Після війни – баталії за землю

Чому бійці, які боронили чи продовжують захищати цілісність держави на Сході, почасти не можуть отримати те, що належить їм за законом? Мова про земельні ділянки. Найскладніша ситуація із їх виділенням в області – у Полтаві. За інформацією головного управління Держгеокадастру Полтавщини, станом на 8.10.2015 року із 948 поданих на отримання земельних ділянок заяв у обласному центрі надано 142 дозволи на розроблення проектів землеустрою, а 806 знаходяться на опрацюванні. З чим пов’язана така тривала робота й затримка з відповіддю? Чому місцева влада не йде воїнам назустріч, а змушує їх місяцями чекати, адже за законодавством подібні запити мають оброблятися першочергово? Про ці та інші проблемні аспекти земельного питання йшлося на тематичній прес-конференції керівників громадських організацій учасників АТО.
Не варто покладатися на оприлюднені дані щодо виділення земельних наділів, наголосили доповідачі, бо вони неповні.
– Неодноразово на багатьох засіданнях “круглих столів” вельми різниться інформація, представлена держслужбовцями щодо надання земельних ділянок, і та, котрою ми, керівники громадських організацій, оперуємо. Остання більш реальна, бо маємо заяви щодо відмов. Почасти подається інформація, що всі запити задоволено. Але ось перед прес-конференцією ми зібрали папку, в якій уже набрано 40 відмов, – зазначив голова обласної філії громадської організації “Товариство ветеранів АТО” Дмитро Пономаренко.
– Це лише маленька частина загальної кількості відмов, що є нині. Цинізм у владних коридорах зашкалює. Про обіцяне хлопцям на всіх рівнях доповідають гарно й цікаво, так, що нині голови облдержадміністрації й обласної ради не знають повної правди. Ситуація з наданням земельних ділянок, ставлення держслужбовців до громадян роздратували б кого завгодно, а не лише того, хто повернувся з війни. Декларують багато, але в результаті бійці АТО нічого не отримують. Тож, певно, потрібно не просити, а вимагати, – наголосив голова громадської спілки “Центр реабілітації учасників бойових дій” Валерій Каспіч.
Керівники громадських організацій повідомили про порушення прав ветеранів АТО. Зокрема йшлося про те, що міська влада Полтави постійно наголошувала на відсутності в обласному центрі вільних земельних ділянок для надання їх учасникам антитерористичної операції та їхнім родинам. Проте 21 жовтня на сесіях Київської та Ленінської районних у місті Полтаві рад депутати проголосували за виділення відповідно 29 й 38 ділянок, водночас відмовивши в одержанні ділянок відповідно 51 й 79 учасникам АТО.
– Нас, керівників організацій та їх учасників, обурила ситуація, що склалася на сесіях цих рад. За наданими відмовами можна зробити висновок, що Ленінська й Київська ради ігнорують потреби в соціальному забезпеченні учасників антитерористичної операції. Депутати на останніх засіданнях намагалися виділити земельні наділи іншим людям. Ситуація говорить про відсутність належного ставлення міської влади до учасників АТО. На сесію Київської районної ради наші представники не приїздили, а в Ленінській райраді побували. Сесія була зірвана. Якщо місцева влада чинитиме аналогічно й надалі, то ми, звісно, також діятимемо радикальними методами, захищаючи свої соціальні права, й ставитимемо на місце чиновників, котрі не бажають шанувати людей, які поклали здоров’я й ризикували життям, щоб зберегти цілісність і єдність України. Приклад роботи міської ради, яка вже складає повноваження, – один із гірших, як потрібно співпрацювати з учасниками АТО. На наступних розглядах земельних питань місцевими органами влади учасники антитерористичної операції будуть організовано присутні, щоб принцип соціальної справедливості спрацював, – повідомив голова громадської організації “Всеукраїнська спілка ветеранів “Братерство батальйону “Фенікс”, голова обласної ради Петро Ворона. – Ми провели координаційну нараду, до нас приєдналися фактично всі діючі громадські організації учасників АТО. Не дамо глумитися над хлопцями, які воювали, чи сім’ями загиблих. Крім того, проблему виділення земельних ділянок можна вирішити по-іншому. Бійці просять наділи під забудову, бо нема де жити. Нині можна було б виділяти земельні ділянки під забудову, й коли на них звели б житлові масиви, саме бійці АТО та їхні родини одержали б відповідну житлову площу. Сподіваємося, що нова міська рада працюватиме набагато ефективніше з учасниками АТО, бо від попередньої пропозицій щодо співпраці з громадськими організаціями не надходило.
