтаві відповідно до вищеназваного закону потрібно змінити назви двох районів – Октябрського й Ленінського. Від райради останнього надійшло прохання про заміну найменування на Подільський.
Водночас одним із проблемних питань залишається перейменування Комсомольська. Тамтешня міська рада після проведеного громадського слухання вирішила не змінювати найменування населеного пункту. Загалом у нашій державі 19 місцевих громад забажали залишити комуністичні топоніми. Та це, як зазначають на сайті Українського інституту національної пам’яті, – порушення чинного законодавства. Й додають, що Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування повторно надішле роз’яснення керівникам органів місцевого самоврядування, аби мешканці не були позбавлені можливості обрати нову назву своєму селу, селищу, місту.
Загалом в нашій області 818 населених пунктів, де є об’єкти топоніміки, що підлягають дії закону. Перейменування відбулося лише у 111 з них. Також в області 194 пам’ятники тоталітарного періоду, які потребують демонтажу.
***
У січні на Полтавщині голови райдержадміністрацій, відповідних сільських і селищних рад мають подати інформацію про перейменування назв вулиць, населених пунктів. На цьому наголосив голова ОДА Валерій Головко під час наради щодо стану виконання положень Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”.
– Пропоную у січні у кожному районі провести розширені наради щодо роз’яснення необхідності реалізації закону за участю голів сільських і селищних рад, депутатів райрад. У найкоротший термін вимагатиму подання щодо перейменування назв вулиць, населених пунктів, які того потребують. Я хотів би, щоб у січні ми вже закінчили впровадження закону про декомунізацію, – підкреслив Валерій Головко.
Очільник облдержадміністрації наголосив на потребі потужного інформаційного супроводу реалізації закону.
P.S. Коли матеріал був підписаний до друку, стало відомо, що і в Октябрській районній раді міста Полтави визначилися із новою назвою мікрорайону. Депутати райради запропонували перейменувати Октябрський район на Котляревський. Про це повідомив голова райради Роман Чабановський.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.