Апостол і євангеліст Лука

Для становлення Царства Божого на землі й утвердження Своєї Божественної науки серед народів Іісус Христос обрав спершу дванадцять апостолів, тобто посланців, а потім і сімдесят. Господь дав їм велику владу об’єднувати всіх віруючих Святим Хрещенням, зцілювати від хвороб, виганяти злих духів.  Одним із сімдесяти апостолів був євангеліст Лука, пам’ять якого Церква вшановує 31 жовтня.

Майбутній апостол Лука народився в Антіохії Сирійській, батьки його були язичниками. Стародавні перекази свідчать, що він був освіченою людиною – талановитим лікарем, до того ж добре знався на юриспруденції, займався живописом. Почувши про вчення Христове, Лука прибув у Палестину й став ревним його послідовником. Ще за часів земного служіння Господа святий Лука в числі сімдесяти апостолів був посланий на першу проповідь про Царство Небесне.
Після Воскресіння Господь Іісус Христос явився святим Луці та Клеопі, які йшли в Еммаус (поселення поблизу Єрусалима), навіть раніше, ніж 11 апостолам у вигляді таємничого супутника.
Апостол Лука брав участь у другій місіонерській подорожі апостола Павла, і з того часу їхні благовісницькі труди стали спільними. Коли святого Павла залишили всі, святий Лука продовжував ділити з ним всі труднощі та випробування. Після того, як первоверховних апостолів Петра і Павла стратили, Лука залишив Рим і з проповіддю Христовою пройшов Ахаю (область Давньої Греції), Лівію, Єгипет. Вороги християнства розправилися з подвижником, коли той був уже на 84-му році життя.
Християни шанують пам’ять апостола Луки, зокрема і як першого іконописця, який написав образи Божої Матері. Пречиста Діва, побачивши натхненні Духом Святим творіння Луки, сказала: “Благодать Народженого від мене і Моя милість нехай буде з цими іконами”. Головним писемним твором із духовної спадщини апостола Луки є святе Євангеліє. Його перу належить також книга “Діяння святих Апостолів”.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.