Профілактика техногенних аварій

На Полтавщині загалом існує 38 місць можливого зсуву грунтів, а віднедавна, за твердженням фахівців, через кількамісячне витікання води з мереж КП “Полтававодоканал” виникло ще одне – у Полтаві, в районі Інститутської гори (поблизу техуніверситету). Якщо не зупинити зсув ґрунту, то це може спричинити дуже складні наслідки. За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА Віктора Стеблянка, зсув активізувався у травні минулого року.
Як запобігти виникненню техногенних аварій, спричинених зсувами, та хто має виконувати роботи з укріплення грунтів? Розгляд цього питання, а також аналіз виконання заходів з попередження виникнення надзвичайних ситуацій в осінньо-зимовий період 2015–2016 років у закладах освіти, медицини, соціальної сфери, ЖКГ, водо- та газопостачання, у сфері автомобільного та залізничного транспорту в області були в центрі уваги планового засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів голова облдержадміністрації, керівник вищеназваної комісії Валерій Головко.
Після тривалої дискусії було прийнято рішення доручити КП “Полтававодоканал” провести заходи з профілактики поривів комунікацій та технічне вивчення й прорахування вартості робіт із ліквідації наслідків зсуву на вказаній місцевості. Для цього будуть залучені фінансові ресурси як міста, так і області.
– Ми хочемо допомогти місту врятувати схили Інститутської гори. Це спільна проблема, і її потрібно вирішувати разом, спільними зусиллями, – наголосив Валерій Головко. – Ситуація, що склалася, є уроком, адже треба дослухатися до науковців. Якщо вони обґрунтовують недоцільність будівництва на тому чи іншому місці, то цього не треба робити. Нехтування висновками науковців, практиків призводить до досить сумних наслідків, додав Валерій Головко.
Стосовно підготовки до холодної пори року зазначалося, що загалом ЖКГ й теплове господарство міста повністю готові до проведення опалювального сезону 2015–2016 років. 100-відсотково підготовлено котельні й тепломережі, школи, дитсадки, заклади охорони здоров’я, і вже цими днями у Полтаві розпочнеться опалювальний сезон.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.