Треба лише вірити в дива!

Найромантичніша, традиційна, найулюбленіша для всіх її учасників та відвідувачів – такою залишається вже упродовж багатьох літ виставка із назвою „Різдвяний салон”. Вона ніжна, світла, прекрасна, як і самі свята – Новий рік та Різдво Христове, яким присвячується, – зазначає, відкриваючи нову експозицію, директор полтавського Художнього салону Людмила Солодкова.
Однак інтригою дійства стало надзвичайне бажання усіх присутніх побачити таку ж прекрасну засніжену зиму й на вулицях міст і сіл Полтавщини, а не лише на полотнах митців. І вже за кілька днів усе збулося – треба лише вірити в дива, як наголошували учасники урочистого відкриття вернісажу.
Так само одностайно митці й поціновувачі мистецтва відзначили серед найцікавіших і найоригінальніших роботи художника із Ромодана Миргородського району Сергія Шаматріна. Сам автор пояснив їхній святковий настрій дуже просто й водночас дуже мудро – треба щоранку кожному із нас розуміти, що починається нам і новий день, і новий рік, а відтак уміти радіти життю.
Загалом же, наголошувалося, в експозиції немає жодної картини драматичного характеру – вони казкові, феєричні, ліричні, по-різдвяному урочисті.
Кандидат педагогічних наук, доцент Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Ольга Орлова частіше співпрацює з полтавськими художниками як мистецтвознавець, а цього разу позиціонувала себе як глядач, відзначивши, що їй дуже подобаються твори Ігоря Величка, оригінальна робота Максима Мазура, яку передали з Києва, а ось полотна молодого художника Сергія Шаматріна, розміщені в центрі експозиції, перегукуються з унікальною імпресіоністичною картиною одного з найстарших митців – Віктора Трохимця-Мілютіна “Мрія”, що навпроти них в експозиції, на протилежній стіні салону. Вона написана ще у 1975 році, коли художник чекав народження сина – і в ній стільки закладено! Вони перегукуються, в них – настрій і почуття, зв’язок поколінь.
Доповнюють експозицію художників твори майстрів кераміки, вишивки, а також текстильні вироби, які додають святкового настрою, Світлани Олійник – під ялинкою вже вмостилася мавпочка, символ нового року.
Усіх гостей салону із найсвітлішими святами привітав голова обласної організації Національної спілки художників України Юрій Самойленко. А казкового настрою додалося ще й від прекрасних мелодій саксофоніста Віктора Перепьолкіна.
Упродовж усіх зимових свят “Різдвяний салон” чекатиме гостей.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.