Фронтові будні й мирні реалії

“Ми не чекатимемо, доки до нас звернуться учасники АТО, а самі звертатимемося до кожного з них, – зазначив голова новоствореного Центру допомоги учасникам антитерористичної операції в Полтавській області Валерій Довженко. Він – демобілізований боєць 92-ї окремої механізованої бригади. Має два поранення, контузію. Проходив реабілітацію в Литві. На тематичній прес-конференції розповів про мету, завдання й діяльність очолюваного ним центру.
“Беремо списки бійців, надані органами соцзахисту населення. Завдяки кол-центру, створеному в облдержадміністрації, телефонуємо до хлопців і питаємо, як вони почуваються, чи потребують реабілітаційної, матеріальної, юридичної допомоги, емоційної, психологічної підтримки. Цікавитимемося, які є проблеми та як їх вирішує місцева влада, що їй заважає забезпечувати добробут для демобілізованих вояків. Зідзвонюватимемося з родинами загиблих воїнів, зниклих безвісти, військовополонених”.
Центр сформовано відповідно до Указу Президента України Петра Порошенка, що передбачає створення таких структур в областях. Філії центру починають діяти в містах обласного значення й районних центрах. Працюватимуть там волонтери, демобілізовані бійці АТО, соціально активні громадяни. Також до складу робочої групи входитимуть представники органів місцевого самоврядування й виконавчої влади. У регіоні відповідні центри починають функціонувати у Кременчуці, Комсомольську, Миргороді, Гадячі, Диканьці, Зінькові, Гребінці, Кобеляках, Котельві, Лохвиці, Оржиці, Чорнухах і Решетилівці. Невдовзі відкриються в кожному районі.
“Проблема  номер один для демобілізованих учасників АТО – реабілітація. Багатьом людям, які приїхали з фронту, потрібно адаптуватися до соціуму. Інші два не менш важливих аспекти – соцзахист і отримання земельних ділянок. Останнє питання вельми болюче, – наголосив Валерій Довженко. – Якщо місцева влада не контактуватиме з нами, не допомагатиме, вирішуватимемо складні ситуації через Адміністрацію Президента”.
Водночас Валерій Довженко наголосив на проблемі апатії бійців, які не бажають користуватися власними правами. “Я запитував побратимів на війні, що вони робитимуть, повернувшись додому. “Домашніми справами займатимемось”, – відповідали. Але ж ви отримаєте статус учасника бойових дій, що передбачає пільги – надання земельної ділянки, безкоштовний проїзд у громадському транспорті тощо, опонував я. “Навіщо це потрібно”, – чув натомість. Тож апатія до власних прав мене насправді нині найбільше хвилює”, – пояснив Валерій Довженко.
Він поінформував, що центр співпрацюватиме з демобілізованими, мобілізованими, з тими, хто служив у добровольчих батальйонах. “Підрозділів МВС ми не охоплюємо, тільки Збройні сили України. Усі воїни, окрім бійців Добровольчого українського корпусу “Правий сектор”, можуть звертатися до нас за допомогою. Чому цей підрозділ не входить до нашого списку – питання до Києва”.
Після прес-конференції Валерій Довженко зустрівся із представниками громадських об’єднань, що опікуються проблемами учасників антитерористичної операції. “Познайомилися, обговорили проблеми бійців, які маємо вирішувати, поспілкувалися про принципи роботи нашого центру”, – розповів він.
Голова обласної філії Всеукраїнської громадської організації “Товариство ветеранів АТО” Дмитро Пономаренко зазначив: головне – щоб діяльність центру була результативною. Нині першочергові потреби демобілізованих – психологічна, оздоровча реабілітації. “Гострими” в області й місті залишаються земельні питання.
***
Звернутися до працівників Центру допомоги учасникам антитерористичної операції можна за адресою: м. Полтава,  вулиця Жовтнева, 45, кабінет 121.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.