Голова ГО “Братерство учасників антитерористичної операції Полтавщини” Віталій Турпітько навів факти ставлення представників влади до проблеми виділення землі бійцям АТО:
– Наприклад, у Гадяцькому районі учасники АТО подали 212 заяв, із них надано 170 дозволів на розробку проектів землеустрою, відповідно у Гребінківському – 29 і 23, Кобеляцькому – 104 і 100, Пирятинському – 112 і 105. Тобто у цих районах майже повністю були задоволені клопотання бійців. У Полтаві ж із 948 заяв надано дозвіл лише 142. Наголошу, ці 142 погодження ми буквально “вигризали”, неодноразово блокували сесії районних рад. Сподіваємося, що новообрані місцеві ради поставляться до нас по-людськи.
– Ось маю відмову бійцеві АТО від Гожулівської сільської ради Полтавського району. Цитую: “На території Гожулівської сільської ради розташовано чотири населених пункти. Оскільки на жоден населений пункт не- має затвердженого генерального плану та не проводилася інвентаризація земель населених пунктів, вирішити питання про надання земельної ділянки для будівництва й обслуговування житлового будинку Гожулівська сільська рада не має можливості”. Як може бути населений пункт без генерального плану, мені не зрозуміло. Мабуть, потрібно порушувати й питання інвентаризації земельних ресурсів взагалі, й розробки генеральних планів населених пунктів, – наголосив Дмитро Пономаренко.
– Наша організація піклується першочергово про сім’ї загиблих ветеранів АТО в Полтаві. На жаль, більшість із них не отримали землю, інші одержали відмови, – додав заступник голови ГО “Асоціація ветеранів та учасників АТО Полтавщини” Вадим Ямщиков.
– Деякі місцеві чиновники говорять демобілізованим учасникам АТО: “Хочеш – пиши, хочеш – ні, а землі нема”. І бійці погоджуються, думаючи: навіщо подавати заяву, якщо наділу не отримаєш. Проте виявляється, що іншим земля є, у тому числі в Полтаві, а тим, хто воював, – катма, відповідно і для побудови соціального житла, де бійці з родинами могли б мешкати, – наголосив Петро Ворона. – В обласному центрі обіцяли, що схематичні плани ділянок надаватимуть, але натомість говорять: “Ідіть шукайте. Знайдете ділянку – ми вам виділимо”. Вибачте, але ж ми – не юні слідопити. Це не підхід до вирішення серйозних питань соціального захисту.
Віталій Турпітько поінформував, що по області подано на отримання земельних ділянок 2713 звернень, а отримано дозволів на розробку проектів землеустрою – 1429, але ця цифра досягнута завдяки роботі районів, де майже стовідсоткова результативність у вирішенні цього питання. Полтава пасе задніх.
Дмитро Пономаренко додав, що в їхній організації нині є 40 відповідних заяв, із яких жодна не задоволена. Петро Ворона зазначив, що учасники “Братерства батальйону “Фенікс” також подали звернення, але позитивної реакції ще ніхто не одержав.
– Трапляються випадки, коли хлопці йдуть назустріч, і замість 0,10 гектара землі погоджуються на 0,08 за умови, що лишок (0,02 га) зберуть із кількох осіб і виділять натомість ділянки ще кільком бійцям. Люди поступаються, намагаючись вчинити по правді, по-людськи, а потім виявляється, що зібрана з частинок ділянка надається всіляким “мажорам”, а не захисникам Вітчизни. Ветерани АТО  свій обов’язок виконали, тож нехай держава віддасть їм належне. Правильно було б, аби бійців запрошували до того ж Ленінського району та пропонували вибрати й отримати земельні наділи, – зазначив Валерій Каспіч.
Як розповів головний спеціаліст Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО Олександр Алієв, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 року №898 з метою забезпечення учасників антитерористичної операції та сімей загиблих учасників АТО земельними ділянками Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру й обласні, Київська міська державні адміністрації за участю органів місцевого самоврядування зобов’язані упродовж місяця визначити на території відповідної області земельні ділянки для відведення учасникам антитерористичної операції. Також службі Держгеокадастру рекомендовано приймати заяви від учасників АТО та сімей загиблих, опрацьовувати першочергово і в десятиденний термін подавати їх у Київ у Державну службу України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, де інформацію вносять у єдину базу учасників АТО, опрацьовують і тримають на контролі. Органам місцевого самоврядування рекомендовано першочергово опрацьовувати заяви з отримання земельних ділянок учасниками АТО, надавати їм та членам сімей загиблих першочергово земельні наділи. Згідно з положеннями Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” заяви учасників бойових дій щодо одержання земельних ділянок повинні бути розглянуті й задоволені першочергово. При цьому доповідач порадив оформлювати заяви письмово, а не усно.
– Організації не мають права їх не прийняти. Заяву написали, принесли до відповідного органу й проконтролювали, щоб вона була зареєстрована, – зазначив Олександр Алієв.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.