Мистецтво, обпалене війною

Його картини – незвичайні, не схожі ні на які інші. Вони спонукають розгадувати символіку й просто отримувати величезну естетичну насолоду. Ці роботи художник-кераміст Святослав Пашинський представив на огляд шанувальників мистецтва у виставковій залі обласного товариства “Художник”, де була урочисто, при багатолюдній аудиторії відкрита його персональна виставка. Привітати Святослава з презентацією творчого доробку в Полтаву прибуло багато його друзів, у тім числі й фронтових, з якими пліч-о-пліч захищав Україну на Донбасі цілий рік. Можливо, пережите на війні додало картинам, створеним із глини, дерева й скла, дещо темнуватих, приглушених відтінків. Та загалом їхні мотиви – оптимістичні, життєстверджуючі. Усвідомлення чесно виконаного обов’язку перед Батьківщиною лише додало художникові натхнення на творчість.
Святослав Пашинський закінчив Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка (фах – образотворче мистецтво, художня кераміка) і працював викладачем Полтавської дитячої художньої школи. До цієї професії й повернувся, демобілізувавшись.
На захист Вітчизни він став із першою хвилею мобілізації. Митець і педагог, покликаний творити прекрасне, мусив радикально змінити рід діяльності. Захист Вітчизни – справа для справжніх чоловіків. І тут проявилися інші грані натури інтелігента-художника: мужність, властива чоловічій природі, вміння володіти своїми емоціями й готовність сумлінно виконувати воїнський обов’язок.
Про пережите на війні Святослав говорить неохоче. Повернувшись додому, відразу взявся реалізувати те, про що мріяв у хвилини крихкого затишшя в зоні АТО: почав формувати новий, лише йому властивий стиль, поєднавши у своїх творіннях кераміку, дерево і скло.
– Наказ дається – значить, слід його виконувати, – говорить Святослав Пашинський, – трапилося випробування – здолати його треба гідно. Бог не пошле людині більше, ніж їй під силу витримати.
У його творчих роботах з’явилися загадковість, сенс, який слід збагнути глядачеві. Родом художник із Житомирщини. Навчався в Полтаві, полюбив наше місто і вирішив залишитися тут. У представлених митцем творах звучать мотиви рідної землі, природи, властивої центру України.

Наталія ЖОВНІР
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.